Seksklange og syvklange

I denne artikel kan du læse om hvordan man kan gøre sin musik mere spændende ved at udvide sine akkorder yderligere med seksklange og syvklange. Hvis du endnu ikke har læst vores artikel om firklange og femklange anbefaler vi at du starter med den.


Close-up af mandehænder der spiller klaver


Seksklange


Ved seksklange og syvklange har man efterhånden så mange toner på akkorden, at det faktisk er sjældent, at man spiller alle seks forskellige toner. I 11’er-akkorder – i hvert fald dur-11-akkorder – dropper man derfor altid tertsen, selvom det normalt er en af de vigtigste toner, der gør, at vi kan høre, om det er dur eller mol. I 13’er-akkorder nøjes man tit med grundtone, terts, septim og 13’er (dvs. sekst), men det kan variere.

11'er-akkorder

En 11’er-akkord består teoretisk set af grundtone, terts, kvint, lille septim, stor none og undecim. Undecimen er den samme tone som kvarten, bare en oktav over. En 11’er er altså en treklang, hvor både 7’er, 9’er og 11’er også er tilføjet, selvom man ikke skriver det. Men som sagt kan man i praksis godt droppe nogle af tonerne, fordi der kommer så mange!
Eks: C11 = c – e – g – b – d – f
Eks: Cm11 = c – es – g – b – d - f


Syvklange


13'er-akkorder

En 13’er-akkord består teoretisk set af grundtone, terts, kvint, lille septim, stor none, stor undecim og stor tertsdecim. Selvom man kun skriver 13 efter grundtonen, indbefatter det altså en treklang, hvor både 7’er, 9’er, 11’er og 13’er er indbefattet. Men som nævnt sorterer man oftest nogle af tonerne fra. I 13’ere nøjes man tit med grundtone, terts, lille septim og så selvfølgelig 13’eren. En 13’er er altid en dur-akkord.
Eks: C13 = c – e – g – b – d – f – a
Læg mærke til at alle syv toner i c-dur-skalaen (med b i stedet for h) er til stede i akkorden!


Modtag musikundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i musikteori flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:

Undervisning i musikteori i Aalborg

I Aalborg tilbyder flere af vores undervisere undervisning i musikteori. De har alle flere års erfaring samt relevant uddannelse, så vi sikrer dig den bedste undervisning. Se vores undervisere i Aalborg på vores oversigt. Se listen af undervisere i Aalborg her.

Undervisning i musikteori i København

I København har Musikundervisning.dk et bredt udvalg af kompetente undervisere i musikteori. Se listen af undervisere i København her.

Undervisning i musikteori i Aarhus

Bor du i/nær Aarhus, tilbyder vi også her undervisning i musikteori, uanset niveau og alder. Se listen af undervisere i Aarhus her.


Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores undervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler | Founder