Lær at spille saxofon

Lær at spille saxofon

Saxofonen hører til blandt de mest populære blæseinstrumenter. Man kender den især fra jazzens intime klubber, men saxofonen har gennem tiden også været med på de helt store popscener, hvor den har konkurreret med guitaren om at være det mest sexede soloinstrument.

Der er derfor mange, der føler sig tiltrukket af saxen. Men hvordan får man hul igennem på sådan et horn? Skal man bare puste af alle kræfter og så trykke på knapperne?

Her har vi sammensat en guide til saxofonen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning.

 

Close-up af saxofon der bliver spillet


 

1. Saxofonens historie

Efter saxofonen var blevet opfundet i 1864 af belgieren Adolphe Sax, fandt den først anvendelse i militære marchbands og siden i de swingende amerikanske big bands i 1930-40’erne. Derfra fik saxofonen for alvor succes som rytmisk instrument og blev hurtigt synonym med jazzmusikken. Legender som Dexter Gordon, Charlie Parker, Stan Getz, John Coltrane og Sonny Rollins mestrede saxofonen til fulde og gjorde instrumentet meget populært i efterkrigstiden.

I nyere tid har saxofonen fået en renæssance gennem popmusikken, og der findes et utal af 1980’er-popsange med vilde, brændende saxofonsoloer. Samtidig er saxofonen stadig populær i videreudviklingen af jazzmusikken, hvor navne som Michael Brecker og Chris Potter har skilt sig ud som nogle af de helt store tekniske genier på instrumentet.

I dag anvendes saxofonen i alle mulige forskellige genrer lige fra folkemusik og salsa til EDM og hiphop. Den associeres dog stadigt primært med en smooth, sensuel og soulet lyd, der skiller sig ud fra andre blæseinstrumenter med sine varme, vokale kvaliteter.


 

2. Hvilken saxofon skal jeg vælge?

 

Saxofonfamilien tæller alt fra den lille soprillo til den enorme tubax. Det er dog sopran-, alt-, tenor- og barytonsaxofonen, langt de fleste vælger at spille på. Sopransaxen har det højeste toneleje og herefter følger alten, tenoren og til sidst barytonen som den dybeste. Af de fire saxofontyper er det alten og tenoren, der er allermest udbredt og har den velkendte buede S-form. I den sammenhæng skiller især sopranen sig ud med sin lige, aflange form i stil med en obo eller en klarinet.

Som nybegynder på saxofon er det en god idé at vælge altsaxofonen, da dens størrelse passer til de fleste mennesker - især hvis man begynder som barn. Alten er et godt udgangspunkt for at få en god grundteknik, som man kan tage med sig videre til de andre saxofonstørrelser, hvis man senere får lyst til at prøve kræfter med dem.

Begynder man som voksen, kan man også vælge tenorsaxofonen. Der er mange, som foretrækker tenorens lyd frem for altens, fordi tonelejet ligger lidt dybere og klinger varmere. Alten og tenoren forveksles ofte med hinanden, men man kan kende forskel på dem, idet tenoren har en større bue på halsen end alten. Halsen er den øverste del af saxofonen, hvor mundstykket sidder.

Nedenfor ses billeder af de fire saxofontyper, som her er opstillet i rækkefølgen baryton, tenor, alt og sopran:

Fra venstre: Barytonsax, tenorsax, altsax og sopransax.

 

3. Saxofonens toner

 

Saxofonen er det, man kalder et “transponerende” instrument og er også her inddelt i grupper. Når man spiller tonen C på alt- og barytonsaxofonen, svarer det således til tonen Eb på et klaver. Spiller man derimod tonen C på sopran- og tenorsaxofonen, svarer det til tonen Bb på et klaver. Alten og barytonen er altså stemt i Eb, hvor tenoren og sopranen er stemt i Bb.

I starten kan det være lidt svært at finde rundt i, men det er godt at vide, hvis man skal spille sammen med et klaver eller andre instrumenter i standardstemning.


 

4. Forskellen på rytmisk og klassisk saxofon

 

De fleste mennesker forbinder saxofonen med jazz og anden rytmisk musik, men i den klassiske musik har saxofonen også en plads som både solo-, kammer- og orkesterinstrument. Den største forskel på rytmisk og klassisk saxofon finder man i klangen, altså i måden lyden frembringes på. I den klassiske verden er udgangspunktet altid en ren klang med minimal luft eller støj, hvor det i den rytmiske verden kan være en del af den personlige lyd at have en vis mængde luft og/eller støj på klangen. Det betyder ikke, at man i klassisk musik ikke går op i at have en personlig lyd, men her bevæger man sig inden for nogle fastere rammer med mere definerede klangidealer.

