Kvintcirklen

Indenfor musikteori er kvintcirklen et redskab, man kan bruge til flere forskellige ting. I vestlig musik opereres der med tolv toner. Disse tolv toner kan arrangeres i tolv forskellige tonearter i en cirkel. Dette kaldes for kvintcirklen. 

Ordet kvint betyder fem på latin og navnet “kvintcirkel” anvendes, fordi de tolv toner er placeret med en afstand på fem heltoner. 

En toneart er et sæt af syv toner som samlet kaldes for en skala og kvintcirklen indeholder også information om dur- og mol skalaer.

Kvintcirklen viser også hvilke faste fortegn, der er i en bestemt toneart og hvilke dur- og molakkorder, der hører hjemme i tonearten. Derudover kan kvintcirklen også bruges til at se hvilke tonearter, der er paralleltonearter.

 

 

Diagram af kvintcirklen

 

 

 


Sådan læses kvintcirklen

Ydersiden af cirklen viser information om durskalaer mens indersiden viser information om deres paralleltonearter i molskalaerne. På den måde kan kvintcirklen også bruges til at transponere tonearter, finde intervaller, harmonier eller akkord-strukturer. 

Kvintcirklens startpunkt er tonen C og har ikke nogen såkaldte fortegn. Går man højre om i cirklen tilføjes et # for hvert trin og går man til venstre tilføjes der et b for hvert trin.  #’et betyder en halv tone op, mens b betyder en halv tone ned. Dvs. at fx C# er en halv tone over C. Denne tone hedder cis. 

Cb betyder på samme måde en halv tone ned og denne tone hedder Ces. Den svarer dog til tonen H. 

Når kvintcirklen starter på C er det fordi at denne toneart ikke har nogen #’er eller b’er. Det svarer til at der, på et klaver, kun spilles på de hvide tangenter.

Går man til højre på ydersiden i kvintcirklen, fra C (C-durskalaen), rammer man G. Dette svarer til en kvint ift. til C (den 5. tone i C-durskalaen). 

G-durskalaen har ét # (kryds for F). Dette betyder at i G-dur skalaen er der # for F, kaldet fis. (F#). 

Går man igen et skridt til højre fra G rammer man D. Nøjagtig som før, svarer dette til en kvint ift. G (D er den 5. tone i G-dur skalaen). I D-dur skalaen er der to #’er (Kryds for F og kryds for C - kaldet hhv. fis og cis). 

Dette mønster fortsætter højre om i kvintcirklen således at der ud for A er tre krydser, ud for E er der fire krydser og ud for H er der fem krydser. 

Hvis man går venstre om i kvintcirklen er princippet det samme bortset fra at det er med b’er i stedet for #’er. 

Går man fx til venstre for C rammer man F. F-dur skalaen indeholder et b for B.

OBS.: Tonen B og H er den samme tone. I moderne tider er man stort set holdt op med at kalde tonen H og i de fleste engelsktalende lande hedder tonen konsekvent B.


Paralleltonearter i kvintcirklen

Den yderste del af kvintcirklen er dur-akkorder og dur-tonearter. Den inderste del af kvintcirklen er mol-akkorder og mol-tonearter. De dur- og mol-akkorder, der står over for hinanden i en kvintcirkel, f.eks. C og Am, er paralleltonearter.

Ønsker du at vide endnu mere om tonearter, skalaer eller lignende, så kan du læse mere her:

Læs om akkorder, skalaer, analyse og meget mere og få styr på teorien med vores række af artikler om musikteori.


Få undervisning i kvintcirklen og andet musikteori

 

Hvis du ønsker en nærmere gennemgang af kvintcirklen eller generelt at blive bedre til musikteori, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i:


Find en underviser i Musikteori her!


Undervisning i Musikteori online
 

Med vores artikler er der god mulighed for at lære en hel masse musikteori online. Hvis ikke du kan finde en underviser i nærheden af, hvor du bor, kan du søger efter en vores mange undervisere som tilbyder undervisning i musikteori online. På denne måde kan du få personlig undervisning, selvom I sidder i forskellige dele af landet.
 

Find underviser til Musikteori online her


Brug for råd og vejledning?

 

Du er altid velkommen til at tage kontakt til Musikundervisning.dk, hvis du har brug for råd og vejledning inden for musikken. Det kan både være i forhold til at finde den rette underviser, det rette hold eller hvordan vores undervisning foregår. Send os en mail på [email protected]. Vi glæder os til at høre fra dig.