Kend din bas

Udvalget af basmodeller kan tit virke uoverskueligt for nye bassister: Hvordan skelner man mellem de mange forskellige typer, og hvordan finder du ud af, hvilken der er den rigtige for dig? I denne artikel ser vi på nogle af de mest kendte fabrikanter og modeller, så du kan få et overblik og finde frem til hvilken bas, der passer bedst til dig.


Indhold

  1. Fender

  2. Gibson

  3. Höfner

  4. Rickenbacker

  5. Få undervisning i dit instrument

  6. Hvem er Musikundervisning.dk?


Fender

 

Fender har alle dage været synlig på basfronten. Firmaet er grundlagt i Californien og lancerede den første masseproducerede elektriske bas, Precision-bassen, i 1951. Siden da har Fender lanceret mange populære guitarer og basser og hører fortsat til blandt de bedst kendte producenter af instrumenter i verden.

Fender ejer også mærket Squier, som primært laver budgetversioner af deres mest populære modeller. Hvis du forelsker dig i en Fender-bas, men synes den er lidt for dyr, så kan du sandsynligvis finde en tilsvarende model til en billigere pris produceret af Squier.

Precision Bass

 


 

I 1951 lancerede Fender deres Precision Bass, som snart fik kælenavnet P-Bass (P-bas på dansk). Modellen blev hurtigt populær, og den dag i dag er den en af de mest solgte (for ikke at sige mest imiterede) basmodeller i verden. P-bassen blev oprindeligt designet som en løsning på den akustiske kontrabas' problemer med at blive hørt i den nye forstærkede popmusik, og dertil var den også meget lettere at transportere og ikke mindst meget billigere end kontrabassen.

P-bassen har alle dage været en favorit blandt bassister verden over, og blandt dem kan nævnes navne som James Jamerson fra The Funk Brothers, Roger Waters fra Pink Floyd og Nate Mendel fra Foo Fighters.

Jazz Bass

 


 

I 1960 lancerede Fender deres Jazz Bass, og på samme måde som Precision-bassen fik kælenavnet P-Bas, blev Jazz-bassen hurtigt kendt som J-Bass. Den har knap så meget bund som en P-bas, men har til gengæld en skarpere tone takket være dens mere fremtrædende diskant og mellemtone . Selvom bassen oprindeligt blev markedsført til jazzbassister, blev den også hurtigt populær i en række andre genrer, heriblandt funk, disco, reggae og progressiv rock.

J-bassen er stadigvæk en populær bas i dag, og det skyldes ikke mindst, at legender som Jaco Pastorius fra fusionsgruppen Weather Report, Larry Graham fra funkgruppen Sly & The Family Stone og Flea fra rockbandet Red Hot Chili Peppers alle har været ivrige brugere.


Gibson

Gibson har rødder helt tilbage til 1902, hvor firmaet blev grundlagt i Michigan, USA. Firmaet var et af de første til at masseproducere elektriske guitarer, og selvom Gibson havde flere succesfulde modeller op gennem 1930'erne og 1940'erne, fik de for alvor markeret sig, da de i 1952 lancerede deres mest ikoniske model, nemlig Les Paul, opkaldt efter og udviklet af den kendte guitarist af samme navn. Siden da er der kommet flere populære modeller til, og Gibson har også produceret en række basguitarer gennem årene.

På samme måde som Fender ejer Squier, ejer Gibson firmaet Epiphone, som i dag mest er kendt for at producere budgetversioner af Gibsons egne modeller.

EB-3 / SG

 


 

Gibson lancerede deres første elektriske bas i 1953. Den bar navnet EB-1 (Electric Bass 1), og designet lignede mest af alt en formindsket kontrabas. Bassen blev ikke nogen videre succes, og det var først i 1961, at Gibson formåede at bygge en succesfuld bas, nemlig EB-3'eren. Rent designmæssigt trak den på Gibsons egne SG-guitarer, og den blev særligt kendt, efter Jack Bruce fra den engelske supergruppe Cream tog den til sig.

Gibson stoppede produktionen af EB-3 i 1979, men sælger i dag en SG-bas, som er meget lig EB-3'eren i design og lyd.

Thunderbird

 


 

I et direkte forsøg på at konkurrere med de populære Fender-basser introducerede Gibson i 1963 deres Thunderbird-bas. Designet ligner meget Gibsons egen Firebird-guitar, som udkom samtidigt. Det særlige ved Thunderbird-bassen er, at den har en "neck-through construction", hvilket vil sige, at halsstykket går hele vejen gennem bassens krop.

Thunderbird-bassen var en fast favorit hos blandt andet John Entwistle fra The Who og Nikki Sixx fra Mötley Crüe.


Höfner

 

Höfner blev grundlagt i 1887 under navnet "Karl Höfner KmbH & Co. KG" i Schönbach, Østrig og var i starten kendt for at producere strengeinstrumenter såsom violiner og celloer. I dag har firmaet to afdelinger: Én der producerer traditionelle strengeinstrumenter, og én der producerer guitarer og basser.

500/1

 


 

Höfner havde allerede eksisteret i 68 år, da de lancerede deres første elektriske basguitar i 1955. Modellen havde navnet 500/1, og i 1961 så en ung Paul McCartney et eksemplar i en tysk instrumentforretning og købte den på stedet. Bassen er sidenhen blevet ikonisk, og for mange er den sågar kendt som "Beatles-bassen".


Rickenbacker

 

Rickenbacker startede i Californien i 1932 og har æren af at være krediteret som verdens første producent af elguitarer. Rickenbacker-guitarer har en særligt ringlende lyd, og særligt deres tolvstrengede guitarer var med til at definere lyden af 1960'erne. Rickenbacker er dog også kendt for at producere basser, som især er populære inden for rock.

4000-serien

 


 

I 1955 lancerede Rickenbacker den første bas i deres 4000-serie. Modellen vakte opsigt på grund af sit unikke design, men eftersom den kun fandtes i en version med en enkelt pickup, kom der hurtigt efterspørgsel på en variant med to pickupper. Rickenbacker lancerede derfor modellen 4001 i 1961, og den har været udgangspunktet for 4000-serien lige siden.

Selvom 4000-serien ikke specifikt er bygget til rockmusik, er den blevet en favorit blandt bassister inden for især den tunge ende af rocken. Særligt Lemmy Kilmister fra Mötorhead var kendt for at spille på et udvalg af 4000-modeller, mens kendte heavyrock-bassister som Geezer Butler fra Black Sabbath og Cliff Burton fra Metallica også har spillet på 4000-modeller.


Få undervisning i dit instrument

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:Se alle vores kvalificerede basundervisere her!
 


Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores basundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].