Forskellen er derfor ofte stor på en rytmisk og en klassisk “embouchure” – et ord der henviser til den teknik, hvormed man placerer læberne og bruger muskler og tunge til at spille på saxofonens mundstykke. Embouchuren styres også af det, som kaldes setuppet: Mundstykket, spændet der sidder på mundstykket (ligaturet) samt bladet, der sidder i mundstykket. Disse dele er meget forskellige fra rytmisk til klassisk musik, og klassiske saxofonister spiller på nogle helt andre mundstykker end jazzsaxofonister og har oftest også andre typer blade.

Rødhåret kvinde med saxofon

 

5. Gode råd til begyndere

 

1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time én gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne kroppen og træne muskelhukommelsen. Hold dit øvemateriale inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde det frem.

2. Kropsholdning

Når man spiller på saxofon, skal man lægge vægt på, at man har en god kropsholdning: Stå med letbøjede ben, som om du venter på et mildt jordskælv. Sørg for at remmen, du har om halsen, har den rette længde, så saxofonen hænger i en god højde i forhold til din mund. Undgå at løfte saxofonen, men lad den hvile omkring hofteskålen (hvis det er en altsaxofon). Det er en god idé løbende at tjekke sin holdning i et spejl for at sikre at man fortsat står rigtigt.

Kroppen skal vænne sig til vægten og de ekstra kraftanstrengelser, og i starten kan man blive øm, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige tilvænning. Se råd nummer 1.

Man skal også vænne sig til at spille uden at spænde i kæbe- og halsmuskulatur. Hvis man føler ubehag, skal man lave en afspændingsøvelse og holde en pause. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge de nødvendige evner, men det kommer hurtigere, end man tror, og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

3. Blade

Sammen med din underviser er det en god idé at finde ud af, hvilken tykkelse af blade der passer dig bedst. For bløde eller for hårde blade kan gøre det sværere for dig at spille. De fleste nybegyndere vil have det bedst med str. 2-2,5, men nogle foretrækker bladet endnu blødere, og derfor er det en god idé med råd og vejledning.

4. Spil skalaer!

At spille skalaer er en super god måde at lære sin saxofon rigtig godt at kende på. Så giv dig god tid og lad det blive en del af din øvning.

5. Pas på dit instrument

Hvis saxofonen skal bevare sit flotte skinnende udseende og ikke blive beskadiget, er det vigtigt, at man passer godt på den. Hav rene hænder når du spiller og stil saxofonen i et stativ eller pak den i sin kasse, når du ikke spiller.

6. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange og rent faktisk ramme de svære toner!

   
 
 
 
 

Herover kan du se en video med vores underviser Fredrik Lundin. Er du interesseret i at modtage undervisning med Fredrik, eller vil du blot gerne læse lidt mere om hans undervisning, kan du klikke herunder for at se hans profil og sende ham en besked.

   

Guide til køb af din første saxofon

At købe sit første instrument kan være en overvældende oplevelse. Der er så mange instrumenter på markedet, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilket man bør vælge. Hvor meget skal en saxofon koste? Hvor lidt må den koste? Er der nogle mærker og fabrikanter, der er bedre end andre? Og ikke mindst: Hvor skal jeg købe den?

I denne artikel ser vi på, hvilke overvejelser du skal gøre dig, når du skal købe din første saxofon. Vi har fået hjælp af en af vores dygtige saxofonundervisere, Annelie K., som har over 13 års erfaring som udøvende musiker.



 

6. Mød en af vores undervisere

 

Annelie K.

  • Privatundeviser og studerende på CVI (Complete Vocal Institute)
  • 13 års erfaring som udøvende musiker
  • Ansat ved VildMedGospel.dk
  • Ansvarlig for børnekoret JGS
  • Solist ved Dansk Melodi Grand Prix 2018 under navnet KARUI
  • Vinder af programmet "All Together Now"
 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal købe min første saxofon?

