Hvis man kan spille guitar, kan man så også spille ukulele? Eller er ukulelen det samme som en mandolin?
Her har vi sammensat en guide til ukulelen, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning.
Hos Musikundervisning.dk har vi Danmarks største udvalg af ukuleleundervisere, så du kan modtage undervisning i netop dit område. Er tiden knap, eller er du forhindret i at modtage undervisning ansigt-til-ansigt, er online undervisning et oplagt alternativ. Det er nemt, sikkert og foregår direkte via din elevprofil på Musikundervisning.dk uden behov for ekstra downloads.
Ukulelen stammer, så vidt man ved, tilbage fra år 1879, hvor den ankom til Hawaii med skib. Manuel Nunes, João Gomes (som havde taget ukulelen med) og João Fernandes var alle passagerer på skibet, og disse tre mænd udviklede sammen ukulelen, som vi kender den i dag.
Ukulelen blev hurtigt det mest kendte instrument på Hawaii, og alle der havde lært at spille på instrumentet, elskede det. Indbyggerne på Hawaii var meget imponerede over musikken og over, hvor hurtigt fingrene fløj hen over strengene, når man spillede på instrumentet. Det hurtige fingerspil gjorde, at indbyggerne begyndte at kalde instrumentet for ukulele, som betyder “hoppende lopper/lus”.
Omkring år 1915 spredte ukulelen sig til resten af USA. Populariteten startede i San Francisco og spredte sig hurtigt gennem landet, hvor den sammen med lapsteel-guitaren (også fra Hawaii) var med til at farve countrygenren med sine karakteristiske, livlige durstemninger. Siden har ukulelen været fast gæst i især akustisk pop og diverse rootsgenrer – og selvfølgelig i surfermiljøerne. Efterspørgslen efter det lille instrument øgedes hurtigt, og snart var ukulelen også kendt i England.
I 1910 var det kun Manuel Nunes, der fortsat producerede ukuleler, men da efterspørgslen var blevet så stor, var han nødt til at få sig en lærling. Lærlingen blev Kaialiilii Kamaka.
Kaialiilii Kamaka videreudviklede de senere år ukulelen, så man kunne købe den i forskellige træsorter og faconer. I dag kan du stadig købe en Kamaka-ukulele, da Kaialiilii Kamaka’s efterkommere har overtaget virksomheden samt traditionen.
I dag er ukulelen fortsat kendt på Hawaii, men også i USA og Europa. Nu findes der desuden forskellige størrelser af ukuleler, som skal stemmes forskelligt.
Ukulelen anvender bløde nylonstrenge, og med sit smalle, flade gribebræt og begrænsede antal bånd er den nem at lære at spille på. Takket være sin lille krop har ukulelen ikke så megen volumen, men med sit lyse toneleje skærer den alligevel nemt gennem lydbilledet.
Ukulelen er et strengeinstrument med fire strenge, som ved første øjekast kan minde om en lille guitar i opbygningen. Instrumentet fungerer ud fra samme principper som en akustisk guitar, men har dog sin helt egen og unikke lyd samt særegne akkorder.
Her kan du se vores underviser Simon S. fra Aarhus fortælle om ukulelen.
Simon underviser både i Aarhus og online. Er du interesseret i at blive undervist af Simon, så kan du se hans profil og sende ham en besked via knappen herunder.
For at kunne bruge de gængse akkordgreb – og ikke mindst spille sammen med andre – skal ukulelen først stemmes korrekt. Der findes en standardstemning (også kaldt tuning), som anvendes over det meste af verden og tager udgangspunkt i kammertonen A ved 440 hertz. Den finder man ved hjælp af en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskine, der også findes som app til telefonen. Man kan desuden stemme efter et klaver, hvis man ved, hvordan tonerne er fordelt på tangenterne.
Ved at skrue på stemmeskruerne stemmes de fire strenge i forhold til kammertonen. Tonerne på halsen forekommer i samme rækkefølge som på en guitar (C-D-E-F-G-A-H), men ukulelens strenge er stemt anderledes, nemlig G-C-E-A. Denne standardstemning giver en C6-akkord, når man slår strengene løst an, og muliggør akkorder med en anderledes smuk klang.
I videoen nedenfor forklarer Michael, fra DanGuitar kort, hvordan man stemmer en ukulele.
