Elguitar

Kend din elguitar

Hvis du lige er begyndt at spille guitar, kan det sikkert virke overvældende, at der er så mange forskellige slags, særligt når det kommer til elguitarer. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest kendte fabrikanter og modeller, så du kan få et overblik og måske finde frem til, hvilken der passer til dig.

Hvis du slet ikke har spillet guitar før, vil vi anbefale dig at læse denne artikel.


Indhold

 1. Gibson

 2. Fender

 3. Gretsch

 4. Ibanez

 5. Rickenbacker

 6. B.C. Rich

 7. Få undervisning i dit instrument

 8. Hvem er Musikundervisning.dk?


Gibson


Gibson har rødder helt tilbage til 1902, hvor firmaet blev startet som "Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Company" i Michigan, USA. Firmaet var et af de første til at masseproducere elektriske guitarer, og selvom de havde flere succesfulde modeller igennem 1930'erne og 1940'erne, så fik de for alvor markeret sig da de i 1952 lancerede deres mest ikoniske model, nemlig Les Paul, opkaldt efter den kendte guitarist. Siden da er der kommet flere populære modeller til, og Gibson er for mange mennesker det første, de tænker på, når det kommer til elguitarer.

Gibson ejer også firmaet Epiphone, som selv har lanceret en række kendte guitarmodeller igennem årene. I dag er de mest kendte for at producere budgetversioner af Gibsons egne modeller. Hvis du godt kan lide Gibsons guitarer, men ikke er parat til at betale prisen, kan du passende overveje en Epiphone.

Les Paul
Få instrumenter er lige så ikoniske som Gibsons Les Paul. Dette skyldes især dens popularitet i rockmusikken, hvor guitarhelte som Slash fra Guns'n'Roses, Jimmy Page fra Led Zeppelin og Joe Perry fra Aerosmith har taget guitaren til sig.

Guitaren bruges dog i mange andre genrer end rock og er særligt populær for sin lange sustain.

SG
SG'en (hvilket står for Solid Guitar) blev introduceret i 1961 og var oprindeligt en variant af Les Paul-modellen. Dog var Les Paul selv ikke videre imponeret over guitaren og bad Gibsons daværende præsident om at fjerne hans navn fra guitaren. Heldigvis var det ikke alle, der delte holding med Les Paul, og SG'en er sidenhen blevet en af Gibsons mest populære modeller.

Hvis du nogensinde har set et billede af Angus Young, leadguitaristen fra australske AC/DC, så har han med garanti haft sin trofaste Gibson SG med sig. Ligeledes har Black Sabbaths Tony Iommi nærmest udelukkende spillet på SG siden de helt tidlige Sabbath-dage. Guitaren er tyndere og lettere end en Les Paul, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, når man skal vælge guitar.

ES-335
ES-335 er måske ikke det mest elegante navn i verden, men heldigvis er guitaren selv en særligt elegant en af slagsen. Gibson introducerede ES-335'eren i 1958 i et forsøg på at lave en elektrisk guitar med den samme varme lyd som en hollow-body guitar, men uden den samme tendens til feedback. ES-335 er populær i rock, jazz og blues, og særligt bluesguitaristen B.B. King er kendt for sin kulsorte ES-335 som han har døbt Lucille.


Fender


Gibsons største rival har alle dage været Fender. Firmaet startede i 1943 i Californien, og var faktisk de første til at lancere en masseproduceret elektrisk guitar, nemlig Telecasteren. Siden da har Fender lanceret mange populære guitarer og basser, og blandt deres mest kendte modeller finder man den dag i dag Telecasteren, såvel som Stratocasteren, Jaguaren og Jazzmasteren.

På samme måde som Gibson ejer Epiphone, så har Fender firmaet Squier, som primært laver budgetversioner af deres mest populære modeller.

Stratocaster
Der vil alle dage være debat om, hvilken der er den mest kendte guitar i verden: Gibsons Les Paul eller Fenders Stratocaster. Stratocasteren blev lanceret i 1954, og dens ikoniske form er blevet kopieret utallige gange siden da. Guitaren er særdeles versatil, og der er nærmest ikke den gerne, som den ikke kan bruges til. Rock, pop, country, blues, reggae og heavy metal - den kan nærmest det hele!

Listen af guitarister, der er kendte for at spille på Stratocaster, er næsten uendelig, men i flæng kan nævnes store navne som Jimi Hendrix, Eric Clapton, David Gilmour fra Pink Floyd og John Mayer.

