Lær at spille guitar

Alle ved, hvordan en guitar lyder. Men hvad er nu lige forskellen på de forskellige typer af guitarer? Skal du sætte strøm til, og hvordan lærer du at sætte fingrene de rigtige steder på gribebrættet?

Her har vi sammensat en guide til guitaren, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med guitarundervisningen med det samme!

 

Indhold 

 1. Akustisk eller elektrisk guitar?

 2. Sådan stemmer man en guitar

 3. Gribebrættet

 4. Skalaer, solo og riffs

 5. Min første guitar

 6. Gode råd til begyndere

 7. Nemme sange at spille på guitar

 8. Få undervisning i dit instrument

 9. Hvem er Musikundervisning.dk?

  

Skal du som nybegynder vælge akustisk eller elektrisk guitar? 

 

Som udgangspunkt skelner man mellem akustiske og elektriske guitarer, og begge typer opdeles hver især i flere underkategorier. Her kan du læse om de mest almindelige typer, der er i brug i dag, så du nemmere kan beslutte, hvilken der er den rigtige for dig.

Der findes to typer akustisk guitar

Der findes to overordnede typer af akustiske guitarer, nemlig spansk og western. Den spanske guitar anvender nylonstrenge og er især kendt fra klassisk musik og flamenco. Eftersom strengene er bløde og gribebrættet bredt og fladt, er denne type desuden velegnet som begynderguitar, idet der er god plads til fingrene og strengene ikke er så hårde at trykke ned. Her kan du lære mere om den klassiske guitars strenge.

 

Westernguitaren har stålstrenge og har en mere metallisk klang og mere volumen end den spanske. Westernguitaren forbindes oprindeligt med cowboysange omkring lejrbålet og er især udbredt inden for folkmusik, men er i dag også almindelig inden for alt fra rock til pop. Westernguitaren kan være hård at spille på for en nybegynder, men har man ikke så store hænder, kan den være det rigtige valg med et sæt tyndere strenge, idet halsen er smallere end på en spansk. Du kan læse mere om hvilke strenge du skal vælge i vores artikel om strenge til westernguitar.

 

Måske skal det være elektrisk guitar

Vil man virkelig have mulighed for at spille højt, er den elektriske guitar det rigtige valg. Den producerer ikke lyd i sig selv, men skal sluttes til en forstærker ved hjælp af et instrumentkabel (ikke et strømkabel eller højtalerkabel). I dag er det også muligt at slutte den elektriske guitar til sin musiksoftware og anvende såkaldte plug-ins i stedet for almindelig forstærkning. Dette kræver et interface for at konvertere signalet fra analogt til digitalt. Det kan være en billigere løsning, og på den måde har man også 100% kontrol over lydniveauet og kan indspille store stadionrocksange midt om natten uden at vække naboen.

 

Du kan læse mere om elguitarens historie og de forskellige mærker og modeller i vores artikel om elguitarens historie.

 

Hvis du er i tvivl om hvilken guitar du skal skal vælge som din første kan du læse vores guide til at købe din første guitar.

 

 

 


Sådan stemmer man en guitar 

 

For at kunne bruge de gængse akkordgreb – og ikke mindst spille sammen med andre – skal guitaren først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine, der fås enten i håndholdt eller pedalformat, som app til telefonen m.m. Man kan også stemme efter et klaver, hvis man ved hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.

 

En guitar tuner

En guitartuner

 

Ved at dreje på stemmeskruerne stemmes de seks strenge i forhold til kammertonen. Anvend denne rækkefølge fra den tykkeste til den tyndeste streng: E-A-D-G-H-E. Dermed lyder den samme tone (E) fra øverste og nederste streng, men med to oktavers afstand, dvs. at den tykke streng lyder dybere end den tynde. Se eventuelt vores guide til hvordan du stemmer din guitar.

Mange sange er imidlertid skrevet i såkaldt åbne stemninger såsom “DADGAF” eller “åben G”, og de gør det blandt andet nemmere at anvende et sliderør (også kaldt bottleneck), mens man med en capo i et snuptag kan stemme hele guitaren om og skifte toneart uden at ændre sine fingergreb.

