Alle ved, hvordan en guitar lyder. Men hvad er nu lige forskellen på de forskellige typer af guitarer? Skal man sætte strøm til, og hvordan lærer man at sætte fingrene de rigtige steder på gribebrættet?
Her har vi sammensat en guide til guitaren, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!
Som udgangspunkt skelner man mellem akustiske og elektriske guitarer, og begge typer opdeles hver især i flere underkategorier. Her kan du læse om de mest almindelige typer, der er i brug i dag, så du nemmere kan beslutte, hvilken der er den rigtige for dig.
Der findes to overordnede typer af akustiske guitarer, nemlig spansk og western. Den spanske guitar anvender nylonstrenge og er især kendt fra klassisk musik og flamenco. Eftersom strengene er bløde og gribebrættet bredt og fladt, er denne type desuden velegnet som begynderguitar, idet der er god plads til fingrene og strengene ikke er så hårde at trykke ned.
Westernguitaren har stålstrenge og har en mere metallisk klang og mere volumen end den spanske. Westernguitaren forbindes oprindeligt med cowboysange omkring lejrbålet og er især udbredt inden for folkmusik, men er i dag også almindelig inden for alt fra rock til pop. Westernguitaren kan være hård at spille på for en nybegynder, men har man ikke så store hænder, kan den være det rigtige valg med et sæt tyndere strenge, idet halsen er smallere end på en spansk.
Vil man virkelig have mulighed for at spille højt, er den elektriske guitar det rigtige valg. Den producerer ikke lyd i sig selv, men skal sluttes til en forstærker ved hjælp af et instrumentkabel (ikke et strømkabel eller højtalerkabel). I dag er det også muligt at slutte den elektriske guitar til sin musiksoftware og anvende såkaldte plug-ins i stedet for almindelig forstærkning. Det kræver derimod et interface for at konvertere signalet fra analogt til digitalt. Det kan være en billigere løsning, og således har man 100% kontrol over lydniveauet og kan indspille store stadionrocksange midt om natten uden at vække naboen.
For at kunne bruge de gængse akkordgreb – og ikke mindst spille sammen med andre – skal guitaren først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine, der fås enten i håndholdt eller pedalformat, som app til telefonen m.m. Man kan også stemme efter et klaver, hvis man ved hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.
En guitartuner
Ved at dreje på stemmeskruerne stemmes de seks strenge i forhold til kammertonen. Anvend denne rækkefølge fra den tykkeste til den tyndeste streng: E-A-D-G-H-E. Dermed lyder den samme tone (E) fra øverste og nederste streng, men med to oktavers afstand, dvs. at den tykke streng lyder dybere end den tynde.
Mange sange er imidlertid skrevet i såkaldt åbne stemninger såsom “DADGAF” eller “åben G”, og de gør det blandt andet nemmere at anvende et sliderør (også kaldt bottleneck), mens man med en capo i et snuptag kan stemme hele guitaren om og skifte toneart uden at ændre sine fingergreb.
En guitar capo
Sliderør i messing
Du kan læse mere om, hvordan man stemmer sin guitar i denne artikel.
Tonerne på en streng forekommer i samme rækkefølge som på et klaver (C-D-E-F-G-A-H), men på guitaren bevæger man ikke kun fingrene på langs, men også på tværs af strengene. For hvert strengeskift forskydes tonerækkefølgen med samme afstand, nemlig en kvart – med undtagelse af intervallet mellem G- og H-strengen, som udgør en terts.
Gribebrættet på en elektrisk guitar
Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På guitaren er der flere måder at spille akkorder på, som både lyder forskelligt og giver forskellige muligheder.
Åbne akkorder kræver ikke så mange fingre, idet de løse strenge klinger med. Dvs. at nogle af strengene slås an, men ikke trykkes ned. Herunder finder du en liste over de mest basale akkorder.
X betyder at en streng ikke slås an, mens O betyder, at strengen slås an “løst”.
