Kend din elguitar

Hvis du lige er begyndt at spille guitar kan det sikkert virke overvældende at der er så mange forskellige slags, særligt når det kommer til elguitarer. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest kendte fabrikanter og modeller, så du kan få et overblik og måske finde frem til hvilken der passer til dig.

Hvis du slet ikke har spillet guitar fr vil vi anbefale dig at læse denne artikel.Gibson


Gibson har rødder helt tilbage til 1902 hvor firmaet blev startet som "Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Company" i Michigan, USA. Firmaet var et af de første til at masseproducere elektriske guitarer, og selvom de havde flere succesfulde modeller igennem 1930'erne og 1940'erne, så fik de for alvor markeret sig da de i 1952 lancerede deres mest ikoniske model, nemlig Les Paul, opkaldt efter den kendte guitarist. Siden da er der kommet flere populære modeller til, og Gibson er for mange mennesker det første de tænker på når det kommer til elguitarer.

Gibson ejer også firmaet Epiphone, som selv har lanceret en række kendte guitarmodeller igennem årene. I dag er de mest kendte for at producere budgetversioner af Gibsons egne modeller. Hvis du godt kan lide Gibsons guitarer, men ikke er parat til at betale prisen kan du passende overveje en Epiphone.

Les Paul
Få instrumenter er lige så ikoniske som Gibsons Les Paul. Dette skyldes især dens popularitet i rockmusikken, hvor guitarhelte som Slash fra Guns'n'Roses, Jimmy Page fra Led Zeppelin og Joe Perry fra Aerosmith har taget guitaren til sig.

Guitaren bruges dog i mange andre genrer en rock, og er særligt populær for sin lange sustain.

SG
SG'en (Hvilket står for Solid Guitar) blev introduceret i 1961, og var oprindeligt en variant af Les Paul modellen. Dog var Les Paul selv ikke videre imponeret over guitaren, og bad Gibsons daværende præsident om at fjerne hans navn fra guitaren. Heldigvis var det ikke alle der delte holding med Les Paul, og SG'en er sidenhen blevet en af Gibsons mest populære modeller.

Hvis du nogensinde har set et billede af Angus Young, leadguitaristen fra australske AC/DC, så har han med garanti haft sin trofaste Gibson SG med sig. Ligeledes har Black Sabbaths Tony Iommi nærmest udelukkende spillet på SG siden de helt tidlige Sabbath dage. Guitaren er tyndere og lettere end en Les Paul, hvilket er værd at tage med i sine overvejelser når man skal vælge guitar.

ES-335
ES-335 er måske ikke det mest elegante navn i verden, men heldigvis er guitaren selv en særligt elegant en af slagsen. Gibson introducerede ES-335'eren i 1958 i et forsøg på at lave en elektriske guitar med den samme varme lyd som en hollow-body guitar, men uden den samme tendens til feedback. ES-335 er populær i rock, jazz og blues, og særligt bluesguitaristen B.B. King er kendt for sin kulsorte ES-335 som han har døbt Lucille.


Fender


Gibsons største rival har alle dage været Fender. Firmaet startede i 1943 i Californien, og var faktisk de første til at lancere en masseproduceret elektrisk guitar, nemlig Telecasteren. Siden da er har Fender lanceret mange populære guitarer og basser, og blandt deres mest kendte modeller finder man den dag i dag Telecasteren, såvel som Stratocasteren, Jaguaren og Jazzmasteren.

På samme måde som Gibson ejer Epiphone, så har Fender firmaet Squier som primært laver budgetversioner af deres mest populære modeller.

Stratocaster
Der vil alle dage være debat om hvilken der er den mest kendte guitar i verden: Gibsons Les Paul eller Fenders Stratocaster. Stratocasteren blev lanceret i 1954, og dens ikoniske form er blevet kopieret utallige gange siden da. Guitaren er særdeles versatil, og der er nærmest ikke den gerne som den ikke kan bruges til. Rock, pop, country, blues, reggae og heavy metal - Den kan nærmest det hele!