 

en guitar capo

En guitar capo

lær at spille slide guitar

Sliderør i messing

 

 


Lær at spille guitar - Gribebrættet 

 

Tonerne på en streng forekommer i samme rækkefølge som på et klaver (C-D-E-F-G-A-H), men på guitaren bevæger man ikke kun fingrene på langs, men også på tværs af strengene. For hvert strengeskift forskydes tonerækkefølgen med samme afstand, nemlig en kvart – med undtagelse af intervallet mellem G- og H-strengen, som udgør en terts.

 

spil guitar

Gribebrættet på en elektrisk guitar

 

 


Lær om Akkorder

Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På guitaren er der flere måder at spille akkorder på, som både lyder forskelligt og giver forskellige muligheder.

Åbne akkorder kræver ikke så mange fingre, idet de løse strenge klinger med. Dvs. at nogle af strengene slås an, men ikke trykkes ned. Herunder finder du en liste over de mest basale akkorder.

X betyder at en streng ikke slås an, mens O betyder, at strengen slås an “løst”.

Diagram af D-dur akkord på guitarDiagram af A-dur akkord på guitarDiagram af G-dur akkord på guitar

Barréakkorder bygger på fast definerede fingerstillinger, der flyttes op og ned ad guitarhalsen og giver mulighed for at spille halvtoneintervaller, hvilket de åbne akkorder ikke gør (medmindre man har en capo). Barréakkorder kræver flere fingerkræfter og et større overblik, men er til gengæld mere logiske og ligetil i praksis, når først man har lært dem.

 


Skalaer, soloer og riffs 

 

En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til et alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner også udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og indisk musik. Når man har lært sine skalaer, er det nemmere at sammensætte akkorder på nye måder, og jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.

Et riff er en forholdsvist kort rytmisk-melodisk figur, som kan spilles i stedet for eller samtidig med akkorder. Riffs gentages som regel efter en fast struktur og kan have samme funktion som et hook, idet de er med til at strukturere og kendetegne sangen. Et riff bygger på en skala i overensstemmelse med sangens toneart og kan i den forbindelse være en god overgang til at lære at improvisere og spille solo.

 

 

Min første guitar 

 

Når du begynder med at spille guitar, er det vigtigt at finde en model, der er god at sidde med og spille på. Undervisningen og øvelserne bliver kun sjovere, når du har fundet det rigtige instrument, og vi anbefaler, at du besøger din lokale musikforretning og får en fagmand til at hjælpe med at udvælge den rigtige, så du ikke bruger unødvendigt mange penge på en guitar, der enten er for stor, for lille eller har en masse funktioner, du ikke har brug for (endnu). Du kan også altid spørge vores undervisere til råds, inden du klikker på et godt tilbud på nettet.

 

Vi har også skrevet en guide til at købe din første guitar.

 

 


Gode råd til nybegyndere 

 

Hvis man er nybegynder på guitaren, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.

 

1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold guitaren inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.

 

2. Opbyg hård hud og flere fingermuskler

Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.

Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere end man tror og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

 

3. Pas på din guitar

En guitar er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men anskaf i stedet et guitarstativ, så den står sikkert og inden for rækkevidde.

 

4. Hav ekstra strenge

Hav altid ekstra strenge i guitarkassen eller i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så guitaren holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.

 

5. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!

 


 


Nemme sange at spille på guitar 

 

Hvis du allerede har en guitar, og godt kunne tænke dig at lære nogle sange, så er her nogle eksempler på populære sange der er nemme at lære:

 • Taylor Swift er en af musikverdenens største stjerner, og hendes single "Me!" er endnu et kæmpehit. Nummeret er en duet med Brendon Urie fra Panic! At The Disco, og er akkompagneret af en spektakulær, farverig video. Sangen kan spilles med blot fire akkorder; C, Am, F og G. 

 • Jason Mraz udgav sangen "I'm Yours" på sin plade "We Sing, We Dance, We Steal Things" i 2008, og nummeret blev nærmest omgående et hit. "I'm Yours" blev et top 10 hit i 19 forskellige lande, og ramte tilmed førstepladsen i syv af dem. Nummeret har en lækker, sommerlig vibe, og er enormt populær blandt nye guitarister. Man skal kun bruge seks akkorder for at spille sangen, hvoraf én er en barreakkord.  Her er de seks akkorder som du skal bruge for at spille sangen. Langt det meste spilles med kun fire af akkorderne; G, D, Em, C, A7 og Hm. A7 og Hm akkorderne dukker kun op i fjerde vers, mellemspillet og sidst i outroen. Når først du har fået styr på rytmen kommer resten af sangen ret let. 

