Lær om de forskellige funktioner og effekter som sangere bruger

Funktioner og effekter i sang

Har du nogensinde lyttet til en sanger og tænkt undret dig over hvordan de frembringer bestemte lyde? Der er flere teknikker som bruges i sang til at forme stemmen på bestemte måder, og i denne artikel vil vi vise dig eksempler på dem.

Hvis du er helt ny til at synge vil vi anbefale at du læser vores artikel om at lære at synge, som du kan finde her. 

 

Funktioner

 

En funktion er den overordnede måde man synger på. Man kan tænke på det som at vælge gear. Der er fire funktioner, som vi vil gennemgå i denne sektion.

Neutral

Neutral er, som navnet antyder, den mest almindelige måde at synge på. Der er ingen form for metallisk klang eller kant til stemmen, og lyden er i det hele taget meget blød. Tænk på hvordan du ville synge en vuggevise - det er neutral. Man skelner ofte imellem neutral med luft og neutral uden luft. At synge med luft giver en nærmest hviskende lyd.

Et godt eksempel på neutral sang uden luft kan høres i denne video. Neil Tennant fra Pet Shop Boys synger altid i neutral uden luft.

 
 
 
 
 

Hvis du vil høre hvordan neutral sang med luft lyder, så prøv at lytte efter i videoen her. John Mayer har rigtig meget luft på sin stemme hele sangen igennem:

 
 
 
 
 

Curbing

Curbing er en mere metallisk funktion (Kaldet halv-metallisk), men er ikke helt så metallisk som overdrive og belting. Curbing har en tendens til at lyde som klagesang, og bruges meget i R'n'B, omend funktionen bruges i mange forskellige genrer af musik. Rent volumemæssigt er curbing højere end neutral, men det er stadigvæk ikke lige så højt som overdrive og belting - tænk på det som dit midterste register, rent volumemæssigt. Curbing kan godt lyde som om at sangeren holder sig tilbage, men at deres følelser er på nippet til at eksplodere ud af dem.

For at høre et godt eksempel på curbing kan du lytte til Alicia Keys på nummeret "Fallin":

 
 
 
 
 

Overdrive

Overdrive er en fuldt ud metallisk funktion hvor stemmen får en meget rå og rocket klang. Overdrive bruges almindeligvis når man synger volumemæssigt allerhøjest, og det ses rigtig meget i rock musik da den metalliske klang egner sig godt i denne genre. Dog ses funktionen også i mange andre former for musik. Stemmen lyder en smule forvrænget, og trænger stærkt igennem.

Et godt eksempel på overdrive kan høres i Beatles nummeret "I Saw Her Standing There" hvor Paul McCartney rigtigt synger igennem.

 
 
 
 
 

Edge/Belting

Edge er endnu en fuldmetallisk funktion som bruges i det høje volumemæssige register, men i modsætning til overdrive, så er har edge en lysere og skarpere klang. Edge bruges særligt i pop og soul musik når stemmen virkelig skal presses. Oprindeligt blev edge kaldt for belting, men eftersom belting dækker over flere ting blev udtrykket edge introduceret.

Et rigtig godt eksempel på edge kan høres i nummeret Shallow fra filmen A Star Is Born. Omkring 1:46 begynder Lady Gaga at synge med edge, hvor hun rigtigt presser sin stemme:

 
 
 
 

 

 

Effekter

 

Effekter adskiller sig fra funktioner på den måde at hvor du altid skal synge i en funktion, så er effekter noget man kan vælge at tilføje som det passer en. Effekter er med til at give din vokalpræstation karakter.

Vibrato

Vibrato er en effekt hvor får tonen man synger til at fluktuere hurtigt, så det nærmest lyder som om at stemmen vibrerer. Vibrato kan variere alt efter hvor stort et udsving man vælger at lave i sin fluktuering, og hvor hurtigt man fluktuerer.

Lyt til hvordan Whitney Houston benytter sig af vibrato i omkvædene i "I Will Always Love You" (Andet omkvæd og frem):

 
 
 
 
 

Distortion

Distortion er en forvrængning af stemmen, og findes i mange forskellige varianter. I distortion tilføjer man støj til den tone man synger. Jo mere støj man tilføjer, jo mere distortion har man på. Man skal være forsigtig med at bruge distortion, da det kan have en negativ effekt på dit stemmebånd hvis du gør det forkert.

Brian Johnson fra AC/DC er kendt for nærmest altid at bruge distortion når han synger. Tag et lyt til Back In Black:

 
 
 
 
 

Growl

Growl er i familie med distortion, og kendetegnes ved sin mørke klang. Det bruges oftest i det dybe register, og selvom det i dag ofte forbindes med dødsmetal og andre tunge genrer, så blev det oprindeligt brugt i jazz og gospel.

Her får du to forskellige eksempler på growl. Prøv først at lytte til Louis Armstrongs "What A Wonderful World":

 
 
 
 
 

Og prøv bagefter at lytte til Cannibal Corpse. Begge sangere bruger growl, men på hver sin måde.

 
 
 
 

 

 

Lær at synge med musikundervisning.dk

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:

 
 

 
 

Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores sangundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon50 50 12 03 eller mail [email protected].