Telecaster
Telecasteren blev lanceret i 1950 og er den ældste elguitarmodel, der stadig masseproduceres. Telecasteren er en udvikling af Fenders første masseproducerede elguitar, Fender Esquire, som kun havde én pickup. Oprindeligt blev Telecasteren kaldt for Broadcaster, men fordi Gretsch allerede havde en serie af trommer under navnet Broadkaster, var Fender nødt til at finde på et nyt navn, og i 1951 fik den så navnet Telecaster.

Telecasteren bruges flittigt i nærmest alle genrer, og Keith Richards fra The Rolling Stones ses sjældent på scenen uden en Telecaster i hænderne. Guitaren er særligt populær i indierock, hvor guitarister som Johnny Marr fra The Smiths, Jonny Greenwood fra Radiohead og Graham Coxon fra Blur alle har gjort flittigt brug af den.

Jaguar og Jazzmaster
Omend der er nogle klare forskelle på lyden og konstruktionen, så nævnes Fenders Jaguar- og Jazzmaster-modeller ofte i samme sætning. Jazzmasteren blev introduceret i 1958 og blev oprindeligt markedsført mod jazzmusikere, men det var i stedet surfmusikere, der tog guitaren til sig, og ligeledes tog de også Jaguaren til sig, da den blev lanceret i 1962. Jazzmasteren og Jaguaren kunne dog ikke helt måle sig med Stratocasteren og Telecasteren i popularitet, og produktionen af de to blev stoppet i 1975.

Her slutter historien dog ikke, for de to modeller blev enormt populære i punk og indie i slut-70'erne, og takket være navne som Elvis Costello, Sonic Youth og My Bloody Valentine voksede de i popularitet, og produktionen af dem blev sidenhen startet op igen.


Gretsch


Gretsch blev startet i New York af en tysk immigrant i 1883 og producerede oprindeligt banjoer, tambouriner og trommer. I de 136 år, der er gået sidenhen, er firmaet blevet et af de mest respekterede indenfor amerikansk instrumentproduktion og er særligt kendt for deres store hollowbody guitarer. Firmaet havde en stor tilhænger i den populære countrymusiker Chet Atkins, hvis tilnavn var Mr. Guitar, og han lagde sågar navn til en model, nemlig deres 6120.

Gretsch indgik i 2002 i et samarbejde med Fender, som nu står for udvikling, distribution og salg af Gretsch-instrumenter. Gretsch-guitarer produceres stadig den dag i dag, dog primært i Asien, så hvis du vil have en ægte amerikansk Gretsch, skal du have fat i en af deres "Custom Shop"-modeller.

6120
Gretsch lancerede i 1955 deres 6120-model, og den havde fra start vind i sejlene, fordi den havde Chet Atkins som fortaler. Guitaren har været i konstant produktion siden da, og selvom den aldrig har været helt så populær som Gibsons og Fenders mest populære modeller, så har den mange tilhængere i særligt Country- og Bluesgrass-musik.

Udover Chet Atkins tog Eddie Cochran og Duane Eddy begge guitaren til sig, og i 1960'erne oplevede Gretsch en kæmpe efterspørgsel på deres guitarer, efter George Harrison havde spillet på to af deres andre modeller, Country Gentleman og Tennessean, på TV-optrædener med The Beatles.


Ibanez


Ibanez blev startet i 1957 i Nagoya i Japan, og deres første elguitarer lignede Gibson- og Fenders-modeller så meget, at firmaet blev sagsøgt af Gibson. Heldigvis havde Ibanez nogle originale designs i ærmet, og de er sidenhen blevet et af de mest populære guitarmærker, når det kommer til heavy metal. Ibanez var det første firma til at masseproducere 7-strengede og 8-strengede elguitarer, og de mest kendte Ibanez-guitarer er kendetegnet ved at have en hurtig hals og et pålideligt tremolosystem.

Den mest kendte fortaler for Ibanez-guitarer er nok Steve Vai. I 1987 startede Ibanez og Vai et samarbejde, der førte til udviklingen af nogle af firmaets mest populære guitarer.

JEM og RG
Samarbejdet mellem Steve Vai og Ibanez skulle vise sig at være et fornuftigt et af slagsen, og i 1987 lancerede Ibanez to af deres helt store modeller: JEM og RG. Begge guitarer er såkaldte "superstrats", hvilket vil sige, at deres designs er baseret på den klassiske Fender Stratocaster, men med et mere aggressivt design, flere bånd på halsen og med humbucker pickups.

