Køb dit første klaver

Guide til køb af dit første klaver

At købe sit første instrument kan være en overvældende oplevelse. Der er så mange instrumenter på markedet, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilket man bør vælge. Hvor meget skal et klaver koste? Hvor lidt må det koste? Er der nogle mærker og fabrikanter, der er bedre end andre? Og ikke mindst: Hvor skal jeg købe det?

I denne artikel ser vi på, hvilke overvejelser du skal gøre dig, når du skal købe dit første klaver. Vi har fået hjælp af en af vores dygtige klaverundervisere, Henning S., som har mange års erfaring med undervisning af både begyndere og lettere øvede. 

Mød vores underviser

 

Henning S.

 • Cand.mag. i Musikvidenskab
 • Mange års erfaring med klaverundervisning
 • Underviser i nodelære og spil samt becifringsspil
 • Fokuserer på at eleven får forståelse for:
  • Klang
  • Harmonik
  • Musikalsk struktur
 • Klik her for at se Hennings profil

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, inden jeg køber mit første klaver?

 

Ifølge vores underviser Henning så skal du først og fremmest gøre dig tre store overvejelser, før du vælger klaver:

 • Hvor meget skal klaveret bruges?
 • Går du efter en bestemt klang?
 • Er der plads (og lydtæt) nok, hvor du bor?

Hvor meget skal klaveret bruges?

Jo mere seriøs du er med dit klaverspil, jo bedre mening giver det at gå efter en bedre model. Er det kun til hjemlig musikalsk hygge, kan du dog sagtens nøjes med en mindre fornem model.

Går man efter en bestemt klang?

Her kommer vi til spørgsmålet om, hvorvidt man skal købe et akustisk klaver eller et elklaver. Det bedste råd er at prøve begge slags for at finde ud af, hvad der passer dig bedst. Mange foretrækker den mere naturlige klang i et akustisk klaver, mens andre holder af elklaveret for dets alsidighed og lettere vægt.

Er der plads (og lydtæt) nok, hvor jeg bor?

To af de helt store fordele ved et elklaver er, at du kan sætte hovedtelefoner til, så du ikke generer dine naboer, og at det oftest fylder mindre end et akustisk klaver. Overvej din situation og om du har naboer, som kan blive forstyrrede af dit spil.


Pris og tilbehør

 

Når du har fået afklaret de ovenstående spørgsmål, er det tid til at se på økonomien. Her får du Hennings råd vedr. pris og tilbehør:

Hvor meget skal jeg bruge på mit første klaver?

Henning anbefaler, at man bruger minimum 3000 kr., når man skal købe sig et elklaver, da det er meget svært at finde kvalitet under det prisniveau, medmindre man køber på brugtmarkedet. Henning anbefaler gerne mærkerne Yamaha, Roland og Korg.

Når det kommer til akustisk klaver, er det dog sværere at sætte et fast minimumsbeløb. Her handler det om at bruge sin sunde fornuft og kritiske sans og evt. alliere sig med nogen, der har forstand på klaverer. Her kan man passende spørge sin egen klaverunderviser til råds.

Skal jeg have noget tilbehør til mit klaver?

Du skal under alle omstændigheder købe en bænk at sidde på. Det er enormt vigtigt, at man sidder korrekt, når man spiller, ellers risikerer man at få ondt i ryggen. Med andre ord rækker en almindelig spisebordsstol ikke til formålet.

Hvis du køber et elklaver, skal du muligvis også investere i en sustainpedal. Ved nogle modeller følger pedalen med og ved andre ikke. Derudover kan det også anbefales at købe en taske, hvis du regner med at skulle transportere klaveret, f.eks. i forbindelse med koncerter.


 

Få klaverundervisning i din by

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i klaver flere steder i landet. Du kan her se, hvor du blandt andet har mulighed for at få klaverundervisning:

 
 

 
 

Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores klaverundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon50 50 12 03 eller mail [email protected].