 

"Vil man ud og have et instrument af god kvalitet, som lyder godt, skal man for det meste ud og vende pungen på hovedet. Dette er dog ikke nødvendigvis tilfældet ved køb af en saxofon. Faktisk er de professionelle og dyre saxofoner sværere at spille på og også tungere. Derfor foreslår jeg altid, at man finder en billig letvægtssaxofon som begynder og specielt som barn, da det faktisk er den, man på dette tidspunkt vil få den bedste lyd med".

Dog skal man holde sig væk fra discount- og "begynder"-saxofoner fra f.eks Bilka, Den Blå Avis og lignende, da de ikke nødvendigvis er nemmere at spille på.

"Der findes flere forskellige saxofoner, men de fleste starter med den, vi kalder for en altsaxofon. Den stemmer for det meste i Eb eller Bb, men kan også stemme i C. Her anbefaler jeg, at man som begynder vælger den, der er stemt i Eb, da den er klart nemmest at intonere med pga. mundstykket og bladene."

Hvilken saxofon bør jeg købe til mit barn?

Der kan være langt mellem knapperne, saxofonen kan være tung, og der skal bruges en del lungekapacitet. Derfor er det altid sværere for børn eller fysisk små personer at spille, og derfor er det også vigtigt at vælge saxofonen med omhu.

Til børn anbefaler de fleste Yamahas altsax YAS 280.

Hvor meget skal jeg bruge på min første saxofon?

Regn med at bruge minimum 2000 kr. på din første saxofon.

Skal jeg have noget tilbehør til min saxofon?

Udover saxofonen skal man sørge for at købe ekstra blade (prøv evt. forskellige tykkelser for at se, hvad du har nemmest ved at spille med). Dertil klude til at rense saxofonen med. Det er også en god idè at skaffe noget korkfedt, så korken ikke sprækker.

Man kan få rigtigt ondt i nakken med de seler, der kommer med ved køb af saxofonen. Vi anbefaler, at man skaffer sig en sele, der spænder rundt om skuldrene og livet i stedet for kun nakken. Og så har saxofonen bedst af at stå i et stativ og ikke efterlades fugtig i en kasse/taske.

Hvor kan jeg købe en saxofon?

Annelie anbefaler at tage i en lokal butik, da man her har mulighed for at se og prøve instrumenterne. Ellers kan man evt. gå på følgende sider: www.thomann.de/dk og www.saxofon.dk.


 

Få undervisning i dit instrument

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i saxofon flere steder i landet. Du kan her se, hvor du blandt andet har mulighed for at få saxofonundervisning:

 
 

 
 

7. Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en dobbeltsidet platform der samler musikundervisere og folk der ønsker at lære - eller blive bedre til - at spille musik eller synge. Vi er din garanti for at sikkerheden og fagligheden er i top.

Vi arbejder hver dag hårdt på at skabe de bedste rammer for den private musikundervisning, så elever nemt og sikkert kan modtage god undervisning af dygtige musikundervisere. Alt dette for at sætte musikken og musikundervisningen i fokus, så elev og underviser kan udforske musikken på en god måde. Hvis du har brug for hjælp til at finde en passende underviser, så er du meget velkommen til at kontakte musikundervisning.dk via mail på [email protected] eller via telefon på 50 50 12 03.


Privat saxofonundervisning når det passer dig

Privat saxofonundervisning er en god og tryg måde at lære at spille saxofon på. Der er også stort potentiale for, at lære en masse, da undervisere kun har fokus på dig. Med et klippekort til undervisning har du frihed til at planlægge dit undervisningsforløb så det passer til dig og dit skema. Den fleksibilitet mener vi, giver de bedste vilkår for at musikken kan blomstre.

Vælger du at købe et klippekort til din undervisning sparer du helt op til 20%. Jo større klippekort du køber, jo større besparelse opnår du.

Musikundervisning.dks undervisere har alle flere års erfaring, og de kan undervise elever i alle aldre og på alle niveauer. Det er derfor det muligt for alle elever at lære en masse færdigheder på saxofonen.


Enkel og sikker tilmelding

Du kommer i gang ved at gå ind på den ønskede undervisers profil. Her kan du kontakte underviseren ved at sende en direkte besked. Herefter vil underviseren tage kontakt, og I vil sammen finde en tid, der passer jer begge. Har du brug for hjælp til at finde en passende underviser, så er du meget velkommen til at kontakte musikundervisning.dk via mail på [email protected]