Lær at spille violin

Lær at spille violin

På violinen er grænsen mellem klassisk kunst og kattejammer hårfin. Har man først vovet pelsen og givet sig i kast med et af den vestlige verdens mest virtuose instrumenter, kan det dog blot være et spørgsmål om tid, før man når sublime musikalske højder.

Her har vi sammensat en guide til violinen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!



 

Violinen som instrument

 

Violinen er et strygeinstrument og placerer sig med sin lille krop og slanke klang i det høje toneleje i forhold til sin instrumentgruppes samlede spændvidde. I et klassisk orkester leder violinerne typisk an med melodien, der understøttes af bratsch- og cellosektionernes harmonistemmer, mens de også kan give motivisk modsvar i værker med et andet kompositorisk fokus. Violinen er dertil kendt som et af de ypperste soloinstrumenter, og positionen som førsteviolinist kan være forbundet med lige så megen status og ansvar som stjernesopranens. Udover i store symfonier og små strygeensembler finder violinen også masser af anvendelse i rytmiske sammenhænge – bl.a. i filmmusik, folkemusik, country og gypsy jazz, hvor den karakteristiske klang giver musikken et tidløst præg.


 

Hvornår kan man begynde at spille violin?

 

Det er muligt at begynde at lære at spille violin allerede fra omkring treårsalderen. Der findes forskellige instrumentstørrelser helt fra 1/16 til 4/4 (fuld størrelse), og der findes sågar en 7/8, som er velegnet til teenagere og voksne med små proportioner.

Du bør få din violinlærer eller en anden kyndig fagperson til at hjælpe dig med at finde den rette størrelse, da alder og størrelse ikke altid følges ad. Her finder du en oversigt med vejledende retningslinjer for korrekt instrumentstørrelse i forhold til elevens alder:

  • 4/4-violin er til voksne og børn over 12 år
  • 3/4-violin er til børn mellem 10 og 12 år
  • 1/2-violin er til børn mellem 8 og 9 år
  • 1/4-violin er til børn mellem 6 og 7 år
  • 1/8-violin er til børn mellem 3 og 5 år

 

Hvordan stemmer man en violin?

 

Violinen er stemt i kvinter ligesom bratschen og celloen. Det vil sige, at der er et interval på fem toner mellem hver streng, og de fire strenge er i violinens tilfælde stemt således: G-D-A-E. I starten kan det være en udfordring at stemme sin violin selv, fordi det kræver, at man spiller to strenge samtidig, men indtil man mestrer det, kan man med fordel anvende en stemmemaskine (også kaldet en tuner). De fleste violiner har finstemmere, hvor strengene holdes fast på dækket, og de er meget lettere at stramme eller løsne frem for de store stemmeskruer på gribebrættets hoved.


 

Violintyper

 

Man skal huske at overveje, om man vil dygtiggøre sig på violin eller bratsch. De to navne refererer til forskellen på instrumentets størrelse og toneleje i forhold til instrumentgruppens samlede spændvidde: Violinen har den lyseste klang, der skærer tydeligt igennem, hvorimod en bratsch har et varmere og dybere klingende udtryk, der nærmer sig cello. Bratschen egner sig således til både melodi- og harmoniroller, og valget af instrument påvirkes naturligvis også af, hvilken genrer man vil spille.

 
 

 

Øvning og teknik

 

Buespillet skal gerne være baseret på vægtprincippet, dvs. at man i stedet for at presse med hånden udnytter sin armsvægt til at fremstille tonen. Således får tonen lov at vokse ud af instrumentet i stedet for at blive tvunget frem og kvalt i processen. Det er desuden uhyre vigtigt for tonernes kontinuitet, at buen stryges så lige som muligt. Det er umuligt at spille helt lige konstant, men jo mere lige, man stryger, jo bedre. Ligesom det er vigtigt at udnytte vægtprincippet, når man holder buen, er det vigtigt, at man aldrig trykker sine fingre ned på strengene på gribebrættet. Også her gælder vægtprincippet, så det bør ikke være fingrene selv, men vægten fra armen, der trykker strengen i bund.


 

Suzuki-metoden

 

Suzuki-metoden er en japansk musikpædagogik, der i dag er udbredt over det meste af verden – også hos musikundervisning.dk, hvor flere undervisere praktiserer metoden. Idéen er kort fortalt, at børn lærer bedst, hvis læringsprocessen har samme naturlige rammer, som når man lærer sit modersmål. Det vil sige, at musikken betragtes som et dagligdagssprog, der tillæres ved gehør og gentagelse frem for ved teori, nodeterperi og læselektier. Med et universelt dannelsesideal i centrum er filosofien desuden, at den hensigtsmæssige musikundervisning er med til at gøre eleven til et helstøbt menneske ved at styrke disciplin, lydhørhed, kreativitet og andre positive egenskaber.


 

Gode råd til begyndere

 

Hvis man er nybegynder på violinen, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.

1. Hvornår bør man starte til violin?

Man skal ikke regne med, at børnene lærer hurtigere, hvis de starter som helt små (f.eks. i treårsalderen). Det er oftest bedre at vente, til barnet er lidt større og selv har lyst til at spille. Det kræver tålmodighed at lære et instrument – både hos barnet og dets forældre – så det er nødvendigt, at forældrene støtter godt op om øvningen i hjemmet.

2. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end en time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold instrumentet inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde det frem og pakke det ud.

3. Holdning og hårdførhed

Det er vigtigt at øve de rigtige kropsholdninger i starten, så man ikke får tillært sig dårlige vaner og en forkert teknik. Det er meget svært at få afvænnet forkerte kropsholdninger, så det er vigtigt, at man er omhyggelig med at holde rigtigt på instrument og bue fra starten.

Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Man skal også vænne sig til at spille uden at spænde i led og muskler. Hvis man føler ubehag, skal man holde en pause for at undgå skader, og det er i det hele taget vigtigt at huske ikke at bøje håndleddene eller hæve skuldrene, mens man spiller.

4. Pas på din violin

En violin er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil ikke violinen op ad væggen, læg den ikke direkte på gulvet og efterlad den ikke i lokaler med for høj eller lav luftfugtighed, så træet tager skade. Strengene skal pudses af med en fin støveklud, hver gang man er færdig med at spille, og buen skal spændes op og ned hver gang, mens den en gang imellem også behøver harpiks for at forblive i god stand.

 
 
 
 

 

Få violinundervisning

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:

 
 

 

Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores violinundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].

Vores kunder elsker Musikundervisning.dk

 

"Virkelig god underviser"

 

5 ud af 5

Lise Lotte Iversen - Elev hos Musikundervisning