JEM blev udviklet direkte per Steve Vais specifikationer, og den dag i dag bruger han stadig primært JEM-guitarer, både live og i studiet. RG-serien, oprindeligt kaldet Roadstar, blev udviklet sideløbende og har meget til fælles med JEM-guitaren. Det er til dato den mest populære Ibanez-guitar, og der findes mange varianter.


Rickenbacker


Hvis du nogensinde har set et billede af The Beatles på scenen, så har du set en Rickenbacker-guitar. John Lennon og George Harrison var med til at gøre mærket kendt verden over, og selvom de med tiden begyndte at spille på andre guitarer, så vil det altid være Rickenbacker, man forbinder med The Beatles.

Rickenbacker startede i Californien i 1932, og har æren af at være krediteret som den første producent af elguitarer i verden. Deres guitarer har en særligt ringlende lyd, og særligt deres tolv-strengede guitarer var med til at definere lyden af 60'erne.

360, 360/12 og 370/12
I 1958 lancerede Rickenbacker deres 360-model, og selvom den var populær, så var det den 12-strengede version ved navn 360/12, som blev legendarisk. George Harrison brugte guitaren på mange tidlige Beatles-optagelser og gjorde den til en sensation. Roger McGuinn fra The Byrds erhvervede sig en 370/12, som var nærmest identisk med 360/12'eren, dog med tre pickups i stedet for to, og The Byrds baserede nærmest hele deres lyd omkring dette instrument.

I årene siden har blandt andre Peter Buck fra R.E.M. og Johnny Marr fra The Smiths været med til at holde den ringlende Rickenbacker lyd i live, og Tom Petty var særligt glad for Rickenbacker guitarer.


B.C. Rich


B.C. Rich startede i 1969 i Californien, og deres kendetegn blev hurtigt de opsynsvækkende former, deres guitarer havde. Særligt modeller som The Bich, Mockingbird og Seagull var kendte for deres alternative (og nogle vil måske endda vove at kalde dem upraktiske) kropsforme.

B.C. Rich er et særligt populært mærke blandt metalguitarister, og hvis du nogensinde har set en guitarist stå og tæmme noget der lignede en forvokset flagermus, så er der gode chancer for, at det bare var en B.C. Rich-guitar.

Warlock
Nogle guitarer, såsom Telecasteren, er bygget for at være versatile, og kan i princippet bruges i alle genrer. Warlocken kunne ikke være meget mere skræddersyet til det tungeste heavy metal. Den blev lanceret i 1981 og blev en fast favorit blandt tunge acts såsom Motley Crüe, Sepultura, og Lita Ford.

Selvom den primært fås i sort, så har nogle guitarister valgt at bestille deres i originale designs. Paul Stanley fra KISS spillede famøst på en Warlock, der var malet som et knust spejl. I dag er guitaren stadig populær, særligt fordi guitarister som Kerry King fra Slayer har taget den til sig.


En guide til guitareffekter

Den elektriske guitar har været et af verdens mest populære instrumenter i mere end 70 år, og en af årsagerne er, at det er muligt at tilslutte effektpedaler, som får guitaren til at lyde på helt nye måder. Næsten alle moderne elguitarister bruger effekter i deres guitarspil, og nogle enkelte, såsom The Edge fra U2 og Mat Bellamy fra Muse, har nærmest baseret hele deres spillestil omkring effekter.

Effekter findes i alle mulige forskellige varianter, og i forskellige enheder. Det mest almindelige er guitarpedaler, som forbindes imellem guitaren og forstærkeren, men effekter findes også i mange nyere forstærkere og i indspilningssoftware. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de mest populære effekter, og giver dig eksempler på nogle af de bedste pedaler indenfor hver kategori.

guitareffekter

Indhold

 1. Forvrængning

 2. Rumklang

 3. Delay

 4. Wah

 5. Modulation

 6. Octavere og pitchshiftere

 7. Multieffekter

 8. Få undervisning i dit instrument

 9. Hvem er Musikundervisning.dk?


Forvrængning

Den mest udbredte og populære guitareffekt er overordnet set forvrængning. Forvrængning giver den beskidte lyd, som man kender fra meget rock og metal. Der findes dog flere forskellige slags forvrængning fra meget blød til meget hård.

Overdrive

Overdrive er en forholdsvis blød form for forvrængning. Oprindeligt var overdrive resultatet af, at man skruede for højt op for sin rørforstærker, hvilket resulterede i, at signalet blev "presset", og fik en mere beskidt lyd. Det er typisk for effekten, at hvis du spiller meget blødt på guitaren, så er din lyd nærmest clean, men hvis du spiller hårdt, bliver den mere og mere forvrænget. Denne effekt er meget populær i rock, men bruges i mange forskellige genrer af musik.

