Hvis du har klaret dig gennem de første fem lektioner, kan du allerede klappe dig selv på skulderen. For det er altid hårdt at kaste sig ud i noget nyt, og i starten kan man nemt føle, at det lyder helt forkert. At blive god til et instrument kræver tid og tålmodighed. Men netop fordi det er svært for stort set alle mennesker, så er der endnu mere at være stolt over, når det lykkes. For du har øvet og øvet, og pludselig har du den! Pludselig sidder den lige i skabet, og du har lyst til at slå kolbøtter af glæde.
Undersøgelser har vist, at musikundervisning hjælper eleven til at kunne modtage ros og nyde sin egen gradvise forbedring. Men endnu vigtigere hjælper undervisningen eleven til at kunne modtage kritik og gode råd uden at tage det personligt. For han/hun kan hurtigt se en sammenhæng mellem konstruktiv kritik og dét at blive bedre.
Særligt sammenspil giver mulighed for at indse, at ingen er perfekte, og at man selv er sin egen hårdeste kritiker. Og så er det også rigtig godt for selvtilliden at øve sig i at spille foran andre, enten på en scene eller hjemme til faster Sofies fødselsdag. For når du finder ud af, at det ikke er spor farligt, så vil du også være mindre nervøs for at stille dig op foran folk i alle andre sammenhænge.
Albert Einstein var ikke bare historiens største fysiker. Han var også en mester til at spille violin. Musik og logik er nemlig på mange måder flettet sammen. For musik handler om rytme, skalaer, noder, akkorder og struktur. Ved at forstå det, har man også nemmere ved at forstå mønstre og sammenhænge i forbindelse med andre fag. Derfor har det stor betydning at bygge bro mellem den kreative og den logiske hjernehalvdel. Det er nemlig her, at din intelligens kan forbedre sig markant.
Samtidig tvinger undervisning i musik også eleven til at udvikle både sin korttids- og langtidshukommelse. Dét er en nyttig ting at træne for både indlæringen og den generelle mentale sundhed. Musik er på den måde med til at holde plasticiteten i hjernen ved lige, så hjernen kan fortsætte med at udvikle sig og optage viden.
Læs også: Derfor er musikundervisning vigtigt for dit barns udvikling
Undersøgelser viser, at mennesker, der spiller musik sammen, har meget nemmere ved at samarbejde og indgå i et fællesskab. De lærer at blive en enhed med andre og tilpasse sig omgivelserne. Samtidig får de også en mere positiv attitude over for deres omverden. Den største forandring var at se i dem, der havde flest sociale vanskeligheder, før de begyndte til musik. Musikundervisning udvikler ens tillid til andre og ens samarbejdsevne. Derudover er det en effektiv måde at udrydde ensomhed, kedsomhed og konflikter på. At spille musik regulerer altså ens humør og skaber samtidig en følelse af at høre til. At være en del af en gruppe, hvor man holder sammen.
Læs også: Mattias Hundebøll om musikundervisning: »Det ændrede mit liv«
Aldrig før har det været sværere at holde folks opmærksomhed, end det er nu. Smartphones, tablets, computere og tv er allestedsnærværende og har gjort det svært for de fleste at holde fokus på noget i mere end få sekunder, før der pludselig er en skærm, der lyser eller en telefon, der bipper. Derfor er det også mere vigtigt end nogensinde før at træne sin opmærksomhedsevne. For uden den kan vi aldrig fordybe os i noget og blive dygtige. Samtidig risikerer vi at blive stressede, hvis vi ikke evner at lukke al larmen ude og kun koncentrere os om én ting ad gangen. Og musikundervisning er nærmest den diametrale modsætning til den evige klikken rundt på sociale medier.
At gå til musik giver dig ikke øjeblikkelig tilfredsstillelse i form af likes og underholdning, men kræver derimod vedholdenhed og tålmodighed. Her har du chancen for at blive tvunget til at holde fokus, og uden du selv opdager det, vil det forbedre din koncentrationsevne. For du ved, at den eneste måde du kan blive bedre, er ved at være opmærksom og blive ved og ved og ved. Hvor tilfredsstillelse fra skærmene er øjeblikkelig og kortvarig, er tilfredsstillelsen fra at dygtiggøre sig til at spille musik mere tidskrævende, men meget mere langvarig.
Læs også: Sådan holder du motivationen oppe, når du øver
At spille et instrument gør, at du styrker dine muskler, balance, koordination og dine fin- og grovmotoriske evner. Både strengeinstrumenter, trommer og klaver kræver, at du kan gøre noget forskelligt med hver hånd på samme tid. Det er en fantastisk motorisk øvelse, som forfiner din koordinationsevne. Det kan komme dig til nytte i mange situationer, bl.a. i alle sportsgrene. Trommer er rigtig godt for dem, der har et højt energiniveau og meget krudt at brænde af. For man skal kunne bevæge kroppen hurtigt, holde rytmen og koncentrationen og samtidig koordinere både ben og arme. Undersøgelser har desuden vist, at mennesker, der har modtaget undervisning i klaver i to år, har væsentlig bedre finmotorik end dem, der ikke har.
Musikundervisning har vist sig at have en stor betydning for mennesker med udviklingsforstyrrelser og mentale sygdomme. For musik kan skabe forandring i mennesker med autisme, spastisk lammelse eller andre fysiske eller psykiske sygdomme ved at give dem et værktøj til at udtrykke sig og til at forstå deres omverden.
Har man svært ved at udtrykke sig gennem almindelig tale, kan musikken bruges til at vise de sider af en selv, der ellers virker gemt væk. I det hele taget kan alle mennesker bruge musikken til at lære noget nyt og være en del af et musikfællesskab, som rummer alle de fordele, vi har nævnt i de andre punkter.
Har du også lyst til at afprøve musikundervisning og opleve, hvordan det kan styrke dig, kan du her søge efter en underviser.
Læs også: Sådan kommer du i flow
Læs også: 6 fordele ved online musikundervisning du måske ikke havde tænkt over