Mattias Hundebøll om musikundervisning: »Det ændrede mit liv«

Tv-vært og tidligere musiker Mattias Hundebøll er ikke i tvivl om, at musikundervisning har været helt skelsættende for hans liv. Det var eftermiddagene med samspil i øvelokalet og privat undervisning i guitar, der fyldte ham med selvtillid og senere formede hans karriere.

 

Du kender måske Mattias Hundebøll fra programmer som Stjerner i trøjen, Dagens Mand, Sæt pris på dit hjem og MTV Transistor. Men før han tog hul på sin tv-karriere, var han forsanger og guitarist i punkbandet Rock Hard Power Spray. Et band, der udgav tre albums og turnerede verden rundt i flere år.

 

Ifølge ham selv skete alt det kun fordi, at han gik til guitarundervisning og samspil fra 1. klasse og frem. Det var her, han blev god til sit instrument og lærte at indgå i det fælleskab, et band er.

 

Foto: Marie Plum

 

»Da jeg var seks år, fik jeg en juniorguitar i julegave og startede til musikundervisning en gang om ugen på Højlunds Musikskole i Odense. Det gik jeg til hver torsdag efter skole hele min skoletid. Da jeg så begyndte i 1. klasse, startede jeg også til samspil, og det ændrede mit liv«, siger Mattias Hundebøll.

 

»På top tre listen over de mennesker, der har betydet mest for mig i mit liv, er vores samspilslærer Ole Sørensen. «

 

 

 

Særligt én musikunderviser blev en vigtig rollemodel

 

For nu blev Mattias en del af et fællesskab, hvor de spillede alt fra Metallica og DAD til Shubidua. De kaldte sig Hot Chili og han er sikker på, at det var bandet, der gjorde, at han ikke kørte træt i guitarundervisningen. For alt det han lærte, skulle han bruge i bandet og på den måde fandt han ud af, hvad musik kan. At der er en sammenhæng mellem at øve sig og blive god. At man i fælleskab kan skabe noget, der er større end én selv.

 

»På top tre listen over de mennesker, der har betydet mest for mig i mit liv, er vores samspilslærer Ole Sørensen. Han spillede musik for os og fortalte om, hvordan man spiller med følelserne. Han var min Robin Williams i Døde poeters klub. Det var bandet, der gjorde, at jeg gad at øve mig. Det var bandet, der gav det mening og formål. Og efter at have optrådt foran hele skolen, fik jeg så meget selvtillid, at jeg aldrig igen var bange for at gå til eksamen eller op til tavlen«, siger han.

 

 

»selvom jeg var dårlig til fodbold og havde fjollet hår, så var jeg en superhelt til noget«

 

Selvom Mattias følte sig lidt kikset og nørdet, da han gik i skole, så var han alligevel ret sej, fordi han spillede musik. Det betød nemlig, at han kunne noget, som de andre ikke kunne. Igennem musikken fik han en identitet og et tilhørsforhold til de andre børn, der spillede musik.

 

»Jeg følte mig som en kæmpe rockstjerne, når jeg spillede. Jeg glædede mig helt vildt til forårskoncerten, for så skulle jeg fandeme vise hele skolen, at selvom jeg var dårlig til fodbold og havde fjollet hår, så var jeg en superhelt til noget. Jeg var ligeglad med, hvad andre synes om mig, for jeg var med i en hemmelig klub og kunne tale et hemmeligt sprog«, siger han.

 

Læs også: Derfor er musikundervisning vigtigt for dit barns udvikling

 

 

Det musikalske fællesskab er et frirum

 

Det særlige ved at spille musik er ifølge Mattias, at det aldrig er en konkurrence, ligesom sport er. Du behøver ikke være den bedste eller stærkeste, bare du kan leve dig ind i musikken og give slip, så gør du det rigtigt. På den måde giver musik dig selvtillid, fordi du føler dig god og værdsat i fællesskabet, også selvom du ikke er den bedste.

 

»Når jeg trådte ind i øvelokalet og gik i gang, følte jeg pludselig, at jeg stod på Wembley Arena. Det var et frirum, hvor intet var kikset, og man kunne slippe sig selv løs. Der var aldrig nogen ydmygelser i at spille guitar«, siger Mattias.