Lær at spille ukulele

Hvis man kan spille guitar, kan man så også spille ukulele? Eller er ukulelen det samme som en mandolin?

Her har vi sammensat en guide til ukulelen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme i gang med det samme!
Ukulelens baggrund

Ukulelen stammer, så vidt man ved, tilbage fra år 1879, hvor den ankom til Hawaii med skib. Manuel Nunes, João Gomes (som havde taget ukulelen med) og João Fernandes var alle passagere på skibet, og disse tre mænd udviklede sammen ukulelen, som vi kender den i dag.

Ukulelen blev hurtigt det mest kendte instrument på Hawaii, og alle der havde lært at spille på instrumentet, elskede det. Indbyggerne på Hawaii var meget imponerede over musikken og over, hvor hurtigt fingrene fløj hen over strengene, når man spillede på instrumentet. Det hurtige fingerspil gjorde, at indbyggerne begyndte at kalde instrumentet for ukulele, som betyder “hoppende lopper/lus”.

Omkring år 1915 spredte ukulelen sig til resten af USA. Populariteten startede i San Francisco og spredte sig hurtigt gennem landet, hvor den sammen med lapsteel-guitaren (også fra Hawaii) var med til at farve countrygenren med sine karakteristiske, livlige durstemninger. Siden har ukulelen været fast gæst i især akustisk pop og diverse rootsgenrer – og selvfølgelig i surfermiljøerne. Efterspørgslen efter det lille instrument øgedes hurtigt, og snart var ukulelen også kendt i England.

Kaialiilii Kamaka

I 1910 var det kun Manuel Nunes, der fortsat producerede ukuleler, men da efterspørgslen var blevet så stor, var han nødt til at få sig en lærling. Lærlingen blev Kaialiilii Kamaka.

Kaialiilii Kamaka videreudviklede de senere år ukulelen, så man kunne købe den i forskellige træsorter og faconer. I dag kan du stadig købe en Kamaka-ukulele, da Kaialiilii Kamaka’s efterkommere har overtaget virksomheden samt traditionen.

Ukulelen i dag

I dag er ukulelen fortsat kendt på Hawaii, men også i USA og Europa. Nu findes der desuden forskellige størrelser af ukuleler, som skal stemmes forskelligt.

Ukulelen anvender bløde nylonstrenge, og med sit smalle, flade gribebræt og begrænsede antal bånd er den nem at lære at spille på. Takket være sin lille krop har ukulelen ikke så megen volumen, men med sit lyse toneleje skærer den alligevel nemt gennem lydbilledet.

Kort om ukulelen

Ukulelen er et strengeinstrument med fire strenge, som ved første øjekast kan minde om en lille guitar i opbygningen. Instrumentet fungere ud fra samme principper som en akustisk guitar, men har dog sin helt egen og unikke lyd samt særegne akkorder.

info om ukulele


Sådan stemmer man en ukulele


For at kunne bruge de gængse akkordgreb – og ikke mindst spille sammen med andre – skal ukulelen først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine, der også findes som app til telefonen. Man kan desuden stemme efter et klaver, hvis man ved, hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.

Ved at skrue på stemmeskruerne stemmes de fire strenge i forhold til kammertonen. Tonerne på halsen forekommer i samme rækkefølge som på en guitar (C-D-E-F-G-A-H), men ukulelens strenge er stemt anderledes, nemlig G-C-E-A. Denne standardstemning giver en C6-akkord, når man slår strengene løst an, og muliggør akkorder med en anderledes smuk klang.

Hvordan stemmer man en ukulele?

I videoen nedenfor forklarer Michael, fra DanGuitar kort, hvordan man stemmer en ukulele.Øvning, stillinger og opvarmning

Det er altid vigtigt at starte med at varme leddene op, inden man begynder at spille og øve sig. På den måde forebygger man overanstrengelse og i værste tilfælde seneskedehindebetændelse. Af samme årsag er det vigtigt at holde regelmæssige pauser, så musklerne ikke begynder at spænde. Det bliver mere behageligt at spille, hvis halsen holdes i en vinkel, der gør det naturligt at bøje håndleddet, og spiller man stående, bør remmen indstilles, så instrumentet befinder sig samme sted på kroppen, som når man sidder.


Akkorder

Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På ukulelen er der flere måder at spille akkorder på, som både lyder forskelligt og giver forskellige muligheder.