 • Radiohead har eksisteret i mere end 25 år, og er særligt berømte for deres mange musikalske eksperimenter. Selvom de har udgivet flere succesfulde albums, såsom OK Computer, Kid A og In Rainbows, så er deres debutsingle "Creep" for mange fans stadigvæk den største af alle Radiohead sange. Selvom sangen er meget rocket, så kan man også sagtens spille den på akustisk guitar, hvis det skal være. Det er en god sang for begyndere da den kun bruger fire akkorder, og det er en rigtig god sang til at øve sig på barre-akkorder. Her er de fire akkorder som du skal bruge for at spille sangen: G, H, C, og Cm. Intentionen er at du spiller alle fire akkorder som barré, men du kan naturligvis spille G og C akkorderne som åbne akkorder hvis du vil. Akkorderne spilles i samme rækkefølge hele sangen igennem.

 • Coldplay kunne i 2020 fejre 20-års jubilæum for deres debutplade Parachutes. Pladen var en omgående succes i Storbrittanien, og blev hurtigt et hit i resten af verden. Pladen har i dag solgt over otte millioner eksemplarer, og en stor del af den succes kan tilskrives albummets anden single "Yellow". Nummeret bevæger sig fra stille akustiske passager til et storslået omkvæd og et mere rocket mellemspil, men bruger kun disse fem akkorder: G, D, C, Em, og Dm, så den er let nok at lære. Dm akkorden skal kun bruges til allersidst, så hvis du synes den er svær at tage lige nu, så kan du godt spille sangen uden.

 • Rapperen Lil Nas X, scorede et kæmpehit med nummeret "Old Town Road". Nummeret blander hiphop og country elementer, og beskrives af Lil Nas X selv som værende "country trap". Debatten om hvorvidt nummeret er country eller ej har ikke formået at sætte en dæmper på nummerets succes, det gik ind som nummer 1 i over 20 lande udover USA, blandt andet Australien, Storbrittanien, Norge og Holland. Nu kan du lære at spille sangen på guitar. Sangen bruger kun fire akkorder: E, G, D, A, og akkorderne kører i samme sekvens hele sangen igennem, så den er meget let at lære.

 • Taylor Swift har været en verdensstjerne siden hun var teenager, og det skyldes i høj grad hendes evner som sangskriver. Hun har haft utallige hits siden hun debuterede som 16-årig, og Love Story er et af de allerstørste. I denne artikel viser vi dig hvordan man spiller sangen på guitar. Det er en god sang for begyndere da den kun bruger fire akkorder: C, G, Am, D. 

 • Passenger blev dannet i 2003, og selvom de havde udgivet flere plader i løbet af årene, så var det først med udgivelsen af nummeret Let Her Go at de rigtigt fik vind i sejlene. Let Her Go var en af de mest spillede sange i 2012, og med god grund. Den ømme vokal, sympatiske tekst, og det fængende omkvæd var en sikker opskrift på succes, og nummeret er blevet en favorit blandt akustiske guitarister siden. At sangen er let at spille skader heller ikke. De fem akkorder du skal bruge for at spille sangen er: G, F, Am, C, Em. 

 • Ed Sheeran er en af verdens mest populære artister. Sheeran er særligt kendt for sine romantiske ballader, og Perfect er en af hans allerstørste af slagsen. Sangen har ligget nummer et i 26 forskellige lande, og var et af 2018s absolut største hits. Nu kan du lære at spille sangen på guitar. Her er de fem akkorder som du skal bruge for at spille sangen: G, Em, C, D, D/F#. D/F# akkorden i mellemspillet kan være en udfordring for nye guitarister, så hvis den er lidt svær kan du erstatte den med en almindelig D akkord indtil du har fået helt styr på den.

 • Til trods for sin unge alder er Billie Eilish allerede en verdensstjerne. Allerede i en alder af 14 hittede hun med nummeret Ocean Eyes, og med udgivelsen af sin debutplade When We All Fall Asleep, Where Do We Go? stod hun med en af 2019s helt store succesplader. En af albummets mest populære sange er "Wish You Were Gay" som starter på akustisk guitar, men sidenhen bliver mere elektronisk. Hele nummeret kan dog spilles på guitar, her er de fire akkorder som du skal bruge for at spille sangen: Am, D7, G, Em. Rytmen er den samme hele vejen igennem nummeret. 

