Musik kan hjælpe dig godt i gang efter ferien

Klokken er slået januar, og vi er mange, der er tilbage på kontoret eller skolebænken efter en dejlig lang juleferie.

Det kan være hårdt at hanke op i sig selv og komme i gang igen efter ferien. Men heldigvis kan musikken hjælpe os med at gøre de første hårde uger lidt nemmere.

Her er, hvordan du kan bruge musik til at komme godt i gang med arbejdet igen, uanset om det er på kontoret eller skolebænken.

 

 

I de første dage efter en god ferie kan det særligt være svært at gå fra at være i ferietilstand til arbejdstilstand. Og du risikerer faktisk at gøre det endnu sværere for dig selv, hvis du, ligesom mig, er en af dem, der lytter til musik, mens du arbejder. Musik har nemlig både evnen til at gøre arbejdet sværere for os selv og gøre det nemmere.


Så hvad kan vi gøre? Jo, det hele afhænger af, hvad du lytter til hvornår, og faktisk også hvad du er opvokset med.


Vi har taget et kig på noget af den forskning, der findes derude, og samlet det til dig, så du måske kan få en lidt nemmere start på året.

 

Musik, du allerede kender

 

Først og fremmest skal du, mens du arbejder, lytte til musik, du allerede kender.


Musik, du allerede kender i forvejen, er simpelthen nemmest for din hjerne at forholde sig til, og derfor det, der forstyrrer dig mindst, fordi det er forudsigeligt. Ukendt musik kan nemlig fjerne fokus, da din hjerne vil bruge energi på at forstå og analysere det nye, du hører.

Derimod kræver velkendt musik langt mindre opmærksomhed, fordi din hjerne allerede er fortrolig med det og ikke behøver at bearbejde det aktivt (DR)


Så musik kan altså både forstyrre dig og motivere dig.


Grunden til, at det kan være en fordel at høre musik, du kender og holder af, er ifølge en af Danmarks førende hjerneforskere i musik, Peter Vuust, at:


Når vi hører musik, sker det helt ubevidst, at der vækkes nogle følelser, hvilket sender nogle signalstoffer til vores hjerner. Eksempelvis, hvis du hører noget musik, som du rigtig godt kan lide, så kommer der mere dopamin i vores hjerner. Dopamin gør, at vi føler os lidt høje, opstemte og glade, og motiverer os til at lære” (krop-fysik.dk)


Vi kan altså bruge den effekt, som musik har på vores hjerne, til aktivt at motivere os og generere dopamin i vores hjerner, mens vi sidder og arbejder eller laver lektier.


En anden musikforsker, der også understøtter dette, er Niels Christian Hansen, adjunkt ved Interacting Minds Centre, Aarhus Universitet og timelærer i musikteori- og historie på Det Jyske Musikkonservatorium:


Der er studier, der viser, at musik kan minimere stress. Og det kan være godt i eksamenssituationer, hvor man er presset. Det handler om at finde ud af, hvordan man bedst kan bruge musikken. For nogle vil det måske være bedst at holde pauser, hvor man lægger sig ned og lytter til musik, mens andre kan klare musikken samtidig med opgaverne” siger musikforsker Niels Christian Hansen i en artikel til Jyllands Posten.

 

 

 

Musik kan stjæle din koncentration

 

Men der er et problem, vi må forholde os til: musikken kan stjæle vores opmærksomhed og koncentration.


Du har sikkert allerede prøvet at sidde og arbejde eller lavet lektier uden problemer til din yndlingsmusik.

Måske har du rocket med på Rocket Man, bevæget dig fra side til side til Side To Side eller knoklet hårdt til Knokler Hårdt, mens du arbejder. Det er, fordi du kender musikken, og det bliver nemmere til baggrundsmusik, som din hjerne kan abstrahere fra.


I et interview med DR fortæller professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, Jens Damsgaard Mikkelsen, at:


Arbejdshukommelsen sættes særligt på prøve ved podcast eller taleradio, hvis hjernen skal processere, hvad der kommer ind via lyden. Men musik kan godt være baggrundsmusik, hvor den ikke kræver opmærksomhed, så det forstyrrer ikke


Denne arbejdshukommelse, som nogle gange også bliver kaldt korttidshukommelse af nogle forskere, har en begrænset kapacitet. Lidt forsimplet sagt kan den kun klare et vist antal midlertidige informationer, før den overbelastes, og derfor er det vigtigt, at vi ikke overbelaster den med musik eller lyd, der forlanger mere af den end højst nødvendigt. (DR)

 

Musik kan højne vores motivation og opmærksomhed

 

Men hvis musik forstyrrer os, hvordan kan den så hjælpe?