I denne video kan du høre, hvordan overdrive lyder:Her er en liste af nogle af de fedeste overdrivepedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.


Distortion

Distortion er tæt beslægtet med overdrive, men giver i bund og grund en endnu mere beskidt lyd. Dette giver en endnu mere rocket lyd, og effekten bruges flittigt i hård rockmusik og metal. Der findes mange forskellige slags distortion, så prøv så mange som muligt for at finde ud af, hvilken der fungerer bedst for dig.Her er en liste over nogle af de fedeste distortionpedaler på markedet lige pt.


Fuzz

Fuzz er den mest beskidte af alle forvrængninger. Signalet bliver så kompresset, at lyden nærmest bliver helt ulden. Fuzz blev først populært i 1965, da Rolling Stones brugte effekten på nummeret "(I Can't Get No) Satisfaction", og Jimi Hendrix var også stor tilhænger af effekten. Fuzz-effekten var senere grundlag for den genre af musik, som kaldes støjrock, hvor bands som Dinosaur Jr., Sonic Youth og My Bloody Valentine baserede deres lyd omkring effekten.Her er en liste af nogle af de fedeste fuzz-pedaler på markedet lige pt.Rumklang


Rumklang er den lyd, der opstår og bliver hængende, efter den oprindelige kilde er blevet tavs. Tænk på hvis du står i en stor tom sal og klapper. Rumklangen er lyden, der bliver hængende efter klappet. Lyden bruges ofte til at få din guitar til at lyde større og til at skabe atmosfære i musikken.Her er en liste af nogle af de fedeste rumklangspedaler på markedet lige pt.Delay

Delay er en effekt, der gentager det, du spiller, som var det et ekko. Effekten er beslægtet med rumklang, som nærmest er en form for meget kort ekko. Delay kan både være meget kort, hvilket er ret udbredt på guitarsoloer i countrymusik, eller længere, hvilket skaber en mere episk lyd. The Edge, guitaristen fra U2, er særligt kendt for at bruge delay.Her er en liste over nogle af de fedeste delaypedaler på markedet lige pt.Wah

Wah-pedalen er en pedal, som man vipper frem og tilbage med foden for at få guitaren til at producere en vokal-agtig lyd. Effekten fik sit navn, fordi guitaren nærmest siger "wah wah wah". Jimi Hendrix var særligt kendt for at bruge effekten på numre som "Burning Of The Midnight Lamp", og Kirk Hammett fra Metallica er også kendt for at bruge wah-effekten flittigt i sine soloer.Her er en liste over nogle af de fedeste wah-pedaler på markedet lige pt.
Modulation


Modulation dækker over en længere række effekter, som alle ændrer en guitars lyd, enten ved at blande signalet fra guitaren med en ny lyd eller ved at dele signalet i to og så ændre det ene signal, imens det andet forbliver uændret.

Chorus

Chorus er en effekt, hvor guitarens signal deles i to, og det ene signal ændres en smule i tonehøjde og lyd. Til tider får det også en smule vibrato. Når de to signaler så blandes sammen, lyder det som om, der er to guitarer, der spiller sammen. For at høre et godt eksempel på denne effekt kan du lytte til introen til "Come As You Are" med Nirvana.

I denne video kan du høre, hvordan chorus lyder:Her er en liste over nogle af de fedeste choruspedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

Flanger

Flanger er en lidt spøjs effekt, som får din guitar til at lyde som et fly, der letter. Effekten blev oprindeligt skabt i lydstudier ved, at to båndoptagere med den samme optagelse blev spillet samtidig, og at den ene blev gjort langsommere ved, at man trykkede på siderne af det ene spolebånd med fingrene. Effekten er ret unik og kan blandt andet høres på "Walking On The Moon" med The Police (sammen med delay!).

I denne video kan du høre, hvordan flanger lyder:Her er en liste over nogle af de fedeste flangerpedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.

Phaser

En phaser (også kaldet en phase shifter) skaber en unik lyd, som er svær at beskrive. Den minder lidt om en phaser, men effekten har tendens til at være lidt hurtigere og lidt kraftigere end en flanger. Et godt eksempel på lyden af en phaser kan høres i introen til "Just The Way You Are" med Billy Joel, hvori effekten bruges på et elklaver.

I denne video kan du høre, hvordan phaser lyder på guitar:Tremolo og Vibrato

Tremolo og vibrato er to effekter, som ofte forveksles, men som fungerer på meget forskellige måder. Tremolo skaber en hurtig fluktuering i guitarens lydniveau, så det lyder som om, der hurtigt bliver skruet op og ned for guitaren. Vibrato skaber i stedet for en hurtig fluktuering af den tone, som guitaren spiller, ligesom hvis du spiller en tone og bøjer strengen hurtigt imens. Denne effekt bruges også meget af operasangere.

