Lev dig ind i musikken: Sådan kommer du i flow

 

At være hundrede procent fordybet i musikken, er dét, man kalder at være i flow. En tilstand hvor du glemmer alt omkring dig og har al din opmærksomhed rettet mod musikken, som kommer helt naturligt til dig.

 

Det giver en følelse af styrke og tilfredshed, hvor du føler dig endnu mere kreativ end normalt. Derfor er det også en tilstand, som er fordelagtig at være i, når man vil fordybe sig i musikken. Den giver dig øget fokus, gør dig mere produktiv, glad og fuld af overskud.

 

 

Der er meget, du selv kan gøre

 

Men det er desværre ikke en tilstand, som man bare altid kan være i. Den evigt inspirerede kunstner er ikke så meget andet end en myte, og flow er noget, der kræver en indsats at opnå. Det nytter derfor ikke noget blot at sidde og vente på, at flowet opstår helt af sig selv.

 

Tværtimod er der forskellige ting, du aktivt kan gøre, for at opnå et rigtig godt flow. Og det er især godt for dig, der nemt mister fokus og bliver distraheret af ting omkring dig, som forpurrer den kreative proces.

 

 

Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kommer ind i et godt flow

 

#1 Det er ret afgørende, at det, du forsøger at koncentrere dig om, faktisk gør dig glad

 

At det instrument, du øver dig på, er det helt rigtige for dig. Det er væsentlig nemmere at opnå en flowtilstand, hvis du elsker det, du laver.

 

#2 Lad være med at bruge for meget tid på de øvelser, der ikke siger dig noget

 

Koncentrer dig hellere om det, du har det sjovt med og finder mening i.

 

#3 Giv dig selv en opgave, som er udfordrende, men ikke umulig

 

Hvis den er tilpas udfordrende, vil den øge dit fokus og samtidig give dig selvtilfredsstillelse, når du er kommet i mål med den. Omvendt kan en for let eller svær opgave gøre dig ukoncentreret og hhv. umotiveret eller opgivende.

 

Læs også: Hold motivationen oppe mens du øver

 

#4 Du skal have klarlagt to ting

 

1) Hvornår og hvor kan du få tilpas ro til at fordybe dig?


2) Hvornår på dagen har du SELV mest overskud og energi til at give det en skalle?

 

Det nytter ikke noget at gå i gang med at øve, når der er uro omkring dig, og slet ikke når du selv er træt. Find derfor et godt tidspunkt på dagen, som passer ind i din og familiens rytme.

 

Sørg også for at få spillet så ofte som muligt, så du har det friskt i din bevidsthed. Det gør det nemmere for dig at komme hurtigt ind i flowtilstanden igen.

 

#5 Sørg for at alle forstyrrende elementer er gemt væk

 

En bippende telefon, en tændt computer eller rod kan virke distraherende og gøre det svært for dig at komme i flow.

 

#6 Prøv at blive i flowet så længe som muligt

 

Hvis noget pludselig forstyrrer dig, og dine tanker vandrer hen på noget andet, så forsøg at kom tilbage i flowet igen. På den måde kan du øve dig i at være i tilstanden i længere og længere tid.

 

#7 For nogen kan det også være nemmere at komme i flow, hvis man spiller sammen med andre

 

Det er selvfølgelig en udfordring under Corona, men forhåbentligt kan vi snart mødes og spille sammen igen.

 

#8 Noget, der er ødelæggende for at komme i flow, er perfektionisme

 

Hvis du er meget selvkritisk og vil gøre alting helt korrekt, kan det dræbe kreativiteten. Husk dig selv på, at det skal være sjovt, og at ingen er perfekte.

 

 

Kilder:

Buskbjerg, M. 2018. ‘7 tricks til at komme i flow’, Alt om ledelse, https://altomledelse.dk/flow/

Buskbjerg, M. 2018.’Sådan kommer du i flow (7 råd, der får fingrene til at danse over tastaturet)’, Tekstr_, https://tekstr.dk/flow/