Har hunde en musiksmag?

Musik til hunde er en ting, og det er populært! Det tyder faktisk på, at hunde har musik, de foretrækker, og en forståelse for pitch og toner.

 

Spotify-playlisten ”Relaxing Dog Music” har næsten 70.000 følgere, der er udgivet utallige albums med ”music for dogs”, og i 2016 spillede den amerikanske avant-garde-musiker, Laurie Anderson, en hel koncert designet til hunde i New York. Og det er hverken den første eller seneste koncert spillet for hunde.

 

 

Min hunds forhold til Miles Davis

Da jeg første gang satte Miles Davis på derhjemme med min hundehvalp, Fika, sovende ved min side, blev hun rædselsslagen.

 

Så snart trompeten på Miles Davis’ ”Blue in Green” fra albummet "Kind Of Blue" sparker ind, begyndte hun at pive og ville ud af lokalet.

Det samme skete et år efter, da vi var ude på en lille turistbåd fyldt med mennesker ved en af Sydtysklands flotteste søer: ”Königsee”.

 

Fanget på denne lille træbåd hiver kaptajnen pludselig en trompet frem, som sikkert plejer at være et hit hos de glade bådgæster. Han begynder at spille for os. Lille stakkels Fika bliver igen rædselsslagen af de skingre toner fra trompeten og gør et bravt forsøg på at komme så langt ind under min jakke som muligt.

 

Om det er Miles Davis eller en bådkaptajn, så er trompeten bare ikke min hundehvalps instrument. Disse små sammenstød mellem min hund og dens nemesis, trompeten, har fået mig til at tænke: hvad er hundes forhold egentlig til musik? Er der musik, der er godt for hunde? Skidt for hunde? Har hunde overhovedet en holdning til musik?

 

Har hunde præferencer i musik?

Det lyder måske som nogle fjollede tanker, men der findes faktisk forskning på emnet, og det tyder på, at hunde har forståelse for pitch og ikke mindst præferencer, når det kommer til musik (Psychology Today).

 

Forskning udarbejdet af psykolog Deborah Wells fra Queens Universitet i Belfast peger på, at hunde har musikalske præferencer og reagerer forskelligt på forskellige typer af musik. I Deborahs forskningsartikel skriver hun bl.a., at det er veldokumenteret, at musik påvirker menneskers humør. Klassisk musik kan hjælpe os med at reducere symptomer på stress, mens grungemusik ifølge Deborah kan skabe ophidselse og træthed.

Det viser sig, at hunde meget muligt er påvirket af musik i lige så høj grad (Cambridge University Press).

 

 

Hunde reagerer forskelligt på forskellige typer af musik.

I et forsøg eksponerede Deborah Wells en række hunde for forskellige typer af musik.

Hun udsatte hundene for popmusik, såsom Robin Williams, Bob Marley og Britney Spears. Hun udsatte dem for klassisk musik, såsom Vivaldis "De fire årstider" og Beethovens "Ode to Joy", og hun udsatte dem for heavy metal-musik, såsom Metallica.

For at være sikker på, at det var musikken, og ikke bare lyde, som hundene reagerede på, blev de også eksponeret for lyde af mennesker, der snakkede sammen, og stilhed.

 

Hundenes adfærd blev observeret, mens musikken spillede, og det viste sig, at typen af musik gjorde en forskel. Hundene begyndte f.eks. at gø og blive ophidsede, når der blev spillet heavy metal-musik. Popmusikken og optagelserne af menneskelig snak gjorde ikke noget mærkbart anderledes ved hundene. Men klassisk musik, ligesom hos os mennesker, viste sig at have en beroligende effekt på hundene.

Hundene gøede væsentligt mindre, når de lyttede til klassisk musik, og lagde sig hyppigere ned for at hvile eller endda sove (Cambridge University Press). På baggrund af dette konkluderede Wells i sine undersøgelser, at hunde også har en såkaldt musiksmag, og at klassisk musik er at foretrække.

 

Hunde har ikke en decideret ”yndlingsmusik”.

 

Der findes masser af videoer på nettet med hunde, der ”synger med” på musik.

Denne video er én af mange og viser en hund, der hyler med på sangen "Tennessee Whiskey" af Chris Stapleton:

 

 

 

Men er det, fordi hunden synger med til musikken, at den hyler? Ifølge den norske forsker Inger Lise Andersen har hunde næppe en decideret yndlingsmusik eller musiksmag, fortæller hun i en artikel til Videnskab.dk:

En hund hyler for at kalde på sin flok. Jeg tror derfor snarere, at musik trigger flok-hylet frem for, at de hyler, fordi de kan lide musikken.”

 

Og hun fortsætter:

Musik har ingen funktionel relevans i dyrenes naturlige miljø, med undtagelse af sangfugle og lignende. For dem er det mere en kommunikationsform og ikke en kulturel ting, ligesom det er for os"  (Videnskab.dk).

 

Det er altså måske så meget sagt, at hunde har yndlingsmusik ifølge Lise Andersen. Jeg ville ønske, at min hund bare elskede Beethoven, men det handler snarer om, at klassisk musik generelt beroliger hende, og ikke at hun er tosset med måneskinssonaten.

 

Disharmoni i ulvekoret

 

Det er ikke kun hundeørene, der er blevet undersøgt, det er også hundens stamfader, ulven, som har været under luppen.

Ulve er bevidste om deres toneleje, når de hyler i kor. Forskere har nemlig undersøgt ulve, som hyler i kor, og det viser sig, at ulve har en forståelse for pitch.

 

Når en ulv slutter sig til et kor af ulve, der hyler, vil den bevidst ændre sin egen tone i forhold til de andre ulves toner. Ifølge Stanley Coren, professor i psykologi ved University of British Columbia, peger forskningen på, at ingen ulv har lyst til at ramme den samme tone som de andre ulve i koret (Psychology Today).

 

Hunde gør det samme, når de hyler med på et menneskekor/sang. Hunden og ulven holder sig altså bevidst i et andet register i et kor, fordi de nyder det og gerne vil stå ud fra mængden (Psychology Today).

 

Især blæseinstrumenter får hunde til at reagere

 

Den type instrument, som oftest får en hund til at hyle, er blæseinstrumenter (Psychology Today), og det var måske derfor, at lige netop Miles Davis altid har fået min hund Fika til at reagere.

At hunden hyler, kan være tegn på, at hunden ikke bryder sig om situationen, og det tror jeg, min kære lille Fika kan skrive under på. Vi tager nok ikke ud på en båd med trompeter igen lige foreløbig. Herhjemme har Fika dog så småt vendt sig til trompeten, og både Miles Davis og spillelisten ”Relaxing Dog Music” bliver nydt af både mennesker og dyr herhjemme.