I denne video kan du høre forskellen på tremolo og vibrato:Her er en liste over nogle af de fedeste tremolo- og vibratopedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.
Octavere og pitchshiftere


Octavere og pitchshiftere er beslægtede effekter, som begge arbejder med at ændre tonerne som guitaren spiller. Octavere tilføjer oftest en oktav over eller under signalet (og i nogle tilfælde endda begge), hvilket giver en næsten symfonisk lyd til guitaren. En pitchshifter ændrer selve signalet, enten op eller ned. Et godt eksempel på en octaver kan høres i "Seven Nation Army" med The White Stripes, og hvis du vil høre en pitchshifter, bør du lytte til guitarsoloen i "Killing In The Name" med Rage Against The Machine. Tom Morello er særligt kendt for at bruge pitchshifting i sine soloer.

I denne video kan du høre, hvordan en pitchshifter lyder på guitar:Her er en liste af nogle over de fedeste pitchshifterpedaler på markedet lige pt. Hvis du ikke kan komme til at prøve en af pedalerne i din lokale musikbutik, så prøv at finde en demonstrationsvideo på Youtube.
Multieffekter


Hvis du ikke er sikker på hvilke effekter, der passer til din spillestil og gerne vil prøve lidt forskelligt af uden at skulle bruge alt for mange penge, så kan du investere i en multieffekt. Multieffekter kan fås i flere forskellige prisklasser, men her er et par i den billigere ende, hvis du bare gerne vil lege lidt rundt med effekter:
Guitar backing tracks

Vi har samlet nogle gode backing tracks på YouTube. Herunder kan du se dem sorteret efter genre. Vi ønsker dig en god jammer. Rock on!

Grafik af ordene 'Rock On' med en hånd der kaster djævlehorn

Jazz Funk


Dette backing track er indenfor jazz-funk-stilen. Du kan her spille B-mol-pentaton og B-dorisk. Dette backing track fungerer godt til at øve lick fra blandt andet John Scofield og Mike Stern. God jammer!


Jazz Fusion


Dette track er i d-mol, og der er rig mulighed for at få prøvet nogle skalaer af. Herunder kan du se akkorderne:
Akkordskema

A: Dm / Dm / Dm /Dm / Gm / Gm / Dm7 / Dm7 /
Bbm7 / Bbm7 / Dm7 / Dm7 /

B: FM7 / Cm7 / B7#5 / BbM7 / Eb7 /
FM7 / B7#5 / BbM7 / Eb7 /

C: F6 / Fdim7 / Gm7 / Em7b5 / A7


Heavy Metal


Nu er vi i en lidt anden boldgade end de to forrige tracks. Her kan du shredde løs og træne din guitarteknik. Dette backing track er i rock/metal-genren - og molpentaton krydret med molskalaen ville være perfekt.


Rock


Et straigh-forward backingtrack, som er bygget over en blues-rundgang. Nummeret går i g-mol, og du kan bruge g-mol-pentaton, g-mol-skalaen og g-dorisk. God fornøjelse!Country


Et straigh-forward backingtrack i country-blues-genren, som er bygget over en blues-rundgang i e-mol. God fornøjelse!


Rock Guitar Workshop - Lær alle de fede rock riffs!


Hvis du er guitarist, og dine idoler hedder Jimi Hendrix, Angus Young og Slash, så er det her workshoppen for dig! I løbet af workshoppen lærer du at spille en perlerække af de absolut største rock riffs nogensinde, blandt andet:

 • Guns'n'Roses - Sweet Child O' Mine

 • Metallica - Enter Sandman

 • Ozzy Osbourne - Crazy Train

 • AC/DC - Back In Black

 • Deep Purple - Smoke On The Water

Workshoppen undervises af Kristian Slot, som har flere års erfaring med at undervise i rockguitar. Du kan se ham spille nogle af de riffs, som du kommer til at lære i løbet af workshoppen, i videoen her:
Detaljerne for kurset, heriblandt dato, varighed og pris, kommer snart.Tilmeld dig her!

Få guitarundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:Se alle vores kvalificerede guitarundervisere her!


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].

Vores kunder elsker Musikundervisning.dk

"Min datter Alba er blevet undervist i guitar af Anne, og har været meget glad for det."

5 ud af 5

Tomas - Far til elev hos Musikundervisning