Barréakkorder bygger på fast definerede fingerstillinger, der flyttes op og ned ad guitarhalsen og giver mulighed for at spille halvtoneintervaller, hvilket de åbne akkorder ikke gør (medmindre man har en capo). Barréakkorder kræver flere fingerkræfter og et større overblik, men er til gengæld mere logiske og ligetil i praksis, når først man har lært dem.
En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til et alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner også udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og indisk musik. Når man har lært sine skalaer, er det nemmere at sammensætte akkorder på nye måder, og jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.
Et riff er en forholdsvist kort rytmisk-melodisk figur, som kan spilles i stedet for eller samtidig med akkorder. Riffs gentages som regel efter en fast struktur og kan have samme funktion som et hook, idet de er med til at strukturere og kendetegne sangen. Et riff bygger på en skala i overensstemmelse med sangens toneart og kan i den forbindelse være en god overgang til at lære at improvisere og spille solo.
Når du begynder med at spille guitar, er det vigtigt at finde en model, der er god at sidde med og spille på. Undervisningen og øvelserne bliver kun sjovere, når du har fundet det rigtige instrument, og vi anbefaler, at du besøger din lokale musikforretning og får en fagmand til at hjælpe med at udvælge den rigtige, så du ikke bruger unødvendigt mange penge på en guitar, der enten er for stor, for lille eller har en masse funktioner, du ikke har brug for (endnu). Du kan også altid spørge vores undervisere til råds, inden du klikker på et godt tilbud på nettet.
Hvis man er nybegynder på guitaren, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.
Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold guitaren inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.
Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.
Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere end man tror og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.
En guitar er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men anskaf i stedet et guitarstativ, så den står sikkert og inden for rækkevidde.
Hav altid ekstra strenge i guitarkassen eller i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så guitaren holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.
Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!
Hvis du allerede har en guitar, og godt kunne tænke dig at lære nogle sange, så har vi en række artikler hvor du kan lære at spille nogle populære sange her:
I denne artikel lærer vi dig hvordan du stemmer din guitar, og hvordan du skifter guitarstrenge når det bliver nødvendigt.
Inden du begynder at spille på guitaren, skal du vide lidt om, hvordan og hvorfor man stemmer den:
Før du kan spille på din guitar, skal guitaren være i stemning. Det vil sige, at de 6 strenge hver især har en bestemt tone, således, at når man spiller en akkord på dem samtidig, så klinger de sammen, uden at lyde falsk. Rent praktisk, så stemmes en streng ved hjælp af de små stemmehoveder, der sidder øverst på guitaren. Der sidder 6 hoveder, et for hver streng på guitaren.
Den mest almindelig stemning, som de fleste sange der er lavet er stemt i, er EADGHE- stemning. Hvert bogstav repræsenterer den tone, en streng skal stemmes i. Det skal forstås således: øverste streng (den med den dybeste tone), skal stemmes i E. Den næst øverste skal stemmes i A. Den tredjeøverste i D, og så videre.
Et lille trick så man ikke behøver at skrive de forskellige toner ned, kan være at huske denne lille remse: Ejern Af Denne Guitar Har Evner. På den måde glemmer man aldrig, hvilke toner de forskellige strenge skal have.
Selve stemning af en tone kan ske ved hjælp af forskellige hjælpemidler. Mange folk bruger i dag en såkaldt ”tuner”. Det er et lille elektronisk apparat, der via et display viser dig, hvor meget du skal skrue på stemmehovedet, for at få den ønskede tone. De kan fås i alle musikbutikker og koster ikke alverden.
Det kan virke ret forvirrende, så hvis du ønsker selv at prøve kræfter med det, i stedet for hjælp fra en fagmand, så kan du derfor her se en video, som beskriver og viser, hvordan det gøres, hvis man ønsker en mere detaljeret forklaring:
Er uheldet ude, og du har sprunget en streng? Her er en guide som beskriver hvordan du skifter strengene.
Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:
Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].
"Min datter Alba er blevet undervist i guitar af Anne, og har været meget glad for det."
5 ud af 5
Tomas - Far til elev hos Musikundervisning