Lær at spille guitar

Alle ved, hvordan en guitar lyder. Men hvad er nu lige forskellen på de forskellige typer af guitarer? Skal man sætte strøm til, og hvordan lærer man at sætte fingrene de rigtige steder på gribebrættet?

Her har vi sammensat en guide til guitaren, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!Akustisk eller elektrisk?


Som udgangspunkt skelner man mellem akustiske og elektriske guitarer, og begge typer opdeles hver især i flere underkategorier. Her kan du læse om de mest almindelige typer, der er i brug i dag, så du nemmere kan beslutte, hvilken der er den rigtige for dig.

Akustisk

Der findes to overordnede typer af akustiske guitarer, nemlig spansk og western. Den spanske guitar anvender nylonstrenge og er især kendt fra klassisk musik og flamenco. Eftersom strengene er bløde og gribebrættet bredt og fladt, er denne type desuden velegnet som begynderguitar, idet der er god plads til fingrene og strengene ikke er så hårde at trykke ned.

Westernguitaren har stålstrenge og har en mere metallisk klang og mere volumen end den spanske. Westernguitaren forbindes oprindeligt med cowboysange omkring lejrbålet og er især udbredt inden for folkmusik, men er i dag også almindelig inden for alt fra rock til pop. Westernguitaren kan være hård at spille på for en nybegynder, men har man ikke så store hænder, kan den være det rigtige valg med et sæt tyndere strenge, idet halsen er smallere end på en spansk.

Elektrisk

Vil man virkelig have mulighed for at spille højt, er den elektriske guitar det rigtige valg. Den producerer ikke lyd i sig selv, men skal sluttes til en forstærker ved hjælp af et instrumentkabel (ikke et strømkabel eller højtalerkabel). I dag er det også muligt at slutte den elektriske guitar til sin musiksoftware og anvende såkaldte plug-ins i stedet for almindelig forstærkning. Det kræver derimod et interface for at konvertere signalet fra analogt til digitalt. Det kan være en billigere løsning, og således har man 100% kontrol over lydniveauet og kan indspille store stadionrocksange midt om natten uden at vække naboen.


Sådan stemmer man guitaren


For at kunne bruge de gængse akkordgreb – og ikke mindst spille sammen med andre – skal guitaren først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine, der fås enten i håndholdt eller pedalformat, som app til telefonen m.m. Man kan også stemme efter et klaver, hvis man ved hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.


En guitartuner

Ved at dreje på stemmeskruerne stemmes de seks strenge i forhold til kammertonen. Anvend denne rækkefølge fra den tykkeste til den tyndeste streng: E-A-D-G-H-E. Dermed lyder den samme tone (E) fra øverste og nederste streng, men med to oktavers afstand, dvs. at den tykke streng lyder dybere end den tynde.

Mange sange er imidlertid skrevet i såkaldt åbne stemninger såsom “DADGAF” eller “åben G”, og de gør det blandt andet nemmere at anvende et sliderør (også kaldt bottleneck), mens man med en capo i et snuptag kan stemme hele guitaren om og skifte toneart uden at ændre sine fingergreb.


En guitar capo
Sliderør i messing

Du kan læse mere om, hvordan man stemmer sin guitar i denne artikel.


Gribebrættet


Tonerne på en streng forekommer i samme rækkefølge som på et klaver (C-D-E-F-G-A-H), men på guitaren bevæger man ikke kun fingrene på langs, men også på tværs af strengene. For hvert strengeskift forskydes tonerækkefølgen med samme afstand, nemlig en kvart – med undtagelse af intervallet mellem G- og H-strengen, som udgør en terts.


Gribebrættet på en elektrisk guitar


Øveteknikker, stillinger og opvarmning


Det er altid vigtigt at starte med at varme op, inden man begynder at spille og øve sig. På den måde forebygger man overanstrengelse og i værste tilfælde seneskedehindebetændelse. Af samme årsag er det vigtigt at holde regelmæssige pauser, så musklerne ikke begynder at spænde. Det bliver mere behageligt at spille, hvis guitaren hviler korrekt på låret i siddende stilling, og hvis halsen holdes i en vinkel, der gør det naturligt at bøje håndleddet. Spiller man stående, bør remmen indstilles, så guitaren befinder sig samme sted på kroppen, som når man sidder. Husk at tage guitaren af i pauserne, så skulderen ikke bliver øm af træets vægt.


Fingerspil og plekter

Fingerspil og spil med plekter udgør langt de mest almindelige spilleteknikker på guitar. I fingerspillet bruger man enten neglene eller fingerspidserne til at slå strengene an og opnår derved en blød, varm og dynamisk lyd. Plektret er derimod et lille stykke plastik eller lignende, der som substitut for neglen giver mere volumen, præcision og hastighed og adgang til en række teknikker, der ikke kan udføres med fingerspil. Plektre fås i mange størrelser og tykkelser og er som regel meget billige at anskaffe.

Akkorder

Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På guitaren er der flere måder at spille akkorder på, som både lyder forskelligt og giver forskellige muligheder.

Åbne akkorder kræver ikke så mange fingre, idet de løse strenge klinger med. Dvs. at nogle af strengene slås an, men ikke trykkes ned. Herunder finder du en liste over de mest basale akkorder.

