Omvending af akkorder

En akkord kan stå i grundstilling eller i forskellige omvendinger. Det handler om, hvilken akkordtone der er nederst, og hvilken der er øverst. Især på klaver er det vigtigt, at man kan skifte imellem dem, så alle akkorder ikke står i grundstilling – det lyder nemlig ikke altid så godt. At en akkord står i en omvending har ikke nødvendigvis noget med bastonen at gøre. På klaver kan man f.eks. godt spille en akkord i første omvending i højre hånd og stadig have grundtonen i bassen i venstre hånd.


Close-up af mandehænder der spiller klaver
Grundstilling


En akkord i grundstilling har grundtonen nederst. Rækkefølgen, hvis man læser akkorden fra den dybeste tone. er: Grundtone – terts – kvint
Eks.: C i grundstilling: c - e - g

1. omvending

En akkord i første omvending har ikke grundtonen nederst, men derimod tertsen. Grundtonen lægges en oktav op, så den nu er den øverste tone. Rækkefølgen, hvis man læser akkorden fra den dybeste tone, er: Terts – kvint – grundtone
Eks: C i 1. omvending: e – g – c

2. omvending

En akkord i anden omvending har kvinten nederst. Både grundtonen og tertsen er lagt en oktav op i forhold til akkordens grundstilling. Rækkefølgen, hvis man læser akkorden fra den dybeste tone, er: Kvint – grundtone – terts
Eks.: C i 2. omvending: g – c - e

Flere omvendinger

Hvis akkorden er en firklang, kan den vendes om igen til tredje omvending, så dens fjerde tone er nederst.
Eks.: C7 i 3. omvending: b – c – e – g
Tilsvarende kan en femklang vendes om endnu engang – og så videre.

Her kan du se, hvordan akkorderne ville se ud på klaver. Fra venstre: C i grundstilling, C i første omvending, C i anden omvending og C7 i tredje omvending.Læs her meget mere om musikteori.


Modtag musikundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i musikteori flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:

Undervisning i musikteori i Aalborg

I Aalborg tilbyder flere af vores undervisere undervisning i musikteori. De har alle flere års erfaring samt relevant uddannelse, så vi sikrer dig den bedste undervisning. Se vores undervisere i Aalborg på vores oversigt. Gå til musikundervisning i Aalborg.

Undervisning i musikteori i København

I København har Musikundervisning.dk et bredt udvalg af kompetente undervisere i musikteori. Se listen af undervisere i København her

Undervisning i musikteori i Aarhus

Bor du i/nær Aarhus, tilbyder vi også her undervisning i musikteori, uanset niveau og alder. Se vores undervisere i Aarhus på vores oversigt. Gå til musikundervisning i Aarhus.


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores undervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].