 • Leonard Cohens "Hallelujah" er en af de sange som er blevet mere populær i diverse coverudgaver end originalen nogensinde har været. Cohen udgav oprindeligt nummeret på albummet Various Positions fra 1984, men det var først da Jeff Buckley indspillede et cover af sangen til sit album Grace i 1994 at sangen rigtigt begyndte at vokse i popularitet. Siden da er der blevet indspillet over 300 versioner af sangen på diverse sprog. Her er de fem akkorder som du skal bruge for at spille sangen: C, Am, F, G.

 • D.22. februar 2019 udgav John Mayer sangen I Guess I Just Feel Like. Det var hans første single siden New Light fra 2018. Lyrisk tager sangen udgangspunkt i en følelse af ikke at høre til. At menneskene og verdenen omkring en har ændret sig i en negativ retning. Dog understreger sangen samtidig, at man trods modgang altid bør bevare håbet: "And I'll always let hope in. Wherever I'll be". Du skal bruge disse seks akkorder for at spille I Guess I Just Feel Like: A, F, D, G, E, F#m, F#m er en barré akkord hvilket kan være en udfordring for mange nye guitarister, men det er god træning for mere avancerede akkorder. 

 • Sangen Shallow er skrevet af Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando samt Mark Ronson, og er fra den succesfulde film A Star is Born fra 2018. Filmen A Star is Born er faktisk den tredje genindspilning af det klassiske Hollywooddrama af samme navn fra 1937. Filmen er efterfølgende blevet genindspillet i henholdsvis 1954, 1976 og 2018. Shallow udgør et vigtigt øjeblik i filmen; den handler om de samtaler Ally og Jackson har med hinanden. Hvor er de i livet? Og er de tilfredse med, hvor de er? Her er de otte akkorder som du skal bruge for at spille sangen: Em7, D/F#, G, C, D, Am, Hm, A.

  Vores dygtige underviser, Rasmus, har desuden lavet en video hvor han viser hvordan sangen spilles på korrekt vis. Vil du se mere til Rasmus og evt. få ham som underviser kan du her finde Rasmus' underviserprofil, her kan du blandt andet se hvilke instrumenter han tilbyder undervisning i.

 • Free Fallin’ er en sang skrevet af Tom Petty og Jeff Lynne, og blev oprindeligt udgivet på Pettys første soloalbum Full Moon Fever fra 1989. Sangen tager sit udgangspunkt i Los Angeles bl.a. med referencerne The Valley, bydelen Reseda samt Ventura Freeway (“there’s a freeway runnin’ through the yard”). Ifølge Petty selv handler sangen ikke om en bestemt person, men snarere de ting han oplevede på sin daglige færden gennem Los Angeles’ gader. Sangen bruger kun tre akkorder: D, A, G. Hvis du skal spille sangen i den rigtige toneart, så skal du have en capo på 3. bånd af din guitar. 

 • Lige siden den udkom i 1997 har Eagle Eye Cherrys "Save Tonight" været en populær sang blandt nye guitarister. Dette er ikke kun fordi det er en catchy popsang, men også fordi den er meget let at spille. Det der gør Save Tonight så let at spille er at man kun har brug for fire akkorder: Am, F, C, G, og at de skal spilles på samme måde igennem hele sangen. Når først du har styr på rytmen, har du i princippet lært hele sangen.

 • I 1974 udgav Lynyrd Skynyrd albummet Second Helping, hvor nummeret "Sweet Home Alabama" var på. Sangen er et modsvar på sangene "Southern Man" og "Alabama" af Neil Young. Den omhandler racismen i de amerikanske sydstater. Nummeret er blevet en rockklassiker, og sangen er kendt over hele verden. Her er de tre akkorder som du skal bruge for at spille sangen: D, C, G.

 • Bob Dylan anses for at være den største amerikanske sangskriver nogensinde, og "Knockin' On Heaven's Door" er nok hans mest kendte sang. Dette er både fordi sangen er catchy, men også fordi den er let at lære, og en favorit blandt nye guitarister. Her er de fire akkorder som du skal bruge for at spille sangen: G, D, Am, C.

 

 


Lær at spille guitar hos en af vores dygtige undervisere 

 

Vil du lære at spille guitar, og ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring? Musikundervisning.dk tilbyder guitarundervisning flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:Se alle vores kvalificerede guitarundervisere her!