De bedste danske fodboldsange

Det er EM-tid, og en glædelig ting, der altid følger med EM- og VM-tid, er musik.
Vi er mange, der bliver patrioter for fædrelandet, går i røde og hvide farver og skråler med på fællesskabssange når Danmark deltager i en slutrunde.

 

 

Danmark har sådan set en god tradition med at synge fællessang. Vi synger dem dog mest med en højskolesangbog i hånden, en salmebog måske, eller det der lille hæfte vi har med om juletræet, der minder os om, hvordan det nu lige var, at Højt For Træets Grønne Top, det lyder. 

Men når vores fodboldhelte fra kvindelandsholdet eller herrelandsholdt går på banen, så er det med krigsmaling i hovedet, og fadøl i hånden.

 

Sportssange er en svær genre.

En god fodbold-banger kræver en catchy melodi, som folk husker, et ordvalg, der kan bruges som kampsang, og ikke mindst et godt hook! Et godt, letgenkendeligt, rytmisk eller melodisk passage i musikken, som man husker og har lyst til at skråle i kor med andre rød-hvid malede, fadølsspildende kammerater. Hvis man endda kan skrive en melodi, der nemt og gennemtrængende kan råbes på stadion, så har du fat i noget!

Synes du, at årets officielle EM-sang ”Kongen Af Danmark” af Malte Ebert har det? Vi er selv ret positive! 

Vi kigger nærmere på 4 fodboldsange, som er et bevis på, hvordan musik bare kan det der med, at samle os. 

 

Re-Sepp-TenDodo Gad og Herrelandsholdet (1986 og 1992).

En sang, der formåede at samle Danmark til ét stort samlet kor to gange, er fodboldklassikeren Re-Sepp-ten. Fra dets konsekvente enderim til det ørehængende omkvæd, som alle kan synge med på, er det en sang, som, ja..., fik os til at stå sammen, side om side! Omkvædet er så ørehængende og simpelt, at man nærmest kan synge med på det, selv hvis det var første gang, du hørte den. Man kan næsten ikke lade være med at lægge armen om sin sidemakker og svaje i takt.

 

Det er de ekstremt dygtige Dodo Gad fra Dodo & The Dodos og Henrik Stanley Møller fra Danser Med Drenge, der sammen med det danske landshold synger teksten. Teksten er skrevet af Henrik Bødtcher og Jarl Friis-Mikkelsen, og musikken er af Michael Bruun. Teksten blev desuden til ved at indsamle inputs fra Ekstra Bladets læsere.

 

Det var en stadion-banger, som stadigvæk bliver sunget den dag i dag! Den var vores slagsang ved VM-slutrunden i 1986 i Mexico og igen til EM i 1992.

 

 

 

 

Danmarks Drenge - Sofie Lassen-Kahlke og Søren Poppe (2002)

"I et ganske lille land // Hvor himlen altid er blå //  Er der altid folkefest // Når Danmarks drenge er ovenpå // Ingenting kan stoppe os // Når de danske drenge slås // Vi står sammen alle mand // Når vi når til Korea og Japan." 

Sådan sang Sofie Lassen-Kahlke og Søren Poppe, da de for 20 år siden sang ”Danmarks Drenge”, og alle danske fodboldglade mennesker skrålede med. VM-sangen ”Danmarks drenge” var nemlig den officielle fodboldsang, da der i 2002 blev spillet VM i herrefodbold i Sydkorea og Japan.

Sangen var med til Fodboldens Melodi Grand Prix i forbindelse med VM i Sydkorea og Japan, hvor fem numre konkurrerede om at blive valgt som sommerens slagsang. Den vandt med 36 procent af stemmerne og har siden da været en af de fællessange, som danskerne har sunget med på. Dansk Boldspil Union valgte nemlig for første gang at vælge VM-sangen i en åben konkurrence.

 

Vinderen blev fundet ved en Grand Prix-aften på TV 2, hvor seerne kunne stemme via telefon eller SMS. Danmarks Drenge vandt bl.a. over ”Danmark er bedst”, der blev sunget af ”The Hutlihutligans”, hvilket er en gruppe dannet af skuespilleren Karl Bille og sangerne fra Shu-Bi-Dua, Michael Hardinger og Jørgen Thorup.

 

 

 

Danish way to rock - Nephew og Herrelandsholdet (2010). 

"Hvis de spørger hvem vi er // så sir' vi, vi er dem // der gir."

Nephew producerede i 2010 den officielle danske VM-sang ”The Danish Way To Rock”. På bedste Nephew-manér er det en sang, der blander dansk og engelsk, og var en slagsang, der både med sine tunge trommer og distortion på guitaren er en sjælden dansk rock-fodboldsang.

VM-slutrunden blev spillet i Sydafrika i 2010, og ”The Danish Way To Rock” havde samme år ”Waka Waka” af Shakira, som var den officielle VM-sang det år, at konkurrere med i radioen. Det var en perfekt slagkraftig slagsang, men uanset hvor gennemtrængende man end prøvede at synge den på stadion, var det svært at overdøve den famøse og berygtede vuvuzela, som sammen med årets vinder Spanien nok var det mest omtalte ved hele det VM.

 

 

 

Vi (k)vinder EM - Lidt til lægterne og Stine Bramsen  (2022).

Lidt til Lægterne er en duo bestående af skuespiller og Instagram-komiker Martin Johannes Larsen og Mads Bo Iversen fra Phlake. Med deres komiske tekster fik de ikke nødvendigvis produceret de store stadion-slagsange, men mange har sunget deres humoristiske tekster om Danmarks spillere, siden de startede deres Instagram-profil i 2021.

 

Deres tekster benytter sig flittigt af ”puns” og ordleg, såsom at synge ”Corner corner corner corner corner Cornelius – han laver mååål, med storetååå” til melodien af Karma Chameleon af Culture Club, mens han i videoen skyder hjørnespark, blandt mange andre i den boldgade.

 

 

I samarbejde med DR P3 producerede de ”Lidt til lægterne (Kå Så Danmark)” i 2021.

Det blev ikke årets officielle EM-sang, det blev til gengæld Alphabeats ”Danmarks Dynamite”, hvor de sammen med det danske herrelandshold indspillede en poprocket kampsang, der måske var nemmere at danse til end at synge på lægterne.

Men ikke desto mindre var det en sang, der kunne gøre enhver dansker patriotisk på ny. Lidt Til Lægternes uofficielle EM-sang blev spillet på lige fod med Alphabeats sang og blev lige så populær at synge til diverse storskærmsarrangementer rundt om i Danmark.

 

I 2022, hvor kvindelandsholdet spillede EM, gik Lidt Til Lægterne sammen med Stine Bramsen fra Alphabeat og producerede 2022's officielle kampsang til kvindelandsholdet, kaldet ”Vi (K)vinder EM”. Sammen med landsholdet, naturligvis med Pernille Harder i spidsen, tog de det bedste fra Stine Bramsens talent og blandede det med Lidt Til Lægternes humoristiske univers og begik sig en opløftende, underholdende og kampklar sang.

 

 

Lidt Til Lægterne laver desuden sange til alle EM-spillerne, og det har de gjort siden 2021.
Du kan se deres sange på deres Instagram profil, og bliv klar til din næste fodboldaften! 

Se deres Instagram her.