Musikproduktion

Alle kan lære at producere musik


Det er aldrig for tidligt eller for sent at komme i gang med at producere musik uanset om det er fordi du har lyst til at indspille din egen musik, lære at lave elektronisk musik eller noget helt tredje.


Find undervisere i musikproduktion her!

Sådan kommer du i gang med musikproduktion

Det har aldrig været lettere at indspille sin egen musik. Priserne på lydudstyr og computere er styrtdykket inden for de sidste tyve år, og det er i dag muligt for enkeltpersoner at indspille et helt album i deres eget soveværelse og udgive det selv. Processen er dog stadig lang, så hvor starter man?

I denne artikel vil vi forsøge at besvare nogle af de mange spørgsmål, der melder sig, når man skal til at starte med selv at producere musik, og forhåbentlig vil du bagefter føle dig parat til at springe ud som producer. Husk at Musikundervisning.dk har dygtige undervisere i musikproduktion i hele landet, så hvis du gerne vil lære de professionelle studieteknikker, kan du starte her.


Indhold

  1. Hvad skal jeg bruge for at producere musik?

  2. Hvad er en DAW?

  3. Hvad er et lydkort?

  4. Hvad er MIDI?

  5. Hvad koster det at komme i gang?

  6. Online undervisning

  7. Få undervisning i musikproduktion

  8. Hvem er Musikundervisning.dk?


Hvad skal jeg bruge for at producere musik?


Dit behov for lydudstyr afhænger af, hvilken type musik du gerne vil lave. Jo mere elektronisk din musik er, jo mindre gear har du som udgangspunkt brug for, idet alle elektroniske instrumenter såsom synthesizers og trommemaskiner fås som software og praktisk talt kun kræver en computermus. Jo mere akustisk musikken er, jo mere har du imidlertid brug for "rigtige" instrumenter og dertil hørende ekstraudstyr. Her skal man heller ikke glemme behovet for ekstra kvadratmeter og lyddæmpning.

Med andre ord kan du i princippet begynde at producere musik lige på stedet, hvis du blot har en computer og et par hovedtelefoner – tro det eller ej, men det er faktisk alt, der skal til! Med en ganske almindelig computer kan du endda downloade gratis musiksoftware, der er fuldt funktionelt, men her vil der være tale om et meget minimalistisk setup med nogle ret store begrænsninger. Du vil ikke være i stand til at optage akustiske instrumenter, og vil kun kunne lave musik med de førnævnte virtuelle instrumenter, som findes i den software, du indspiller på. Lige meget hvad vil det være en god idé at investere i et MIDI-keyboard, så du ikke skal spille al musikken på dit computertastatur eller programmere det med musen.

Vil du gerne optage akustiske instrumenter såsom vokal, guitar og trommer, skal der som sagt lidt mere til. Du får brug for en mikrofon og et lydkort (interface), som du kan koble til din computer, og dertil et mikrofonstativ og kabler til at forbinde det hele.


Hvad er et lydkort?


Lad os starte med lydkortet, da det udgør bindeleddet mellem instrumentet og computeren. Et lydkort er kort fortalt et stykke hardware, man forbinder til sin computer, så man kan optage audio. Det forbindes via USB/Thunderbolt/FireWire alt efter model og har indgange til instrumentkabler (jackstik), mikrofoner (XLR-stik) og MIDI såvel som udgange til hovedtelefoner og monitors (højtalere).


Lydkort forside: To kombinerede jack- og XLR-indgange til venstre, udgang til hovedtelefoner til højre (kilde: 4sound).

Lydkort bagside: MIDI ind- og udgang til venstre, udgange til monitors til højre (kilde: 4sound).


De fleste lydkort kan bruges til de fleste DAW's. Når du skal vælge lydkort, skal du overveje, hvad du skal bruge for at lave din type musik. Hvis du vil optage ét instrument af gangen, kan du klare dig med én XLR/Jack-indgang. Hvis du gerne vil optage både vokal og instrument på samme tid, får du brug for to indgange og så videre.


Hvad er en DAW?


DAW står for Digital Audio Workstation og er det program, du bruger til at indspille, redigere og mixe din musik. Der findes mange forskellige DAW's, og din første tanke er sikkert:

"Jamen, hvilken én er så bedst?"

Faktisk er det ikke så vigtigt, hvilken du vælger. Langt de fleste DAW's kan alle de samme grundlæggende ting, og forskellene er ofte rent kosmetiske. Selv mange af de gratis DAW's, du kan downloade fra nettet, har de samme funktioner, som dem, du skal betale for.

