Tonearter

Tonearter

I denne artikel kan du finde ud af, hvad en toneart er. Du lærer, hvordan du finder frem til en sangs toneart og hvad en toneart betyder for en sangs tone- og akkordindhold. Derudover kan du se alle paralleltonearter og finde ud af, hvad modulation er for noget.


Close-up af mand der spiller på opretstående klaver


Hvad er en toneart?

Alle sange går i en toneart. Eller måske går verset i én toneart og omkvædet i en anden. Toneartens grundtone er tit den tone og akkord, sangen begynder og slutter med.

Når man siger, at en sang går i C-dur, mener man, at dens toneart er C-dur. Det betyder, at den skala, sangen er bygget over, er en C-dur-skala, at sangens grundtone er c og at tonika er akkorden C-dur. Ligeledes hvis en sang går i D-mol: Så bygger sangen på en D-mol skala, dens grundtone er d og tonika er akkorden Dm.

Der findes 12 forskellige toner (se artiklen om toner og tonenavne). Hver af disse toner kan være grundtonen i en toneart. Oven på denne grundtone kan man have en hvilken som helst skala, oftest en durskala eller en molskala (se artiklen om skalaer). De toner, der er i skalaen, bestemmer også hvilke toner og akkorder, der hører hjemme i tonearten, og hvilke der er ”uden for tonearten”.


Hvordan finder jeg en sangs toneart?

Det er tit nemt at høre, hvornår en sang lander på den akkord, der er toneartens tonika og grundtone. Det er som om, at sangen først ”slutter” eller ”hviler” på den akkord. Du kan læse mere om det under musikanalyseartiklen om tonika. Hvis du skal finde en sangs toneart kan du:

Hvis du har noderne:

- Se artiklen om kvintcirklen og om fortegn

Hvis du ikke har noderne:

- Lyt til sangen: Hvilken akkord ’hviler’ sangen på?
- Se evt. artiklen om musikanalyse


Find en underviser


Musikundervisning.dk udbyder kvalificeret musikundervisning blandt andet musikteori! Vi har nogle af landets bedste musikundervisere, som alle er dygtige og har flere års erfaring. Du kan her finde din kommende musikteorilærer.


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].