Snart bliver Arbejdernes Internationale Kampdag markeret flere steder rundt om i Danmark, fra Falster til Frederikshavn, fra København til Aalborg.
En dag, der er fyldt med musik, fællessang og kampråb. Musik og sang har altid været en essentiel del af arbejdernes kampdag.
Men hvad skal vi synge? Hvor kommer alle de danske arbejder-kampsange fra? Og hvilke kunstnere kan du opleve på årets 1. maj-festivaler rundtomkring?
Vi dykker ned i den musiske del af denne årlige kampdag.
Den 1. maj fejrer vi Arbejdernes Internationale Kampdag i Danmark og mange andre lande. Det er en dag, der markerer arbejderbevægelsens kamp for bedre arbejdsforhold, fair løn, retfærdighed og solidaritet.
Historisk set udspringer dagen af arbejdernes kamp for otte timers arbejdsdag, særligt inspireret af demonstrationerne i USA i 1886. I Danmark har 1. maj siden slutningen af 1800-tallet været en dag for politiske taler, røde faner og sange om fællesskab, særligt blandt fagforeninger, arbejderpartier og venstrefløjen. (Fagbladet 3f)
I dag bliver 1. maj ofte markeret med taler i parker og på pladser over hele landet, og mange steder kan du hvert år opleve arrangementer med musik, øl, taler og naturligvis fællessang. Det hele, stadigvæk, med en klar tone af kamp for sociale rettigheder og lighed.
Slagsange, kampsange og fællessang har altid været en stor del af Arbejdernes Kampdag herhjemme. Ja, en stor del af arbejdernes historiske kamp for retfærdighed, i det hele taget.
Kampsange har siden slutningen af 1800-tallet været en central del af arbejderbevægelsen i Danmark.
De blev brugt som et redskab til at samle mennesker, skabe identitet og udtrykke fælles mål. Sangene fungerede som agitationsmiddel og til at skabe fællesskabsfølelse i den nye og stadig relativt uorganiserede arbejderbevægelse. (Lex.dk)
Det er noget, der historisk er blevet brugt af tæt på alle politiske bevægelser og orienteringer. Det er brugt af både kommunister, socialister og socialdemokrater og har ført til en mangfoldig, varieret og til tider selvmodsigende sangskat.
Netop til kampdagen d. 1. maj kommer mange af vores slagsange fra Arbejdersangbogen.
Arbejdersangbogen er en samling af sange, der historisk har været brugt i arbejderbevægelsen i Danmark. Den indeholder en række kampsange, fællessange og hyldestsange, som har spillet en vigtig rolle i at skabe fællesskab og styrke solidariteten blandt arbejdere og fagforeningsfolk – især i forbindelse med 1. maj og andre politiske sammenkomster.
Sangene handler typisk om arbejdernes vilkår, kampen for retfærdighed, lighed og frihed, og mange af dem bærer præg af socialistiske og humanistiske idealer. Nogle af de mest kendte sange i bogen er fx:
• Når jeg ser et rødt flag smælde
• Internationale
• Kringsatt av fiender
Arbejdersangbogen har eksisteret i forskellige udgaver siden begyndelsen af 1900-tallet, og selvom den i dag ikke er lige så udbredt som tidligere, bliver den stadig brugt ved 1. maj-arrangementer og i nogle faglige og politiske kredse som et symbol på en stolt og kampklar tradition.
På det landsdækkende program i år har vi f.eks.
Mathilde Falch Trio i Odense.
Den danske sangerinde og sangskriver, der ubesværet bevæger sig mellem følsomme ballader og energisk rock, spiller denne gang med sin trio. Hendes sange er kendt for at være dybt personlige og reflekterer ofte hendes egne oplevelser med psykisk sygdom og misbrug.
En koncert med Mathilde Falch er altid nærværende og fyldt med humor. Man kunne forestille sig, at netop til et 1. maj-arrangement vil hendes evner ud i historiefortælling, og mod til at råbe op, virkelig komme til sin ret.
Se hende her: Kongens Have, Odense 1. maj
Sofie1998 – Fælledparken i København
Sofie1998 er det personlige soloprojekt fra den danske musiker, sangskriver og producer Sofie Bach. Den jyske sangerinde kombinerer moderne pop med elementer fra amerikansk R&B og hiphop, og hun skriver og producerer ofte sine sange hjemme i sin lejlighed.
I 2022 deltog Sofie1998 i KarriereKanonen, hvor hun nåede finalen. Denne oplevelse har været med til at forme hendes musikalske udtryk, og man skal virkelig unde sig selv at kigge i retningen af denne unge artist, hvis karriere lige nu løber stærkere end Lucky Lukes skygge.
Oplev hende her: Fælledparken, København 1. maj.
Jonny Hefty & Jøden – Aalborg
De garvede hiphoppere med kultstatus og humor. Jonny Hefty & Jøden er en dansk hiphop-duo, der med deres jordnære og humoristiske tilgang har sat et markant præg på den danske rapscene. Duoen består af Jonny Hefty (Jakob Ørom) og Jøden (Michael Mühlebach Christiansen).
Jonny Hefty har en baggrund i metalmusik og blev kendt for nummeret "Muggen Røv", mens Jøden fik sit gennembrud med albummet Monkeyjuice i 2007. Deres musik er kendetegnet ved en selvironisk og drengerøvsagtig tilgang, hvor de blander old school-rap med elementer af rock og moderne hiphop.
Der plejer at være garanti for god bas, god fest og store smil på læberne, når duoen spiller, og lige netop et 1. maj-arrangement må være et af de steder, hvor deres humoristiske tekster og bramfrie personligheder virkelig får frit spil.
Måske det perfekte sted at opleve dem.
Oplev dem her: Kildeparken, Aalborg 1. maj