Åbne akkorder kræver ikke så mange fingre, idet de løse strenge klinger med. Dvs. at nogle af strengene slås an, men ikke trykkes ned. Herunder finder du en liste over de mest basale akkorder.Barréakkorder bygger på fast definerede fingerstillinger, der flyttes op og ned ad halsen og giver mulighed for at spille halvtoneintervaller, hvilket de åbne akkorder ikke gør (med mindre man har en capo). Barréakkorder kræver flere fingerkræfter og et større overblik, men er til gengæld mere logiske og ligetil i praksis, når først man har lært dem.


Skalaer


En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til et alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner også udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og indisk musik. Når man har lært sine skalaer, er det nemmere at sammensætte akkorder på nye måder, og jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.


Min første ukulele


Når du begynder med at spille ukulele, er det vigtigt at finde en model, du kan lide. Ukuleler fås i mange prisklasser, men er generelt billige i forhold til andre instrumenter. Man behøver derfor ikke forpligte sig til et bestemt instrument resten af livet, da man altid kan opgradere senere, når evnerne og viljen er til det.


Gode råd til nybegyndere


Hvis man er nybegynder på ukulelen, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.

1. Øv dig dagligt

Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold instrumentet inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.

2. Opbyg hård hud og flere fingermuskler

Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for længe mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.

Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere, end man tror, og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.

3. Pas på din ukulele

En ukulele er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men efterlad den i en sikker position inden for rækkevidde.

4. Hav ekstra strenge

Hav altid ekstra strenge i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så ukulelen holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.

5. Hold din motivation ved lige

Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!


Interview med vores ukuleleunderviser Tobias


Tobias er en af musikundervisning.dk's dygtige undervisere. Han har spillet musik det meste af sit liv, og ved siden af sit underviserjob har Tobias også travlt med sine egne bands. Han spiller bl.a. koncerter med reggaebandet Rocket Science og duoen Elof & Wamberg, mens han sideløbende også giver solokoncerter, hvor han især fordyber sig i den instrumentale ukulelemusik.

Vi har interviewet Tobias om hans undervisning i ukulele samt hans liv med musikken."Hvad ligger bag din passion for musikken?"

“Jeg har spillet ukulele, siden jeg var otte år, og har langt hen ad vejen været drevet af en nysgerrighed efter, hvad der kan lade sig gøre musikalsk på ukulelen. Min musikalske rejse har således ledt mig gennem jazz, reggae, nordisk folkemusik, pop og avantgarde.”

“Min største passion er endt med at blive instrumental ukulelemusik uden specifik genre. Og så ELSKER jeg reggae, men her kan det være udfordrende at få ukulelen passet ind. Jeg synes dog, det er lykkedes meget godt.”

"Hvordan vil en undervisningslektion typisk se ud hos dig?"

“Jeg forsøger altid at imødekomme min elevs idéer og ønsker, og jeg hjælper eleven med at opnå sine mål med musikken på ukulelen. Fleksibilitet og evnen til at forstå elevens niveau er det vigtigste. Derfor er der ikke en standard, jeg underviser alle efter."

"I et undervisningsforløb med flere lektioner kommer vi bl.a. omkring teori (noder, skalaer, akkorder), højrehåndsteknikker, klang (hvad er en ”god” tone?), frasering (hvordan spiller man, så det lyder godt), personligt udtryk og følelser (hvordan gør man musikken til sin egen?).”"Hvad er det bedste, eleverne kan få med hjem fra din undervisning?"

“Det vigtigste for mig som underviser er, at eleven får lært det, som han/hun ønsker at lære, plus lidt mere – det skal være samme følelse, som når man har været til en god koncert med sit yndlingsband. Man hørte og oplevede det, man kom for at se, plus lidt ekstra.”


Nemme sange at spille på ukulele


Hvis du allerede har en ukulele, og godt kunne tænke dig at lære nogle sange, så har vi en række artikler hvor du kan lære at spille nogle populære sange her:
Lær at spille ukulele med Musikundervisning.dk


Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:
Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores ukuleleundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].

Vores kunder elsker Musikundervisning.dk

"Et godt sted at finde musikundervisning!"

5 ud af 5

Rasmus - Elev hos Musikundervisning
Musikundervisning.dk | Skabt med kærlighed til musikken | Musikk-undervisning.no | Muziekonderwijs.nl | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikler