Lær at spille bas

Det er svært at komme uden om bassen, da den i langt de fleste sammenhænge udgør en stor del af det musikalske fundament. Men hvad er egentligt bassens rolle, hvordan adskiller den sig fra guitaren, og kan det i det hele taget lade sig gøre at spille akkorder på en bas?

Her har vi sammensat en guide til bassen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!Elektrisk bas vs. kontrabas


I daglig tale betyder “bas” normalt elektrisk bas – eller basguitar, som man kaldte den i gamle dage. Den svarer nemlig fuldstændigt til en elektrisk guitar, bortset fra at den er større, længere og har markant tykkere strenge. Basguitaren er forbundet med lyden af rock, pop, funk og den meste anden forstærkede populærmusik fra 1950’erne og frem.

Kontrabassen derimod kender man fra klassisk musik, jazz og anden akustisk musik. Den ligner en kæmpe cello og kan både spilles med fingre og bue. Hvor basguitaren hænger foran på kroppen fra en rem, hviler kontrabassen direkte på gulvet, hvor den står oprejst side om side med bassisten. Kontrabassen producerer selv sin lyd og volumen gennem F-hullerne i sin hule krop og har en meget træagtig og fyldig klang sammenlignet med basguitarens mere stramme og slagkraftige lyd.

Læs mere om kontrabassen her.Blandt de elektriske basser skelner man overordnet mellem Jazz-basser og Precision-basser, i daglig tale kaldet J-basser og P-basser. Begge typer har deres navn fra Fenders skelsættende modeller fra midten af det 20. århundrede.

J-bassen kan være nemmere at spille på for en nybegynder, især hvis man ikke har så store hænder, idet halsen er smallere end på P-bassen.

Læs mere om de forskellige elektriske bastyper her.

Hos Musikundervisning.dk kan du naturligvis finde undervisning i både kontrabas og elbas.


Strenge


Som standard har bassen fire strenge, men i takt med den elektriske bas’ udvikling siden 1950’erne er fem- og sågar seksstrengede basser også blevet almindelige.

Der findes strengetyper af forskelligt materiale, og f.eks. er “round wound”-strenge velegnede til rockgenrer pga. deres ekstra diskant, mens “flat wounds” har en varm klang, der er perfekt til jazz og soul.


Sådan stemmer man bassen


For at kunne ramme tonerne rent – og ikke mindst spille sammen med andre – skal bassen først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine (tuner), der fås enten i håndholdt eller pedalformat, som app til telefonen m.m. Man kan også stemme efter et klaver, hvis man ved, hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.


En elektronisk tuner

Tonerne på en streng forekommer i samme rækkefølge som på et klaver (C-D-E-F-G-A-H), men på bassen bevæger man ikke kun fingrene på langs, men også på tværs af strengene. For hvert strengeskift forskydes tonerækkefølgen med samme afstand, nemlig en kvart, og bassen strenge er som standard stemt i rækkefølgen E-A-D-G. Ved at dreje på stemmeskruerne på hovedet for enden af halsen stemmes de fire strenge i forhold til kammertonen og til hinanden.


Øveteknikker, stillinger og opvarmning


Det er altid vigtigt at starte med at varme op, inden man begynder at spille og øve sig. På den måde forebygger man overanstrengelse og i værste tilfælde seneskedehindebetændelse. Af samme årsag er det vigtigt at holde regelmæssige pauser, så musklerne ikke begynder at spænde. Det bliver mere behageligt at spille, hvis bassen hviler korrekt på låret i siddende stilling, og hvis halsen holdes i en vinkel, der gør det naturligt at bøje håndleddet. Spiller man stående, bør remmen indstilles, så bassen befinder sig samme sted på kroppen, som når man sidder. Husk at stille bassen fra dig i pauserne, så skulderen ikke bliver øm af træets vægt.


Fingerspil og plekter


Fingerspil og spil med plekter udgør langt de mest almindelige spilleteknikker på bas. I fingerspillet bruger man enten neglene eller fingerspidserne til at slå strengene an og opnår derved en blød, varm og dynamisk lyd. Plektret er derimod et lille stykke plastik eller lignende, der som substitut for neglen giver mere volumen og kant. Plektre fås i mange størrelser og tykkelser og er som regel meget billige at anskaffe.