Forskning viser, at musikken kan højne vores opmærksomhed og gøre, at tankerne ikke vandrer. Det betyder, at man måske kan sidde længere med en tekst uden at skulle tanke kaffe eller tjekke Facebook, hvis der er musik i baggrunden” siger tidligere nævnte musikforsker Niels Christian Hansen (Jyllands-Posten)


Det afhænger nemlig i høj grad af typen af arbejde.


Når du skal læse en tekst eller løse en opgave, der kræver din koncentration, uanset om det er på kontoret, skolebænken eller parallelparkere en bil, skal du ofte bruge din indre stemme.


Den indre stemme kan vi også kalde din bevidsthed, som hjælper dig med at tænke, tage beslutninger og formulere sætninger inde i hovedet. Denne stemme kan blive forstyrret og distraheret af musik og podcast, især hvis musikken har vokal på (www.djoefbladet.dk)

 

Musik kan hjælpe i arbejde af mere kropslig karakter

 

Mange håndværkere hører musik, mens de arbejder. Her kan podcast eller musik faktisk være en til stor gavn. De kropslige rutiner vil nemlig normalt blive håndteret bedst, når vi ikke vender vores opmærksomhed mod selve opgaven, der skal udføres. 


Det, der er på spil her, er, at når vi minutiøst tænker over og analyserer en fysisk opgave, kan det hindre udførelsen af den opgave.

Forestil dig, at du skal spille et nummer på trommer, guitar, fløjte eller et andet instrument. Hvis du overanalyserer og overtænker hver en bevægelse, håndgreb og siddestilling, mens du spiller, kan det blive rigtig svært at komme igennem sangen.


I visse opgaver, såsom at spille et instrument, er det nødvendigt, at der er en form for autonomi og muskelhukommelse i vores bevægelser og spil. Der skal opstå en form for flow for at gøre det flydende. Det samme gælder for nogle typer af arbejde.


Emeritus ved Psykologisk Institut, Klaus B. Bærentsen, siger det således:


”Det vil være fatalt, hvis en professionel skiløber begynder at dirigere sin krop ud fra en akademisk tankegang. Man skal have det på rutinen. Det skal indøves i kroppen, så man kan det automatisk. Det er ligesom med nogle af håndværkeres opgaver, hvor kroppen gør det bedre uden bevidsthedens indblanding. Her kan musik eller radio være en god ting,” siger Klaus B. Bærentsen i en artikel til DR.


Musik, mens vi arbejder, kan altså hjælpe os ind i det flow, som musikere ofte oplever, mens de spiller musik.

Når vi udfører en arbejdsopgave af mere fysisk karakter, hjælper musikken os med at gøre arbejdsopgaven mere automatisk og mindre kognitivt udfordrende. Samtidig bliver opgaven mindre triviel, hvis den er af meget gentagende karakter.

 

 

En bedre arbejdsdag

 

Så selv om musik altså kan gøre det vanskeligere at holde fokus på kognitivt svære opgaver, kan det have mange positive effekter på din arbejdsdag.


”Det betyder, at man måske kan sidde længere med en tekst uden at skulle tanke kaffe eller tjekke Facebook, hvis der er musik i baggrunden,” siger musikforsker Niels Christian Hansen (Jyllands-Posten).

 

Og meget simpelt opsummerer Peter Vuust det sådan:


”Hvis vi hører musik, hvor der er godt gang i den, vil der komme mere adrenalin i hjernen. Det betyder, at vi kan yde mere.” (Djoefbladet.dk)

 

Opskriften på den gode arbejdsmusik

 

  • Overvej, hvilken type opgave der skal løses. Er den kognitivt udfordrende og bruger f.eks. din indre stemme og det sproglige område i hjernen? Er det fysisk gentagende arbejde, eller er der behov for ydre motivation? Overvej, om musikken trækker på din allerede travle hjerne, eller om den afslapper den. 

 

  • Lyt til den musik, du allerede kender. Drop at lytte til klassisk musik, hvis du aldrig har lyttet til det før. Lyt hellere til musik, du kender, så du ikke overanstrenger hjernen, og den nemmere kan se det som baggrundsmusik, som den ikke skal forholde sig til.

 

  • Musik har evnen til at frigive dopamin i din hjerne. Udnyt dette, og lad musikken gøre dig gladere og mere motiveret i dine arbejdsopgaver.