Guide til guitareffekter

Den elektriske guitar har været et af verdens mest populære instrumenter i mere end 70 år, og en af årsagerne er at det er muligt at tilslutte effektpedaler som får guitaren til at lyde på helt nye måder. Næsten alle moderne elguitarister bruger effekter i deres guitarspil, og nogle enkelte, såsom The Edge fra U2 og Mat Bellamy fra Muse, har nærmest baseret hele deres spillestil omkring effekter.

 

Effekter findes i alle mulige forskellige varianter, og i forskellige enheder. Det mest almindelige er guitar pedaler, som forbindes imellem guitaren og forstærkeren, men effekter findes også i mange nyere forstærkere, og i indspilningssoftware. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest populære effekter, og giver dig eksempler på nogle af de bedste pedaler indenfor hver kategori.
 

guitareffekter

 

 

Forvrængning

Den mest udbredte og populære guitareffekt er orverordnet set forvrængning. Forvrængning giver den beskidte lyd som man kender fra meget rock og metal. Der findes dog flere forskellige slags forvrængning, fra meget blød til meget hård.
 

Overdrive

Overdrive er en forholdsvis blød form for forvrængning. Oprindeligt var overdrive resultatet af at man skruede for højt op for sin rørforstærker, hvilket resulterede i at signalet blev "presset", og fik en mere beskidt lyd. Det er typisk for effekten at hvis du spiller meget blødt på guitaren, så er din lyd nærmest clean, men hvis du spiller hårdt bliver den mere og mere forvrænget. Denne effekt er meget populær i rock, men bruges i mange forskellige genrer af music.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste overdrivepedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

Distortion

Distortion er tæt beslægtet med overdrive, men giver i bund og grund en endnu mere beskidt lyd. Dette giver en endnu mere rocket lyd, og effekten bruges flittigt i hård rock musik og metal. Der findes mange forskellige slags distortion, så prøv så mange som muligt for at finde ud af hvilken der fungerer bedst for dig.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste distortionpedaler på markedet lige pt.

 

Fuzz

Fuzz er den mest beskidte af alle forvrængninger. Signalet bliver så kompresset at lyden nærmest bliver helt ulden. Fuzz blev først populært i 1965 da Rolling Stones brugte effekten på nummeret "(I Can't Get No) Satisfaction", og Jimi Hendrix var også stor tilhænger af effekten. Fuzz effekten var senere grundlag for den genre af musik som kaldes støjrock, hvor bands som Dinosaur Jr., Sonic Youth og My Bloody Valentine baserede deres lyd omkring effekten.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste fuzz-pedaler på markedet lige pt.

 

Rumklang

Rumklang er den lyd der opstår og bliver hængende, efter at den oprindelige kilde er blevet tavs. Tænk på hvis du står i en stor tom sal og klapper. Rumklangen er lyden der bliver hængende efter klappet. Lyden bruges ofte til at få din guitar til at lyde større, og til at skabe atmosfære i musikken.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste rumklangspedaler på markedet lige pt.

 

Delay

Delay er en effekt der gentager det du spiller, som var det et ekko. Effekten er beslægtet med rumklang, som nærmest er en form for meget kort ekko. Delay kan både være meget kort, hvilket er ret udbredt på guitarsoloer i countrymusik, eller længere, hvilket skaber en mere episk lyd. The Edge, guitaristen fra U2, er særligt kendt for at bruge delay.

 

Her er en liste af nogle af de fedeste delaypedaler på markedet lige pt.

 

Wah

Wah-pedalen er en pedal som man vipper frem og tilbage med foden for at få guitaren til at producere en vokal-agtig lyd. Effekten fik sit navn, fordi guitaren nærmest siger "wah wah wah". Jimi Hendrix var særligt kendt for at bruge effekten på numre som "Burning Of The Midnight Lamp", og Kirk Hammett fra Metallica er også kendt for at bruge wah-effekten flittigt i sine soloer.


Her er en liste af nogle af de fedeste delaypedaler på markedet lige pt.

 

Modulation

Modulation dækker over en længere række effekter som alle ændrer en guitars lyd, enten ved at blande signalet fra guitaren med en ny lyd, eller ved at dele signalet i to, og så ændre det ene signal imens det andet forbliver uændret.
 

Chorus

Chorus er en effekt hvor guitarens signal deles i to, og det ene signal ændres en smule i tonehøjde og lyd. Til tider får det også en smule vibrato. Når de to signaler så blandes sammen lyder det som om der er to guitarer der spiller sammen. For at høre et godt eksempel på denne effekt kan du lytte til introen til "Come As You Are" med Nirvana.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste choruspedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

Flanger

Flanger er en lidt spøjs effekt som får din guitar til at lyde som et fly der letter. Effekten blev oprindeligt skabt i lydstudier ved at to båndoptagere med den samme optagelse blev spillet samtidig, og at den ene blev gjort langsommere ved at man trykkede på siderne af det ene spolebånd med fingrene. Effekten er ret unik, og kan blandt andet høres på "Walking On The Moon" med The Police (sammen med delay!).

Her er en liste af nogle af de fedeste flangerpedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

Phaser

En phaser (også kaldet en phase shifter) skaber en unik lyd som er svær at beskrive. Den minder lidt om en phaser, men effekten har tendens til at være lidt hurtigere og lidt kraftigere end en flanger. Et godt eksempel på lyden af en phaser kan høres i introen til "Just The Way You Are" med Billy Joel, hvori effekten bruges på et elklaver.

 

Tremolo og Vibrato

Tremolo og vibrato er to effekter som ofte forveksles, men som fungerer på meget forskellige måder. Tremolo skaber en hurtig fluktuering a guitarens lydniveau, så det lyder som om at der hurtigt bliver skruet op og ned for guitaren. Vibrato skaber i stedet for en hurtig fluktuering af den tone som guitaren spiller, ligesom hvis du spiller en tone og bøjer strengen hurtigt imens. Denne effekt bruges også meget af operasangere.
 

Her er en liste af nogle af de fedeste tremolo- og vibratopedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

 

Octavere og pitchshiftere

Octavere og pitchshiftere er beslægtede effekter, som begge arbejder med at ændre tonerne som guitaren spiller. Octavere tilføjer oftest en oktav over eller under signalet (og i nogle tilfælde endda begge), hvilket giver en næsten symfonisk lyd til guitaren. En pitchshifter ændrer selve signalet, enten op eller ned. Et godt eksempel på en octaver kan høres i "Seven Nation Army" med The White Stripes, og hvis du vil høre en pitchshifter burde du lytte til guitarsoloen i "Killing In The Name" med Rage Against The Machine. Tom Morello er særligt kendt for at bruge pitchshifting i sine soloer.

Her er en liste af nogle af de fedeste pitchshifterpedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

 

Multieffekter

Hvis du ikke er sikker på hvilke effekter der passer til din spillestil, og gerne vil prøve lidt forskelligt af uden at skulle bruge alt for mange penge, så kan du investere i en multieffekt. Multieffekter kan fås i flere forskellige prisklasser, men her er et par i den billigere ende, hvis bare du gerne vil lege lidt rundt med effekter:

 

Få undervisning i dit instrument

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:


Se alle vores kvalificerede guitarundervisere her!