Listen af guitarister der er kendte for at spille på Stratocaster er næsten uendelig, men i flænge kan nævnes store navne som Jimi Hendrix, Eric Clapton, David Gilmour fra Pink Floyd og John Mayer.

Telecaster
Telecasteren blev lanceret i 1950, og er den ældste elguitarmodel der stadig masseproduceres. Telecasteren er en udvikling af Fenders første masseproducerede elguitar, Fender Esquire, som kun havde én pickup. Oprindeligt blev Telecasteren kaldt for Broadcaster, men fordi Gretsch allerede havde en serie af trommer under navnet Broadkaster var Fender nødt til at finde på et nyt navn, og i 1951 fik den så navnet Telecaster.

Telecasteren bruges flittigt i nærmest alle genrer, og Keith Richards fra The Rolling Stones ses sjældent på scenen uden en Telecaster i hænderne. Guitaren er særligt populær i indierock hvor guitarister som Johnny Marr fra The Smiths, Jonny Greenwood fra Radiohead og Graham Coxon fra Blur alle har gjort flittigt brug af den.

Jaguar og Jazzmaster
Omend der er nogle klare forskelle på lyden og konstruktionen, så nævnes Fenders Jaguar og Jazzmaster modeller ofte i samme sætning. Jazzmasteren blev introduceret i 1958, og blev oprindeligt markedsført mod jazzmusikere, men det var i stedet surfmusikere der tog guitaren til sig, og ligeledes tog de også Jaguaren til sig da den blev lanceret i 1962. Jazzmasteren og Jaguaren kunne dog ikke helt måle sig med Stratocasteren og Telecasteren i popularitet, og produktionen af de to blev stoppet i 1975.

Her slutter historien dog ikke, for de to modeller blev enormt populære i punk og indie i slut-70'erne, og takket være navne som Elvis Costello, Sonic Youth, og My Bloody Valentine voksede de to modeller i popularitet og produktionen af begge modeller blev sidenhen startet op igen.


Gretsch


Gretsch blev startet i New York af en tysk immigrant i 1883, og producerede oprindeligt banjoer, tambouriner og trommer. I de 136 år der er gået sidenhen er firmaet blevet et af de mest respekterede indenfor amerikansk instrumentproduktion, og der er særligt kendte for deres store hollowbody guitarer. Firmaet havde en stor tilhænger i den populære countrymusiker Chet Atkins, hvis tilnavn var Mr. Guitar, og han lagde sågar navn til en model, nemlig deres 6120.

Gretsch indgik i 2002 i et samarbejde med Fender, som nu står for udvikling, distribution og salg af Gretsch instrumenter. Gretsch guitarer produceres stadig den dag i dag, dog primært i Asien, så hvis du vil have en ægte amerikansk Gretsch skal du have fat i en af deres "Custom Shop" modeller.

6120
Gretsch lancerede i 1955 deres 6120 model, og den havde fra start vind i sejlene fordi den havde Chet Atkins som fortaler. Guitaren har været i konstant produktion siden da, og selvom den aldrig har været helt så populær som Gibsons og Fenders mest populære modeller, så har den mange tilhængere i særligt Country og Bluesgrass musik.

Udover Chet Atkins, så tog Eddie Cochran og Duane Eddy begge guitaren til sig, og i 1960'erne oplevede Gretsch en kæmpe efterspørgsel på deres guitarer efter at George Harrison havde spillet på to af deres andre modeller, Country Gentleman og Tennessean, på TV-optrædener med The Beatles.


