Kvintcirklen

Kvintcirklen er et redskab, man kan bruge til flere forskellige ting: Den viser hvilke faste fortegn, der er i en bestemt toneart. Den viser også hvilke dur- og mol-akkorder, der hører hjemme i tonearten. Derudover kan du også bruge kvintcirklen til at se hvilke tonearter, der er paralleltonearter.


Diagram af kvintcirklen

Øverst i kvintcirklen finder vi C-dur. Hver gang vi går et skridt med uret, bevæger vi os en kvint op. Hver gang vi bevæger os et skridt mod uret, bevæger vi os en kvint ned – det er derfor, det hedder en kvintcirkel.


Paralleltonearter i kvintcirklen


Den yderste del af kvintcirklen er dur-akkorder og dur-tonearter. Den inderste del af kvintcirklen er mol-akkorder og mol-tonearter. De dur- og mol-akkorder, der står over for hinanden i en kvintcirkel, f.eks. C og Am, er paralleltonearter.

Ønsker du at vide endnu mere om tonearter, skalaer eller lignende, så kan du læse mere her:

Få helt styr på kvintcirklen, akkorder og meget mere i vores artikel om musikteori.


Få undervisning i kvintcirklen og andet musikteori


Hvis du ønsker en nærmere gennemgang af kvintcirklen eller generelt at blive bedre til musikteori, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i:


Brug for råd og vejledning?


Du er altid velkommen til at tage kontakt til Musikundervisning.dk, hvis du har brug for råd og vejledning inden for musikken. Det kan både være i forhold til at finde den rette underviser, det rette hold eller hvordan vores undervisning foregår. Vi kan kontaktes på følgende telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected]. Vi glæder også til at høre fra dig!
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler | Founder