Hvis du ejer en Mac eller en iPhone, så har du højst sandsynligt allerede en DAW installeret, nemlig det gratis program GarageBand. Hvis du tænker, at et gratis program ikke kan bruges til at producere musik i professionel kvalitet, så tro om. Den franske electronicaduo Justice indspillede hele deres første album, Cross, i GarageBand, og herfra blev nummeret D.A.N.C.E. et stort hit.Ligeledes indspillede Grimes sine tre første albums, inklusiv gennembrudspladen Visions, i Garageband. Tag et lyt til singlen Oblivion her:Der er altså intet, der afholder dig fra at lave fuldt ud professionelle produktioner i et gratis program. Hvis du har en PC, kan du eventuelt overveje programmet Reaper, som også er gratis, og blandt andet bruges af danske Lydmor.

Plug-ins og virtuelle instrumenter

Udtrykket "Plug-in" dækker over mange forskellige ting, når vi taler om DAW's, men som udgangspunkt fungerer et plug-in som en udvidelse til DAW'en. Plug-ins tæller virtuelle instrumenter, der efterligner rigtige instrumenter såsom klavere og trommer, og modellering af hardware og outboard-udstyr såsom kompressorer og EQ's.


Hvad er MIDI?


MIDI står for "Musical Instrument Digital Interface" og er en teknologi, som tillader musikudstyr og computere at kommunikere med hinanden. Et MIDI-keyboard (hvilket er en kategori, som også tæller USB-keyboards) er en smart investering, hvis du vil bruge dine virtuelle instrumenter til at indspille musik. På den måde kan du kontrollere softwaren, som om den var et fysisk instrument.


Hvad koster det at komme i gang?


Musikproduktion kan godt virke som en dyr hobby, når man kigger på de professionelle producere inden for musikbranchen. De har lydstudier med gigantiske mixerpulte, store high-end studiemonitors, et separat lokale til indspilning fyldt med fine instrumenter og masser af andet dyrt "gear". For en nybegynder behøver det dog slet ikke at være dyrt. Her er nogle eksempler på setups til nybegyndere:

Enkle setups

Hvis du bare gerne vil lave nogle simple elektroniske produktioner, kan du som nævnt klare dig med det allerbilligste setup. En computer og en gratis DAW (f.eks. GarageBand eller Reaper) er alt, det kræver, og hvis du bliver træt af at bruge dit computertastatur som tangenter, kan du investere i et MIDI-keyboard. Et helt simpelt MIDI-keyboard kan købes for under 400 kr. (ekskl. fragt).

Det kan også anbefales at købe et par gode hovedtelefoner til at indspille og mixe musikken. Her kan det anbefales at gå i din lokale instrumentforretning og prøve nogle forskellige modeller for at finde dem, der passer bedst til dig.

Et forholdsvis simpelt lydkort kan købes for omkring 700 kr., mens mikrofoner fås i flere forskellige prislejer alt efter type. Her skal du være opmærksom på, at der er forskel på dynamiske mikrofoner og kondensatormikrofoner: Som udgangspunkt er dynamiske mikrofoner at foretrække, hvis du skal optage meget højlydte lydkilder såsom trommer eller guitarforstærkere. En kondensatormikrofon er generelt mere velegnet til vokaler og akustiske instrumenter såsom violiner, saxofoner o.lign.

En god dynamisk mikrofon at starte med vil være en Shure SM57. Den har været en industristandard gennem de sidste 30 år, er billig og ses både på scenerne og i lydstudierne. En god kondensatormikrofon kunne være en RØDE NT1A, der som regel kommer inklusive ophæng og kabel.


SM57


Optagemetoder

At optage ét instrument af gangen kaldes i nogle kredse for "lagkagemetoden" og er almindelig praksis i hjemmestudier, hvor der ikke er plads til at optage et helt orkester på samme tid. Med undtagelse af trommesæt kan du indspille nærmest alle instrumenter med kun én mikrofon, og med lagkagemetoden behøver du kan at indspille et enkelt spor om, hvis du laver fejl, mens der optages. Det er trods alt nemmere end at skulle genindspille hele sangen, hver gang man rammer forkert eller glemmer en tone, og samtidigt behøver man ikke et stort avanceret lydkort med mange indgange.


Online-undervisning


Musikundervisning.dk arbejder for tiden på at introducere personlig online-undervisning, herunder i musikproduktion. Det betyder, at du vil kunne få privatundervisning i dit eget hjem via din computer, som man kender det fra Skype og andre typer video calls. Hvis du er interesseret i online-undervisning på Musikundervisning.dk, så vil vi gerne høre fra dig. Tryk på knappen nedenunder og udfyld spørgeskemaet. Formularen er på ingen måde bindende, og forpligter ikke, når online-undervisning bliver tilgængelig.Giv udtryk for din interesse!


Få undervisning i musikproduktion


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores underviser i musikproduktione, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].