Gode råd til at holde motivationen på dit instrument

Gode råd til at holde motivationen på dit instrument

Det er lige meget, hvor gammel du er, eller hvilket niveau du har på dit instrument – at lære ny musik kræver engagement på den lange bane. Det er ligesom, når man skal dygtiggøre sig i køkkenet, opbygge et solidt forhold eller holde have: At lære at spille musik er utroligt tilfredsstillende og til tider også ganske hårdt.





At følge sin udvikling


Hvis vi skulle lave en graf over, i hvilket tempo vi forventer at udvikle os, når vi starter med at lære musik, ville den for de fleste af os se ca. sådan ud:




Jo mere tid, vi investerer, jo mere forventer vi altså at forbedre os.

Det er imidlertid ikke altid tilfældet med sådan en jævn stigning i tillæringen. For de fleste vil den følgende graf i stedet være mere beskrivende:




Her ser vi hurtig udvikling i starten efterfulgt af et frustrerende plateau, hvor der trædes vande. Her er det måske ikke længere lige så sjovt og spændende at tage saxofonen ud af kassen eller tage plads ved klaveret, i stedet får det hele mere præg af rutine og måske endda pligt. Samtidig bliver øvelserne mere krævende, samtidig med deres formål bliver mere afklarede og afgrænsede, og således er der heller ikke længere samme grad af overraskelse forbundet med den musikalske rejse.

Men hvad sker der så for enden af plateauet? Et markant skridt videre i den rigtige retning! "Feel good"-faktoren er pludselig tilbage, og de hårdt tilkæmpede færdigheder åbner endelig dørene til en helt ny verden. Kort sagt har det slidsomme arbejde betalt sig.


Gode råd til at holde motivationen


Mange begynder at miste gejsten, når de når det første plateau (ja, der kommer flere). Der findes heldigvis forskellige metoder og tilgange, der kan hjælpe dig videre, inden håbløsheden sætter ind.

1. Vend tilbage til dit gamle repertoire

Kan du huske den der sang, du lærte for et halvt år siden? Altså den nemme med kun et par enkelte akkorder og en simpel melodi? Spil den igen! Som regel er de mest ligetil sange også de smukkeste, og på den måde kan du nyde følelsen af at mestre noget og samtidig få inspiration til at give dig i kast med de nye udfordringer.

2. Tal med din lærer

Når man deler sine problemer, letter man halvdelen af vægten fra sine skuldre. Del dine frustrationer med din underviser - han/hun vil ikke tage det personligt, tværtimod vil vores undervisere hellere end gerne vide så meget som muligt om elevernes forventninger, så de kan justerer lektionerne derefter. Jo mere du deler, jo mere kan din underviser tilpasse indholdet til dig personligt.

3. Sigt efter realistiske mål

Har man først defineret og afgrænset sit mål, begynder det at fungere som en god motivation i hverdagen. Et mål hjælper dig med at fokusere, se din udvikling og nyde successen, når du når det. Få din underviser til at hjælpe dig løbende med at sætte delmål, så du hele tiden har en klar idé om, hvad du skal rette opmærksomheden imod, og ikke mindst hvad det kræver at opnå.

4. Gode råd til forældre

En af vores undervisere fortæller om dengang, han var 11 år gammel og fik en ny trommelærer. Læreren kunne ofte finde på at være i dårligt humør og selve indholdet i lektionerne var uinspirerende. “Jeg gik hjem og sagde til min far, at jeg ikke havde lyst til at spille trommer længere”, husker han. “Min far samtykkede og aflyste undervisningen. Mit trommesæt blev imidlertid stående fremme i huset. Efter ca. to måneder vendte lysten tilbage af sig selv, og jeg begyndte at spille igen, fandt en ny trommelærer og er stadig i gang den i dag”

Vi ved, at når forældre giver deres børn mulighed for musikundervisning, giver de dem samtidigt færdigheder og dannelse, der sikrer dem et liv fuld af glæde med masser af sociale, kreative og økonomiske fordele forbundet. Det kræver forpligtelse og investering fra forældrene, både med hensyn til tid og med hensyn til betaling for undervisning og instrumenter. Derfor er naturligvis også alarmerende, hvis barnet ikke længere har motivationen.

Hvis dit barn når det omtale plateau, bør man altså ikke gå i panik, men i stedet efterprøve de gode råd beskrevet her og – som en ekstra foranstaltning – give barnet en tidsfrist på minimum en måned. Ni gange ud af ti er den måned nok til at få barnet videre dødvandet og tilbage på rette kurs med fornyet kærlighed til musikken!


Få musikundervisning


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du bl.a. har mulighed for at få undervisning:



Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores undervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].