Det er altid vigtigt at starte med at varme leddene op, inden man begynder at spille og øve sig. På den måde forebygger man overanstrengelse og i værste tilfælde seneskedehindebetændelse. Af samme årsag er det vigtigt at holde regelmæssige pauser, så musklerne ikke begynder at spænde. Det bliver mere behageligt at spille, hvis halsen holdes i en vinkel, der gør det naturligt at bøje håndleddet, og spiller man stående, bør remmen indstilles, så instrumentet befinder sig samme sted på kroppen, som når man sidder.
Akkorder er en sammensætning af toner, der tilsammen skaber en harmonisk samklang. På ukulelen er der flere måder at spille akkorder på, som både lyder forskelligt og giver forskellige muligheder.
I videoen herunder kan du se vores underviser Simon S. vise, hvordan du spiller 4 basale akkorder på ukulelen.
Åbne akkorder kræver ikke så mange fingre, idet de løse strenge klinger med. Dvs. at nogle af strengene slås an, men ikke trykkes ned. Herunder finder du en liste over de mest basale akkorder.
Barréakkorder bygger på fast definerede fingerstillinger, der flyttes op og ned ad halsen og giver mulighed for at spille halvtoneintervaller, hvilket de åbne akkorder ikke gør (med mindre man har en capo). Barréakkorder kræver flere fingerkræfter og et større overblik, men er til gengæld mere logiske og ligetil i praksis, når først man har lært dem.
En skala er en fastlagt sammensætning af toner og svarer – rent metaforisk – til et alfabet, man skriver melodier med. Skalaen danner også udgangspunktet for, om tonearten er dur eller mol, men der findes også mange skalaer, som kan udviske klangfarverne mellem dur og mol. Det kender man blandt andet fra blues og indisk musik. Når man har lært sine skalaer, er det nemmere at sammensætte akkorder på nye måder, og jo flere skalaer men kender, jo større ordforråd har man, når man skal improvisere.
Når du begynder med at spille ukulele, er det vigtigt at finde en model, du kan lide. Ukuleler fås i mange prisklasser og farver, men er generelt billige i forhold til andre instrumenter. Man behøver derfor ikke forpligte sig til et bestemt instrument resten af livet, da man altid kan opgradere senere, når evnerne og viljen er til det.
Hvis man er nybegynder på ukulelen, følger her nogle gode råd, der gør det nemmere at få en god start.
Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold instrumentet inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at finde den frem og pakke den ud.
Ønsker du at skabe nogle gode vaner med din øvning, så kan metoden Tiny Habits give dig konkrete redskaber til at lykkedes med at etablere nye vaner. Er du interesseret i at lære mere om metoden, så kan du læse mere og få konkrete råd ved at følge linket herunder.
Huden på fingrene skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan man få ømme fingerspidser og endda vabler, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for længe mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige hårde hud. Se råd nummer 1.
Man skal også vænne sig til at bruge fingermusklerne uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at opbygge den nødvendige hårdførhed, men den kommer hurtigere, end man tror, og har ikke noget med kropsstørrelse, alder eller almen styrke at gøre.
En ukulele er et fintfølende instrument og fortjener sin egen kasse eller en gigbag (en specialsyet rygsæk i tyk, beskyttende kvalitet). Stil den ikke op ad væggen og læg den ikke på gulvet, men efterlad den i en sikker position inden for rækkevidde.
Hav altid ekstra strenge i din gigbag. Når en streng springer, bør den skiftes med det samme, så ukulelen holder sin stemning og opsætning, og så træet ikke skifter stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så ender den heller ikke som en ny cykel, der får lov at stå og ruste, bare fordi den er punkteret.
Sørg for at spille sange, du kan lide, så øvelserne ikke ender med at føles som kedelige lektier. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange!
Jo mere tid vi investerer i at øve, jo mere forventer vi også at forbedre os. Du vil dog helt sikkert opleve tidspunkter, hvor du ikke føler at din udvikling går lige så stærkt, som det gjorde i begyndelsen. Det kan være enormt frustrerende, men det er naturligt. Vi har skrevet en artikel, som giver dig et par gode råd til at holde motivationen oppe, når du ikke udvikler dig så hurtigt, som du havde forventet.
Tobias er en af musikundervisning.dk's dygtige undervisere. Han har spillet musik det meste af sit liv, og ved siden af sit underviserjob har Tobias også travlt med sine egne bands. Han spiller bl.a. koncerter med reggaebandet Rocket Science og duoen Elof & Wamberg, mens han sideløbende også giver solokoncerter, hvor han især fordyber sig i den instrumentale ukulelemusik.
Vi har interviewet Tobias om hans undervisning i ukulele samt hans liv med musikken.
“Jeg har spillet ukulele, siden jeg var otte år, og har langt hen ad vejen været drevet af en nysgerrighed efter, hvad der kan lade sig gøre musikalsk på ukulelen. Min musikalske rejse har således ledt mig gennem jazz, reggae, nordisk folkemusik, pop og avantgarde.”
“Min største passion er endt med at blive instrumental ukulelemusik uden specifik genre. Og så ELSKER jeg reggae, men her kan det være udfordrende at få ukulelen passet ind. Jeg synes dog, det er lykkedes meget godt.”
I videoen herunder kan du se og høre Tobias fortælle lidt om nogle af de ting, som du kan lære som elev hos ham.
“Jeg forsøger altid at imødekomme min elevs idéer og ønsker, og jeg hjælper eleven med at opnå sine mål med musikken på ukulelen. Fleksibilitet og evnen til at forstå elevens niveau er det vigtigste. Derfor er der ikke en standard, jeg underviser alle efter."
"I et undervisningsforløb med flere lektioner kommer vi bl.a. omkring teori (noder, skalaer, akkorder), højrehåndsteknikker, klang (hvad er en ”god” tone?), frasering (hvordan spiller man, så det lyder godt), personligt udtryk og følelser (hvordan gør man musikken til sin egen?).”
“Det vigtigste for mig som underviser er, at eleven får lært det, som han/hun ønsker at lære, plus lidt mere – det skal være samme følelse, som når man har været til en god koncert med sit yndlingsband. Man hørte og oplevede det, man kom for at se, plus lidt ekstra.”
Her kan du læse, hvad en af Tobias’ elever siger om hans undervisning.
“Min søn Alfred har haft lektioner med Tobias i løbet af det sidste år. Tobias er altid veloplagt og er super god til at variere undervisning og finde det rigtige niveau. Han gør sig umage for at forstå hvilke ting som fanger Alfred og er fantastisk god til at gøre ukulelespillet sjovt. Og hvis en øvelse viser sig for svær eller elevens opmærksomhed svigter, får han hurtigt drejet undervisningen over i noget simplere eller mere legende. De varmeste anbefalinger herfra”
Hvis du allerede har en ukulele, og godt kunne tænke dig at lære nogle sange, så har vi en række artikler hvor du kan lære at spille nogle populære sange her:
Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:
Musikundervisning.dk er en dobbeltsidet platform der samler musikundervisere og folk der ønsker at lære - eller blive bedre til - at spille musik eller synge. Vi er din garanti for at sikkerheden og fagligheden er i top. Vi arbejder hver dag hårdt på at skabe de bedste rammer for den private musikundervisning, så elever nemt og sikkert kan modtage god undervisning af erfarne og kompetente undervisere. Alt dette for at sætte musikken i fokus, så elev og underviser kan udforske musikken på en god måde.
At modtage ukuleleundervisning privat er en tryg og fleksibel måde at lære at spille ukulele på. Der er stort potentiale for at lære en masse igennem 1-1 undervisning, da underviseren kun har fokus på dig og din udvikling. Køber du et klippekort til din undervisning, har du frihed til at planlægge dit undervisningsforløb så det passer til netop din hverdag. Den fleksibilitet mener vi, giver de bedste vilkår for at musikken kan blomstre.
Vælger du at købe et klippekort til din undervisning sparer du helt op til 20%. Jo større klippekort du køber, jo større besparelse opnår du.
Musikundervisning.dks undervisere har alle flere års erfaring, og de kan undervise elever i alle aldre og på alle niveauer. Det er derfor det muligt for alle elever at lære en masse færdigheder på ukulelen.
Du kommer i gang ved at gå ind på den ønskede undervisers profil. Her kan du kontakte underviseren ved at sende en direkte besked. Herefter vil underviseren tage kontakt, og I vil sammen finde en tid, der passer jer begge. Har du brug for hjælp til at finde en passende underviser, så er du meget velkommen til at kontakte musikundervisning.dk via mail på [email protected].
"Et godt sted at finde musikundervisning!"
5 ud af 5
Rasmus - Elev hos Musikundervisning