Hvilke akkorder hører til i en toneart?

Tonearter og skalaer hører tæt sammen. Skalaen bestemmer, hvilke akkorder der er i tonearten: Man finder nemlig akkorderne i en toneart ved at lave en tertsstabel oven på alle tonerne i skalaen.Nodepapir - C-dur skala med tilhørende akkorderI mol er det ofte en smule anderledes. Ofte vil man gerne have en durakkord oven på molskalaens femte tone (ligesom i dur), så derfor bliver man nødt til at ændre akkorden Em til E.Nodepapir - A-mol skala med tilhørende akkorder
Akkorder "uden for skalaen"

De fleste sange vil have en eller flere akkorder, der ikke ”passer ind” i den skala, tonearten bygger på. Men det betyder dog ikke altid, at de som sådan er uden for tonearten – kun skalaen! Det er ofte noget, man gør, så musikken ikke bliver for kedelig.

F.eks. kan man nogle gange gøre akkordrækkefølgen C-Am-Dm-G7 lidt mere spændende ved at lave den om til C-A7-D7-G7, selvom både A-dur og D-dur indeholder toner, der ikke findes i C-dur-skalaen. Tonearten er dog stadig C-dur. Hvis en sang begynder i C-dur, men bevæger sig videre til en anden toneart, siger man, at den modulerer.Se alle vores kvalificerede musikteoriundervisere her!


Kontakt

Musikundervisning.dk står altid klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller har brug for råd og vejledning, f.eks. til at finde den rette underviser i dit område. Kontoret kan kontaktes på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].