Funktionsharmonik

Funktionsharmonisk musik analyseres med funktionsanalyse. Funktionsharmonikken har en række kendetegn som du vil blive introduceret til i denne artikel.

Nodepapir lagt på klavertangenter

Musikken er bygget på dur- eller molskalaer


Der er et hierarki i akkorderne. Dvs. at der er én akkord i centrum, tonika på skalaens grundtone og andre akkorder, der lyder som om, de leder hen mod den.

Man kan finde den tonale kadence: T – S – D – T (læs om funktionsanalyse).

Musikken er bygget op af både kvintfaldsaffinitet og ledetoneaffinitet (modalharmonik) og fællestoneaffinitet. Der er dog mindre fællestoneaffinitet end i modalharmonik.


Genrer med funktionsharmonik


Rigtig meget musik bygger på funktionsharmonikken, ligesom at meget musik også er bygget på den rene dur- eller molskala. Det var især i den klassiske musik fra barokken og hele vejen igennem klassikken og romantikken, at funktionsharmonikken dominerede. Men også jazz og mange nutidige popsange bygger på funktionsharmonik. Dog har mange jazz- og popsange også et modalt præg. Derved havner de et sted imellem funktionsharmonik og modalharmonik på den harmoniske trekant.

Hvis du ønsker at læse mere om musikanalyse generelt, har vi her en artikel med al nødvendig viden om musikanalyse.


Få undervisning i dit instrument


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores musikteoriundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler | Founder