Vi har læst hans bog "Every Brain Needs Music - The Neuroscience of Making and Listening to Music" og vi dykker ned i tre specifikke effekter, som det at spille et instrument, har på hjernen.
Sherman forklarer, at musik ikke blot er en kulturel aktivitet, men også har en biologisk fordel for os mennesker. Musik kan styrke forbindelserne i hjernen, forbedre kognitive evner og holde hukommelsen skarp. Han fremhæver, at det at spille et instrument er en af de mest komplekse opgaver for hjernen, da det specifikt involverer tre særlige processer, der forbedrer vores hjerne.
Disse tre processor er noget der hedder myelinisering, neurogenese og dannelse af synapser. At spille et instrument styrker ifølge Sherman netop dette, og er ting der bl.a. kan styrke din indlæring og hukommelse University of Chicago News .
Myelinisering er den biologiske proces, hvor nerveceller (neuroner) i kroppen og hjernen bliver omgivet af et lag fedtholdigt materiale kaldet myelin. Myelin fungerer som en slags isolering omkring nervecellernes "ledninger" – deres aksoner – og gør, at elektriske signaler kan bevæge sig meget hurtigere og mere effektivt fra én del af hjernen eller kroppen til en anden.
Hvorfor er myelinisering vigtig?
Neurogenese er den proces, hvor nye nerveceller (neuroner) dannes i hjernen.
Hvad sker der under neurogenese?
Hvorfor er neurogenese vigtig?
Ifølge Larry Sherman, kan musik stimulere neurogenese, især når man selv er aktiv med musikudøvelse. Det viser, hvordan musik ikke bare påvirker følelser og sanser, men også helt konkret ændrer hjernens struktur.
Når vi lærer noget nyt, skaber hjernen nye forbindelser mellem nerveceller (neuroner), også kaldet synapser. En synapse er det sted, hvor to neuroner "mødes" og sender signaler til hinanden – det er altså kontaktpunktet mellem hjerneceller og stedet hvorved de kommunikerer med hinanden.
Hvorfor er det vigtigt?
Musik og synapser
Ifølge Larry Sherman stimulerer musik hjernen til at danne flere synapser, især når man aktivt spiller musik. Det gør musik til en kraftfuld træning for hjernen, fordi det både kræver bevægelse, hørelse, hukommelse og følelser – alt sammen på én gang. (University of Chicago News).
Vi kan altså i følge Larry Sherman styrke vores hjerne ved at spille et instrument, og det gode er, at det er helt lige meget om man spiller godt eller dårligt, om man er nybegynder eller øvet. Der vil være en effekt på din hjerne uanset hvad, og vil både forstærke dit musikspil, men også mange andre aspekter af vores liv.
Læs mere om Larry Shermans arbejde her:
Og her find bogen her: Plusbog