Klarinet

Klarinetten er et blæseinstrument, som er særligt populært i klassisk musik og jazz. Dog har kunstnere såsom The Beatles, Radiohead, Pink Floyd og Tom Waits også gjort brug af instrumentet i deres musik. I denne artikel kan du læse om instrumentets historie og dets opbygning.

Close-up af mandehænder der spiller på klarinet

 

Klarinettens historie

Klarinetten er en del af træblæserfamilien og har eksisteret siden omkring 1690, hvor den første klarinet blev lavet af tyskeren Johann Christoph Denner.

Ordet klarinet stammer fra italiensk og betyder lille trompet. Dette hænger sammen med, at de første klarinetter, der blev lavet, havde en lyd, der mindede om lyden fra en trompet.

Klarinetten blev først anvendt til seriøs musik i midten af det 18. århundrede og fik sin nuværende form i 1839. Før det var klarinetten et lille instrument og kaldtes en 'skalmeje'. Det var først, da skalmejen fik tilføjet registerklapper i 1700-tallet, at den første klarinet blev skabt.

Gennem årene blev der eksperimenteret med forskellige materialer til disse registerklapper. Der blev ydermere eksperimenteret med antallet af fingerhuller samt antallet af klapper.

I 1839 blev den sidste væsentlige ændring lavet på klarinetten, som resulterede i den klarinet, vi kender i dag. Der blev flyttet rundt på klarinettens klapper, og der blev lavet et mere simpelt fingersystem kaldet Boehm-systemet.

Om klarinetten

Klarinetten laves typisk i træ, men kan også produceres i plast, syntetisk harpiks og gummi. Under 2. verdenskrig blev de endda også lavet i metal, da materialet var nemmest at få fat i.

Rent spillemæssigt har klarinetten en stor bredde, hvilket gør det til et meget populært instrument, som tiltaler mange. Klarinetten er det blæseinstrument med det største toneregister.

Tonerne dannes i disse fire registre:

  • Det dybe register, der har en meget blød klang (også kaldet 'skalmejeregistret')

  • Mellemlejet

  • Overblæsningsregistret, hvilket har en lys og klar klang

  • Det høje register, som oftest anvendes til dramatiske effekter

Klarinetten bliver ofte anvendt i klassiske kompositioner, da den har en ganske særlig lyd, men den spiller også en særlig rolle inden for jazzens verden. Blæseinstrumentet er, selvom det er et ældre instrument, stadig meget populært i dag. Klarinetten er et instrument, du får glæde af, uanset om du spiller for dig selv, for dine venner eller sammen med andre.

 

Lær at spille klarinet ved vores undervisere

Der er ingen grund til at vente længere, hvis du går rundt med en lille drøm om at lære spille klarinet. Vi tilbyder nemlig klarinetundervisning af allerhøjeste kvalitet, hvor du, med hjælp fra vores erfarne og kompetente klarinettister, hurtigt vil komme til at kunne udleve din drøm.

Med vores dygtige og professionelle musikundervisere, vil du ikke bare lære at spille på klarinet, du vil også hele tiden kunne udvide din nyerhvervede spilleevner med nye og sværere teknikker. 

Med klarinetten får du samtidig rig mulighed for at spille en masse forskellige stilarter og genre. Det kan være alt fra sprød jazz til en masse lækker orkestermusik. Sammen med os, vil du lære om klarinettens mange facetter, få en større forståelse for de forskellige genre, som du kan spille med din klarinet. 

Derudover vil vi med sikkerhed også kunne booste din selvtillid, styrke din kreativitet og generelt bare sørge for, at du kommer ud på en sjov og lærerig musikrejse. 

Så udskyd ikke din drøm om at blive klarinettist længere og book din klarinetundervisning hos Musikundervisning.dk. Vi garanterer dig for, at det bliver lige så fedt, som klarinetten lyder.

Passer det dig bedre at gennemføre undervisningen hjemmefra, kan du uden problemer booke en online undervisning hos én af vores dygtige undervisere.