X betyder at en streng ikke slås an, mens O betyder, at strengen slås an “løst”.

Diagram af D-dur akkord på guitar
Diagram af A-dur akkord på guitar
Diagram af G-dur akkord på guitar

Barréakkorder bygger på fast definerede fingerstillinger, der flyttes op og ned ad guitarhalsen og giver mulighed for at spille halvtoneintervaller, hvilket de åbne akkorder ikke gør (medmindre man har en capo). Barréakkorder kræver flere fingerkræfter og et større overblik, men er til gengæld mere logiske og ligetil i praksis, når først man har lært dem.


Skalaer, soloer og riffs


En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til et alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner også udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og indisk musik. Når man har lært sine skalaer, er det nemmere at sammensætte akkorder på nye måder, og jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.

Et riff er en forholdsvist kort rytmisk-melodisk figur, som kan spilles i stedet for eller samtidig med akkorder. Riffs gentages som regel efter en fast struktur og kan have samme funktion som et hook, idet de er med til at strukturere og kendetegne sangen. Et riff bygger på en skala i overensstemmelse med sangens toneart og kan i den forbindelse være en god overgang til at lære at improvisere og spille solo.


Min første guitar


Når du begynder med at spille guitar, er det vigtigt at finde en model, der er god at sidde med og spille på. Undervisningen og øvelserne bliver kun sjovere, når du har fundet det rigtige instrument, og vi anbefaler, at du besøger din lokale musikforretning og får en fagmand til at hjælpe med at udvælge den rigtige, så du ikke bruger unødvendigt mange penge på en guitar, der enten er for stor, for lille eller har en masse funktioner, du ikke har brug for (endnu). Du kan også altid spørge vores undervisere til råds, inden du klikker på et godt tilbud på nettet.


Vedligeholdelse og opsætning


Her følger tre tips til vedligeholdelse og optimering af din guitar. Brug dem også som en tjekliste, når du skal købe en ny/brugt guitar.

Halsen

Optimalt skal halsen på guitaren ’bue’ en anelse væk fra dig selv, når du står med instrumentet og er spilleklar. Dette kan justeres via den såkaldte truss rod, som er en lang metalstang, der sidder inde i halsen og fungerer som spændestang/afstivning. Halsen kan umiddelbart se ”lige” ud, selvom den er korrekt indstillet, men er halsen helt lige, vil strengene klapre mod gribebrættet. I det tilfælde skal truss rod’en spændes en smule. Har man ingen erfaring med at justere halsen på sin guitar, anbefaler vi, at man går til en professionel. Spænder eller løsner man halsen for meget, kan det ødelægge den, så husk at skrue kun en kvart omgang ad gangen.

Action

“Action” er et begreb, man bruger om afstanden mellem strengene og gribebrættet. Det vil sige, at en høj action gør det sværere at trykke strengen mod gribebrættet og vice versa. Nogle rutinerede guitarister vælger bevidst en høj action på grund af den større lyd, det giver instrumentet, når strengen får lov at svinge helt frit. For nybegyndere vil vi altid anbefale at sætte en lav action, så man ikke får ømme fingre. Det gøres ved at justere strengehøjden på stolen (engelsk: bridge) ved hjælp af nogle små skruer. Optimalt skal strengehøjden være indstillet sådan, at strengene ikke klaprer mod gribebrættet, når du spiller. Få din guitarunderviser til at indstille din guitar første gang, så du kan lære, hvordan man gør.

Mensur

Mensuren er strengelængden fra stolen til sadlen (engelsk: nut) Er mensuren forkert indstillet, vil nogle toner på gribebrættet være falske. Bag på stolen sidder oftest nogle skruer, som man kan justere frem og tilbage og derved gøre strengelængden kortere eller længere.


Fremgangsmåde: Først stemmer man den enkelte streng på normal vis. Dernæst tjekker man, om den samme tone stemmer rent en oktav over på samme streng (i 12. bånd), når man henholdsvis trykker den ned og spiller dens flageolet. Er mensuren indstillet forkert, vil tonen i 12. bånd være falsk. Stemmer tonen i 12. bånd over flageoletten, skal strengen forlænges (juster stolen væk fra halsen ved at skrue med uret), og er tonen for lav, skal strengelængden forkortes (juster stolen tættere på halsen ved at skrue mod uret).


Man ser ofte hos nye guitarer, at de ikke er finindstillede fra fabrikkens side. Dette gør producenterne både for at spare tid, men også for at sikre sig, at strengene ikke klaprer mod gribebrættet, når man prøver instrumentet første gang i butikken. Det skal man altså have in mente, når man skal købe en ny guitar.


Gode råd til nybegyndere


Hvis man er nybegynder på guitaren, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.

1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold guitaren inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.

2. Opbyg hård hud og flere fingermuskler

Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.

Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere end man tror og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

3. Pas på din guitar

En guitar er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men anskaf i stedet et guitarstativ, så den står sikkert og inden for rækkevidde.

4. Hav ekstra strenge

Hav altid ekstra strenge i guitarkassen eller i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så guitaren holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.

5. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!
Nemme sange at spille på guitar


Hvis du allerede har en guitar, og godt kunne tænke dig at lære nogle sange, så har vi en række artikler hvor du kan lære at spille nogle populære sange her:
Få guitarundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].