Ibanez


Ibanez blev startet i 1957 i Nagoya i Japan, og deres første elguitarer lignede Gibson og Fenders modeller så meget at firmaet blev sagsøgt af Gibson. Heldigvis havde Ibanez nogle originale designs i ærmet, og de er sidenhen blevet et af de mest populære guitarmærker når det kommer til heavy metal. Ibanez var det første firma til at masseproducere 7-strengede og 8-strengede elguitarer, og de mest kendte Ibanez guitarer er kendetegnet ved at have en hurtig hals og et pålideligt tremolosystem.

Den mest kendte fortaler for Ibanez guitarer er nok Steve Vai. I 1987 startede Ibanez og Vai et samarbejde der førte til udviklingen af nogle af firmaets mest populære guitarer.

JEM og RG
Samarbejdet mellem Steve Vai og Ibanez skulle vise sig at være et fornuftigt et af slagsen, og i 1987 lancerede Ibanez to af deres helt store modeller: JEM og RG. Begge guitarer er såkaldte "superstrats", hvilket vil sige at deres designs er baseret på den klassiske Fender Stratocaster, men med et mere aggressivt design, flere bånd på halsen og med humbucker pickups.

JEM blev udviklet direkte per Steve Vais specifikationer, og den dag i dag bruger han stadig primært JEM guitarer, både live og i studiet. RG serien, originalt kaldet Roadstar, blev udviklet sideløbende, og har meget til fælles med JEM guitaren. Det er til dato den mest populære Ibanez guitar, og der findes mange varianter.


Rickenbacker


Hvis du nogensinde har set et billede af The Beatles på scenen, så har du set en Rickenbacker guitar. John Lennon og George Harrison var med til at gøre mærket kendt verden over, og selvom de med tiden begyndte at spille på andre guitarer, så vil det altid være Rickenbacker man forbinder med The Beatles.

Rickenbacker startede i Californien i 1932, og har æren af at være krediteret som den første producent af elguitarer i verden. Deres guitarer har en særligt ringlende lyd, og særligt deres tolv-strengede guitarer var med til at definere lyden af 60'erne.

360, 360/12 og 370/12
I 1958 lancerede Rickenbacker deres 360 model, og selvom den var populær, så var det den 12-strengede version ved navn 360/12 som blev legendarisk. George Harrison brugte guitaren på mange tidlige Beatles optagelser, og gjorde den til en sensation. Roger McGuinn fra The Byrds erhvervede sig en 370/12 som var nærmest identisk med 360/12'eren, dog med tre pickups i stedet for to, og The Byrds baserede nærmest hele deres lyd omkring dette instrument.

I årene siden har blandt andre Peter Buck fra R.E.M. og Johnny Marr fra The Smiths været med til at holde den ringlende Rickenbacker lyd i live, og Tom Petty var særligt glad for Rickenbacker guitarer.


B.C. Rich


B.C. Rich startede i 1969 i Californien, og deres kendetegn blev hurtigt de opsynsvækkende former som deres guitarer havde. Særligt modeller som The Bich, Mockingbird og Seagull var kendte for deres alternative (Og nogle vil måske endda vove at kalde dem upraktiske) kropsforme.

B.C. Rich er et særligt populært mærke blandt metalguitarister, og hvis du nogensinde har set en guitarist stå og tæmme noget der lignede en forvokset flagermus, så er der gode chancer for at det bare var en B.C. Rich guitar.

Warlock
Nogle guitarer, såsom Telecasteren, er bygget for at være versatile, og kan i princippet bruges i alle genrer. Warlocken kunne ikke være meget mere skræddersyet til det tungeste heavy metal. Den blev lanceret i 1981, og blev en fast favorit blandt tunge acts såsom Motley Crüe, Sepultura, og Lita Ford.

Selvom den primært fås i sort, så har nogle guitarister valgt at bestille deres i originale designs. Paul Stanley fra KISS spillede famøst på en Warlock der var malet som et knust spejl. I dag er guitaren stadig populær, særligt fordi guitarister som Kerry King fra Slayer har taget den til sig.


Få undervisning i dit instrument


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon50 50 12 03 eller mail [email protected].
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler