Lær at spille saxofon

Saxofonen hører til blandt de mest populære blæseinstrumenter. Man kender den især fra jazzens intime klubber, men saxofonen har gennem tiden også været med på de helt store popscener, hvor den har konkurreret med guitaren om at være det mest sexede soloinstrument.

Der er derfor mange, der føler sig tiltrukket af saxen. Men hvordan får man hul igennem på sådan et horn? Skal man bare puste af alle kræfter og så trykke på knapperne?

Her har vi sammensat en guide til saxofonen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!


Close-up af saxofon der bliver spillet


Saxofonens historie

Efter saxofonen var blevet opfundet i 1864 af belgieren Adolphe Sax, fandt den først anvendelse i militære marchbands og siden i de swingende amerikanske big bands i 1930-40’erne. Derfra fik saxofonen for alvor succes som rytmisk instrument og blev hurtigt synonym med jazzmusikken. Legender som Dexter Gordon, Charlie Parker, Stan Getz, John Coltrane og Sonny Rollins mestrede saxofonen til fulde og gjorde instrumentet meget populært i efterkrigstiden.

I nyere tid har saxofonen fået en renæssance gennem popmusikken, og der findes et utal af 1980’er-popsange med vilde, brændende saxofonsoloer. Samtidig er saxofonen stadig populær i videreudviklingen af jazzmusikken, hvor navne som Michael Brecker og Chris Potter har skilt sig ud som nogle af de helt store tekniske genier på instrumentet.

I dag anvendes saxofonen i alle mulige forskellige genrer lige fra folkemusik og salsa til EDM og hiphop. Den associeres dog stadigt primært med en smooth, sensuel og soulet lyd, der skiller sig ud fra andre blæseinstrumenter med sine varme, vokale kvaliteter.


Hvilken saxofon skal jeg vælge?


Saxofonfamilien tæller alt fra den lille soprillo til den enorme tubax. Det er dog sopran-, alt-, tenor- og barytonsaxofonen, langt de fleste vælger at spille på. Sopransaxen har det højeste toneleje og herefter følger alten, tenoren og til sidst barytonen som den dybeste. Af de fire saxofontyper er det alten og tenoren, der er allermest udbredt og har den velkendte buede S-form. I den sammenhæng skiller især sopranen sig ud med sin lige, aflange form i stil med en obo eller en klarinet.

Som nybegynder på saxofon er det en god idé at vælge altsaxofonen, da dens størrelse passer til de fleste mennesker - især hvis man begynder som barn. Alten er et godt udgangspunkt for at få en god grundteknik, som man kan tage med sig videre til de andre saxofonstørrelser, hvis man senere får lyst til at prøve kræfter med dem.

Begynder man som voksen, kan man også vælge tenorsaxofonen. Der er mange, som foretrækker tenorens lyd frem for altens, fordi tonelejet ligger lidt dybere og klinger varmere. Alten og tenoren forveksles ofte med hinanden, men man kan kende forskel på dem, idet tenoren har en større bue på halsen end alten. Halsen er den øverste del af saxofonen, hvor mundstykket sidder.

Nedenfor ses billeder af de fire saxofontyper, som her er opstillet i rækkefølgen baryton, tenor, alt og sopran:

Fra venstre: Barytonsax, tenorsax, altsax og sopransax.

Saxofonens toner


Saxofonen er det, man kalder et “transponerende” instrument og er også her inddelt i grupper. Når man spiller tonen C på alt- og barytonsaxofonen, svarer det således til tonen Eb på et klaver. Spiller man derimod tonen C på sopran- og tenorsaxofonen, svarer det til tonen Bb på et klaver. Alten og barytonen er altså stemt i Eb, hvor tenoren og sopranen er stemt i Bb.

I starten kan det være lidt svært at finde rundt i, men det er godt at vide, hvis man skal spille sammen med et klaver eller andre instrumenter i standardstemning.


Forskellen på rytmisk og klassisk saxofon


De fleste mennesker forbinder saxofonen med jazz og anden rytmisk musik, men i den klassiske musik har saxofonen også en plads som både solo-, kammer- og orkesterinstrument. Den største forskel på rytmisk og klassisk saxofon finder man i klangen, altså i måden lyden frembringes på. I den klassiske verden er udgangspunktet altid en ren klang med minimal luft eller støj, hvor det i den rytmiske verden kan være en del af den personlige lyd at have en vis mængde luft og/eller støj på klangen. Det betyder ikke, at man i klassisk musik ikke går op i at have en personlig lyd, men her bevæger man sig inden for nogle fastere rammer med mere definerede klangidealer.

Forskellen er derfor ofte stor på en rytmisk og en klassisk “embouchure” – et ord der henviser til den teknik, hvormed man placerer læberne og bruger muskler og tunge til at spille på saxofonens mundstykke. Embouchuren styres også af det, som kaldes setuppet: Mundstykket, spændet der sidder på mundstykket (ligaturet) samt bladet, der sidder i mundstykket. Disse dele er meget forskellige fra rytmisk til klassisk musik, og klassiske saxofonister spiller på nogle helt andre mundstykker end jazzsaxofonister og har oftest også andre typer blade.

Rødhåret kvinde med saxofon

Gode råd til begyndere


1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time én gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne kroppen og træne muskelhukommelsen. Hold dit øvemateriale inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde det frem.

2. Kropsholdning

Når man spiller på saxofon, skal man lægge vægt på, at man har en god kropsholdning: Stå med letbøjede ben, som om du venter på et mildt jordskælv. Sørg for at remmen, du har om halsen, har den rette længde, så saxofonen hænger i en god højde i forhold til din mund. Undgå at løfte saxofonen, men lad den hvile omkring hofteskålen (hvis det er en altsaxofon). Det er en god idé løbende at tjekke sin holdning i et spejl for at sikre at man fortsat står rigtigt.

Kroppen skal vænne sig til vægten og de ekstra kraftanstrengelser, og i starten kan man blive øm, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige tilvænning. Se råd nummer 1.

Man skal også vænne sig til at spille uden at spænde i kæbe- og halsmuskulatur. Hvis man føler ubehag, skal man lave en afspændingsøvelse og holde en pause. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge de nødvendige evner, men det kommer hurtigere, end man tror, og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

3. Blade

Sammen med din underviser er det en god idé at finde ud af, hvilken tykkelse af blade der passer dig bedst. For bløde eller for hårde blade kan gøre det sværere for dig at spille. De fleste nybegyndere vil have det bedst med str. 2-2,5, men nogle foretrækker bladet endnu blødere, og derfor er det en god idé med råd og vejledning.

4. Spil skalaer!

At spille skalaer er en super god måde at lære sin saxofon rigtig godt at kende på. Så giv dig god tid og lad det blive en del af din øvning.

5. Pas på dit instrument

Hvis saxofonen skal bevare sit flotte skinnende udseende og ikke blive beskadiget, er det vigtigt, at man passer godt på den. Hav rene hænder når du spiller og stil saxofonen i et stativ eller pak den i sin kasse, når du ikke spiller.

6. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange og rent faktisk ramme de svære toner!
Modtag saxofonundervisning


Ønsker du at få undervisning af en kompetent underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, finder du det hos Musikundervisning.dk. Du kan her se nogle af vores undervisere rundt om i landet:

Saxofonundervisning i København

To af vores saxofonundervisere fra København har hjulpet os med denne artikel.
Se listen af alle vores undervisere i saxofon i København

Saxofonundervisning i Aarhus

Musikundervisning.dk tilbyder også undervisning i saxofon af kompetente og erfarne undervisere i Aarhus: Se listen over undervisere i Aarhus

Saxofonundervisning rundt i landet

Ønsker du undervisning i andre byer, har Musikundervisning saxofonundervisning rundt omkring i landet: Find saxofonundervisning på Musikundervisning.dk her


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler