Musikundervisning skal være for alle

Her hos Musikundervisning.dk mener vi at alle skal have mulighed for at lære at spille musik. Desværre er der mange for hvem det bare ikke er muligt. Det kan være at de ikke kan overskue det rent økonomisk, eller det kan være at de er anbragt et sted hvor musikundervisning simpelthen ikke tilbydes.

For at bringe noget fokus på emnet har vi taget en snak med en af vores trommeundervisere, Søren J., som har erfaring med at undervise mennesker med diagnoser og er fortaler for initiativer der gør musikundervisning mere tilgængeligt.

Mød vores underviser


Søren J.

  • Uddannet på The Drummers Collective i New York
  • Uddannet musikpædagog fra Det Alternative Rytmiske Konservatorium
  • BA fra Musikvidenskabeligt Institut
  • Studerer musikpædagogik på DPU.
  • Har skrevet trommebogen "Kadaboum", udgivet i 2011.
  • Klik her for at se Sørens profil

Musikundervisning bringer livsglæde


I 2017 var Søren med til at starte et projekt op på et bosted for mennesker med diagnoser i Gentofte. Projektet gik ud på at tilbyde musikundervisning til de mennesker der boede der, og selvom det var lidt op ad bakke i starten, så var der altså positive resultater at se i længden.

"Musiklokalet lå i en bygning der lå separat fra bygningen de anbragte boede i. For nogle af dem var det simpelthen en sejr bare at komme ned til musiklokalet." For Søren var det tydeligt at det faglige ikke var det primære - det var at skabe et trygt miljø. Dette projekt kickstartede musikundervisning på bostedet, og Søren fandt ud af at der er noget tilfredsstillende ved at undervise mennesker med diagnoser.

"Siden da har jeg haft en håndfuld elever med forskellige diagnoser, blandt andet Downs Syndrom og og autisme, og det har været rigtigt spændende at arbejde med dem. Selvom jeg ikke er terapeut eller har nogen form for ekspertise indenfor feltet, så kan undervisningen godt til tider virke som en form for terapi. Eleverne får et roligt og trygt miljø hvor de kan få lov til at stresse af. Det er et super fedt frirum for dem."

Selvom Søren ikke har nogen ekspertise på området, så har han fundet ud af at man altså godt kan undervise mennesker med diagnoser alligevel. Tit oplever Søren, at når han har en elev med en diagnose på tomandshånd, så kan han slet ikke mærke på dem at de har en diagnose. Det kan tit være at elevernes diagnoser gør det svært for dem at begå sig i en almindelig skole, men at de har det helt fint til musikundervisning.


Vil gerne se flere initiativer


Søren så gerne at der blev lavet flere initiativer med henblik på at bringe musikundervisning til mennesker der af den ene eller anden grund har svært ved ellers at komme til den. Han påpeger at der er god mulighed for at lave sådanne forløb i dagstimerne, da de fleste musikundervisere har størstedelen af deres timer om eftermiddagen og aftenen, og fordi der så kan helliges mere tid til de enkelte elever som kunne have brug for det.

Søren påpeger at der er en uoverensstemmelse imellem hvem der har råd og overskud til at få musikundervisning i Danmark, og dem der kunne gavne mest af det. Hans egne erfaringer med elever med diagnoser har lært ham at selvom han ikke har nogen uddannelse på området, så kan han alligevel sagtens undervise dem, og han håber at flere undervisere er klar på at udfordre sig selv på området.

"Målet er jo at der skal mere musik ud til flere i samfundet - og gerne ud til dem der har allermest brug for det!"


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores trommerundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon50 50 12 03 eller mail [email protected].
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler | Founder