Lær at stemme din guitar og skifte guitarstrenge

I denne artikel lærer vi dig hvordan du stemmer din guitar, og hvordan du skifter guitarstrenge når det bliver nødvendigt.

 

Close-up af guitarister der spiller

Indhold

 

Sådan stemmer du din guitar

 

Inden du begynder at spille på guitaren, skal du vide lidt om, hvordan og hvorfor man stemmer den:

 

Før du kan spille på din guitar, skal guitaren være i stemning. Det vil sige, at de 6 strenge hver især har en bestemt tone, således, at når du spiller en akkord på dem samtidig, så klinger de sammen, uden at lyde falsk. Rent praktisk, så stemmes en streng ved hjælp af de små stemmehoveder, der sidder øverst på guitaren. Der sidder 6 hoveder, et for hver streng på guitaren.

 

Den mest almindelige stemning, som de fleste sange er lavet i, er EADGHE- stemning. Hvert bogstav repræsenterer den tone, en streng skal stemmes i. Det skal forstås således: øverste streng (den med den dybeste tone), skal stemmes i E. Den næstøverste skal stemmes i A. Den tredjeøverste i D, og så videre.

 

Et lille trick så du ikke behøver at skrive de forskellige toner ned, kan være at huske denne lille remse: Ejeren Af Denne Guitar Har Evner. På den måde glemmer du aldrig, hvilke toner de forskellige strenge skal have.
Selve stemningen af en tone kan ske ved hjælp af forskellige hjælpemidler. Mange folk bruger i dag en såkaldt ”tuner”. Det er et lille elektronisk apparat, der via et display viser dig, hvor meget du skal skrue på stemmehovedet, for at få den ønskede tone. De kan fås i alle musikbutikker og koster ikke alverden.

 

Det kan virke ret forvirrende, men hvis du selv vil prøve kræfter med det er herunder en video der beskriver hvordan du gør. Hvis du ønsker en mere detaljeret forklaring, eller hjælp til det, står vores dygtige undervisere klar til at lære dig alt fra det mest basale og op. Tryk her for at finde din nye guitarlærer.

 

 

 

Sådan skifter du strenge på din guitar

 

Er uheldet ude, og du har sprunget en streng? Eller klangen gået af dine strenge?  Her er en guide som beskriver hvordan du skifter strengene:

 

 

 

Få guitarundervisning

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:

 
Til toppen