Guide til køb af første guitar


rock'n'roll

Guide til køb af første guitar

Skrevet af Per Cordtz

I denne artikel kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have i forbindelse med købet af din første guitar. Det samme gælder, hvis I som forældre skal købe jeres barns første guitar.


Lad os for det første understrege, at guitarmarkedet muligvis er det største eller i hvert fald et af de største markeder inden for musikinstrumenter. Her finder man alt fra akustiske, semiakustiske og elektriske guitarer til forstærkere, effekter og meget andet. For enkelthedens skyld holder vi os til selve guitaren i denne artikel.


Hvilken guitar skal jeg købe?

Først skal du beslutte, om du vil starte på akustisk eller elektrisk guitar. En skrøne er, at man først skal starte ud på en akustisk guitar inden man tager fat på el-guitaren. Det er naturligvis op til en selv, da det først og fremmest handler om musik og ikke om træningsprogammer – ingen inspiration, ingen musik. Så hvis du drømmer om en elguitar, så er det her, du skal starte, og så kan man jo altid senere erhverve sig en akustisk guitar, hvis behovet melder sig.


En anden skrøne er at massefabrikerede guitarer er ens. Guitarer, der ser ens ud, kan imidlertid føles som nat og dag i hænderne, og de kan ennda også lyde forskelligt. Det bedste råd er at få prøvet så mange guitarer som overhovedet muligt og udvælge det ekseplar, der føles naturligt i hænderne.


Hvor mange penge skal jeg bruge på en guitar?

Guitarer kan koste alt fra 500 kr. til langt over 50.000 kr. Modsat hvad man tidligere var vant til, er niveauet i dag over hele linjen så højt, at selv en billig guitar kan være overraskende god og velspillende. Budgetbrands som Epiphone og Squier er bestemt udmærkede som begynderguitarer, og hvis du senere skal overveje at have flere penge op af lommen, vil det sandsynligvis i højere grad være for at få fingre i en model med særligt ønskede specifikationer og farver, end det vil være en jagt på ren og skær byggekvalitet, selvom kvaliteten naturligvis generelt stiger med prisen.

I mellemklassen (ca. 8.000-18.000 kr.) vil kvaliteten således i en vis grad være subjektiv, mens guitarer over 20.000 altid vil være af højeste kvalitet. Lige meget hvad, vil pengene altid være godt givet ud, hvis guitaren "taler" til dig, og heldigvis er der et enormt brugtmarked, hvis du senere fortryder.

Det absolut vigtigste råd, jeg kan give, er - find en guitar, der øger lysten til at spille og dygtiggøre sig. Jeg vil aldrig anbefale en billig guitar, hvis den ikke inspirerer dig til at spille guitar. Hvis den derimod gør, så er det perfekt. Spil! Hvis den guitar, der får dig til at ville spille mere guitar koster 11.000 kr., jamen så er det den guitar, jeg ville gå efter.

Jeg ved udmærket godt, at 11.000 kr. er mange penge, men tro mig, det er godt givet ud.

Sagt på anden vis, hvis det er en Fender, der inspirerer, og ikke Squier, så er det en Fender, jeg ville købe. Dækker Squieren derimod alle dine behov, så bifalder jeg det.


Hvor kan jeg købe min første guitar?

I de store byer anbefaler vi lokale guitarforretniger som Woodstock og Akustikken og 4sound. På nettet kan man købe fra hele verden, men man er sikret god kundeservice på Thomann.Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon50 50 12 03 eller mail [email protected].