Akkorder og harmonier


Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På bassen spiller man normalt ikke fulde akkorder, da det er teknisk krævende og rent sonisk ikke er hensigtsmæssigt med for mange dybe toner på én gang. Derimod er det normalt at spille to- og treklange, når musikken tillader pladsen, og ellers er det netop baslinjernes opgave at tegne omridset af harmonierne i musikken én tone af gangen.


Skalaer og solo


En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til det alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og jazz. Jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.


Min første bas


Når du begynder med at spille bas, er det vigtigt at finde en model, der er god at sidde med og spille på. Undervisningen og øvelserne bliver kun sjovere, når du har fundet det rigtige instrument, og vi anbefaler, at du besøger din lokale musikforretning og får en fagmand til at hjælpe med at udvælge den rigtige, så du ikke bruger unødvendigt mange penge på et instrument, der er enten for stor, for lille eller har en masse funktioner, du ikke har brug for (endnu). Skal du købe et begynderinstrument til dit barn, er det værd at vide, at basser også fås i såkaldt shortscale-størrelser.


Vedligeholdelse og opsætning


Her følger tre tips til vedligeholdelse og optimering af din bas. Brug dem også som en tjekliste, når du skal købe en ny/brugt bas.

Halsen

Optimalt skal halsen på bassen ’bue’ en anelse væk fra dig selv, når du står med instrumentet og er spilleklar. Dette kan justeres via den såkaldte truss rod, som er en lang metalstang, der sidder inde i halsen og fungerer som spændestang/afstivning. Halsen kan umiddelbart se ”lige” ud, selvom den er korrekt indstillet, men er halsen helt lige, vil strengene klapre mod gribebrættet. I det tilfælde skal truss rod’en spændes en smule. Har man ingen erfaring med at justere halsen på sin bas, anbefaler vi, at man går til en professionel. Spænder eller løsner man halsen for meget, kan det ødelægge den, så husk at skrue kun en kvart omgang ad gangen.

Action

“Action” er et begreb, man bruger om afstanden mellem strengene og gribebrættet. Det vil sige, at en høj action gør det sværere at trykke strengen mod gribebrættet og vice versa. Nogle rutinerede bassister vælger bevidst en høj action på grund af den større lyd, det giver instrumentet, når strengen får lov at svinge helt frit. For nybegyndere vil vi altid anbefale at sætte en lav action, så man ikke får ømme fingre. Det gøres ved at justere strengehøjden på stolen (engelsk: bridge) ved hjælp af nogle små skruer. Optimalt skal strengehøjden være indstillet sådan, at strengene ikke klaprer mod gribebrættet, når du spiller. Få din basunderviser til at indstille din bas første gang, så du kan lære, hvordan man gør.

Mensur

Mensuren er strengelængden fra stolen til sadlen (engelsk: nut) Er mensuren forkert indstillet, vil nogle toner på gribebrættet være falske. Bag på stolen sidder oftest nogle skruer, som man kan justere frem og tilbage og derved gøre strengelængden kortere eller længere.


Fremgangsmåde: Først stemmer man den enkelte streng på normal vis. Dernæst tjekker man, om den samme tone stemmer rent en oktav over på samme streng (i 12. bånd), når man henholdsvis trykker den ned og spiller dens flageolet. Er mensuren indstillet forkert, vil tonen i 12. bånd være falsk. Stemmer tonen i 12. bånd over flageoletten, skal strengen forlænges (juster stolen væk fra halsen ved at skrue med uret), og er tonen for lav, skal strengelængden forkortes (juster stolen tættere på halsen ved at skrue mod uret).


Man ser ofte hos nye basser, at de ikke er finindstillede fra fabrikkens side. Dette gør producenterne både for at spare tid, men også for at sikre sig, at strengene ikke klaprer mod gribebrættet, når man prøver instrumentet første gang i butikken. Det skal man altså have in mente, når man skal købe en ny bas.


Gode råd til nybegyndere


Hvis man er nybegynder på bassen, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.

1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold bassen inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.

2. Opbyg hård hud og flere fingermuskler

Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.


Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere end man tror og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

3. Pas på dit instrument

En bas er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men anskaf i stedet et stativ, så den altid står sikkert og inden for rækkevidde.

4. Hav ekstra strenge

Hav altid ekstra strenge i kassen eller i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så bassen holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.

5. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!


Få basundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:
Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler