Klarinet

Klarinetten er et blæseinstrument, som er særligt populært i klassisk musik og jazz. Dog har kunstnere såsom The Beatles, Radiohead, Pink Floyd og Tom Waits også gjort brug af instrumentet i deres musik. I denne artikel kan du læse om instrumentets historie og dets opbygning.

Close-up af mandehænder der spiller på klarinet

Indhold

  1. Klarinettens historie
  2. Om klarinetten
  3. Modtag klarinetundervisning
  4. Hvem er Musikundervisning.dk?

Klarinettens historie

Klarinetten er en del af træblæserfamilien og har eksisteret siden omkring 1690, hvor den første klarinet blev lavet af tyskeren Johann Christoph Denner.

Ordet klarinet stammer fra italiensk og betyder lille trompet. Dette hænger sammen med, at de første klarinetter, der blev lavet, havde en lyd, der mindede om lyden fra en trompet.

Klarinetten blev først anvendt til seriøs musik i midten af det 18. århundrede og fik sin nuværende form i 1839. Før det var klarinetten et lille instrument og kaldtes en 'skalmeje'. Det var først, da skalmejen fik tilføjet registerklapper i 1700-tallet, at den første klarinet blev skabt.

Gennem årene blev der eksperimenteret med forskellige materialer til disse registerklapper. Der blev ydermere eksperimenteret med antallet af fingerhuller samt antallet af klapper.

I 1839 blev den sidste væsentlige ændring lavet på klarinetten, som resulterede i den klarinet, vi kender i dag. Der blev flyttet rundt på klarinettens klapper, og der blev lavet et mere simpelt fingersystem kaldet Boehm-systemet.


Om klarinetten


Klarinetten laves typisk i træ, men kan også produceres i plast, syntetisk harpiks og gummi. Under 2. verdenskrig blev de endda også lavet i metal, da materialet var nemmest at få fat i.

Rent spillemæssigt har klarinetten en stor bredde, hvilket gør det til et meget populært instrument, som tiltaler mange. Klarinetten er det blæseinstrument med det største toneregister.

Tonerne dannes i disse fire registre:

  • Det dybe register, der har en meget blød klang (også kaldet 'skalmejeregistret')
  • Mellemlejet
  • Overblæsningsregistret, hvilket har en lys og klar klang
  • Det høje register, som oftest anvendes til dramatiske effekter

Klarinetten bliver ofte anvendt i klassiske kompositioner, da den har en ganske særlig lyd, men den spiller også en særlig rolle inden for jazzens verden. Blæseinstrumentet er, selvom det er et ældre instrument, stadig meget populært i dag. Klarinetten er et instrument, du får glæde af, uanset om du spiller for dig selv, for dine venner eller sammen med andre.


Modtag klarinetundervisning


Kunne du tænke dig at spille klarinet, har vi ved Musikundervising.dk nogle kompetente og erfarne klarinettister, som er klar på at undervise dig rundt i flere dele af landet. 


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler | Founder